Annonce

25. november 2011 - 10:18

Det er ikke progressivt at bruge borgernes penge

Hej!

Jeg hedder Leif og er ny blogger på Modkraft.
Ude til højre står der lidt om hvem jeg er og hvad jeg ellers har lavet – vil du vide mere kan du finde mig på Linkedin eller Facebook

Her på bloggen vil jeg anvende pladsen til mine politiske favorit-kæpheste: Beskæftigelsepolitik, venstreorienteret erhvervspolitik og organisering af, i, og på tværs af partier og organisationer.

Min første blog kommer til at handle om et af mine yndlingsemner: Størrelsen på den offentlige sektor og hvordan vi som venstrefløj udvikler i stedet for at afvikle.

Venstrefløjen har de sidste mange år haft automatpiloten på:

”Al energi er gået til kampagner med slogans der grundlæggende handler om bruge flere penge i den offentlige sektor”.

”At effektiviseringer er negativt”.

”At sygefravær på 15-20% ikke handler om at der er grundlæggende udfordringer i måden vi organisere arbejdet i den offentlige sektor på”.

Alle ovenstående udsagn er selvfølgelig sat lidt på spidsen, men de repræsenterer samtidig en dybt forankret holdning på venstrefløjen, en holdning om at løsningen på alt i den offentlige sektor er flere penge.

Men udsagnene er noget vås og endda mere end vås – det er dybt kontraproduktivt vås! Vås, der har betydet, at vi som venstrefløj har brugt ressourcerne på at kæmpe en kamp om at bruge flest muligt penge på den offentlige sektor, i stedet for at kræve nyudvikling, ordentlig ledelse og styr på borgernes penge.

At de faglige organisationer går ud hvert år og kræver flere penge er kortsigtet på medlemmernes vegne, men ikke overraskende – de repræsentere trods alt kun medlemmerne. Som venstrefløj bør vi altså repræsentere alle lønmodtagere og ikke bare ressourcestærke interessegrupper. Et af vores fremmeste krav ved budgetforhandlinger i kommunerne eller finanslovsforhandlinger i folketinget, bør være at passe på borgernes penge!

Vi svigter som venstrefløj den offentlige sektor, hvis vi ikke deltager aktivt i også at påpege og løse problemerne. Det er grundlæggende et problem ved fx at kræve flere penge til de københavnske folkeskoler, når en elev i København koster 10.000 kroner mere end en elev i Århus – i de situationer skylder vi at komme med svar der ikke bare handler om at fylde flere penge på.

Vi skylder at udvikle, ikke blot bruge flere penge.

Når medarbejderne i Københavns kommune har dobbelt så højt sygefravær, som de privatansatte i samme kommune og når børnehaverne betaler 11 kr. for en liter mælk, så har vi som venstrefløj en udfordring vi burde møde med andet end:

”Kære stat,
Kassen er tom, send flere penge”

Der er ineffektive strukturer i alle virksomheder, både offentlige og private, men vi har som politiske partier aktive et ansvar over for de skattepenge vi forvalter, et ansvar for at gøre det bedst mulig.

Flere penge må aldrig blive det eneste krav, der er ikke noget progressivt i blot at bruge flere af borgernes penge!

I stedet burde det være en mærkesag for alle partier på venstrefløjen at sikre at vi får mest muligt ud af borgernes penge, også selvom det kræver opgør med venner i fagbevægelsen, eller ændringer af magtstrukturer hos vælgere i det offentlige.

Så det jeg prøver på at sige er:
Lad os sætte progressiv økonomistyring på dagsorden og derved ændre strukturerne i samfundet!
Næste gang skal det altså ikke være Liberal Alliance der påpeger problemet

Annonce