25. februar 2011 - 11:17

Demonstranter i Cairo: »Vi mangler stadig regimet«

Revolutionen slutter først, når alle ansvarlige for den systematiske undertrykkelse er væk fra magtapparatet. Det er det klokkeklare budskab fra de tilbageværende demonstranter i Cairo.

Kampen mod det egyptiske regime er ikke afsluttet med præsident Mubaraks afgang, den er kun lige begyndt. Tahrirpladsen fyldes stadig dagligt med demonstranter i hundredevis, og mindst lige så mange soldater.

– Mubarak styrede jo ikke landet alene og langt størstedelen sidder stadig på deres poster, hvor de nu er i fuld gang med at vaske deres hænder, fortæller Mamoud Fakher, som er at finde blandt de tilbageværende demonstranter.

Mubarak var ikke alene om at undertrykke

Han mener ikke at opgøret med det egyptiske styres systematiske undertrykkelse er gjort med at, som han så kontekstbevidst selv udtrykker det, fjerne pyramidens øverste sten men bevare dens fundament. Korruption og magtmisbrug trænger meget længere ned i systemet.

– Samtlige beslutningstagere, det være sig regering, ansvarlige i centraladministrationens og de styrende organer i landets medier har jo været med til at legitimere undertrykkelsen af os i årevis siger han.

JPEG - 74.5 kb
Demonstration foran »The Principal Bank for Development & Agricultural Credit« i Cairo. Foto: Charlotte Lund

Hvis egypterne skal mene noget med deres revolution, er de simpelthen nødt til at rydde ud blandt samtlige af regimets opretholdere, ifølge Mamoud Fakher. De skal erstattes med folk, der ikke har været en del af det gamle system, ellers vil det gamle magtmisbrug blive videreført mener han.

Propagandamaskinen stadig velsmurt

Meget af vreden samler sig om landets medier, som gennem hele forløbet støttede op om Mubarak, for så at vende på en tallerken, da han trådte tilbage.

– Både de nationale og de private tv-stationer omtalte os som et lille antal bøller og viste billeder af tomme gader, selvom vi stod mere end en million mennesker og krævede regeringen afsat, siger Mamoud Fakher.

Så sent som i mandags gik en minister på TV og beskyldte uimodsagt samtlige demonstrationer for at være arrangeret af udlændinge og demonstranterne for at være betalt af USA og Israel. Et udsagn som demonstranterne har meget svært ved at genkende, og som medvirker til den kedelige tendens med, at udlændinge stadigvæk bliver overfaldet i stor stil.

– De store tv-stationer har hele tiden prøvet at svine vores motiver til, mens folk fra regimets top er gået fri. Det var meget ubehageligt for sådan en som mig, der ellers altid har stolet på, at nyhederne fortalte sandheden.

Kommentarer

"Sjovt" at man fik slettet en simpel kommentar om, at den egyptiske revolution ikke er endt med at folket har fået magten. Den tilhører nu militæret, og mon ikke at det indgår en aftale med den eneste store politiske bevægelse Det Muslimske Broderskab så der kommer enten direkte eller indirekte sharialovgivning. Det plejer at gå ud over de kristne mindretal, som må lade livet http://www.kristeligt-dagblad.dk/ar.... Ja, det er politisk ukorrekt at påpege virkeligheden, og denne kommentar bliver jo nok også slettet igen inden man kan nå at sige Pravda.

Tag en dyb indånding og slap af, Poul. Vær nu lidt glad for én gangs skyld i dit liv. Det der sker i Ægypten har nok skabt en hel del mere sammenhold end det har skabt splittelse. Det kan da godt være det ender med noget lort, men med sådan en negativ indstilling, så kan det da ikke gå andet end galt. Smil lidt og forsøg dog at have bare en smule tiltro til menneskeheden. Se på de her mennesker: http://www.youtube.com/watch?v=GjIP...

Poul - du har ikke overvejet om angrebene på kristne i julen var iværksat af en politisk presset Mubarrakh.

Som du kunne have bemærket så var der et tæt samarbejde mellem kopterne og muslimer under demonstrationerne og belejringen af Tahrir pladsen.

Det må alltså være svært at bevare pessimismen.

Ja der venter en massiv kamp og et opgør med militærets magt -befolkningen i Ægypten vil gerne - men hvad siger hovedsponsoreren USA’s regering dertil ?

@ Ole Sandberg : Internettet flyder med billeder af, hvordan mange tunesere fejrede afsættelsen af socialdemokraten Ben Ali (ja, han var socialdemokrat ligesom Mubarak http://www.b.dk/globalt/s-klub-mist...) med at løbe ned foran den nærmeste jødiske repræsentation og kræve det lukket. Nogle mente ligefrem det skulle brændes ned og var godt igang, og det er vel bare et spørgsmål om tid før det sker. @ Bjarne Thyregod : Jeg går ud fra, at du kan dokumentere dine påstande om overgreb fra socialdemokraten Mubaraks parti på jøderne? Kan du det?

@ Poul

Nuvel, det nærmeste man kan komme på denne mistanke, er den ægyptiske dommer Wagib Nhib’s udtalelse om anslaget mod den koptisk-kristne menighed.(Han er dommer ved landets øverste domstol). Nhib udtaler til det tyske ugemagasin DER SPIEGELs (21.02) mangeårige korrespondent i regionen, Volker Windfuhr, at der findes "vægtige indicier" for, at Mubaraks indenrigsministerium var indblandet i anslaget mod den koptiske Markus-kirke i Alexandria,den 1.januar 2011. Det umiddelbare formål skulle have været at skabe splittelse mellem de forskellige trosretninger indbyrdes.

Denne mistanke er ikke helt hen i vejret, når man tænker på, at den nu fængslede indenrigsminister Habib al-Adly var den, der kommanderede de tusinder af civilklædte politibødler og funktionærer fra statspartiet National Democratic Party (Som du allerede nævnte, var indtil fornyligt medlem af 2.Internationale...) ind mod demonstranterne på Tahrir-pladsen den 2.februar. Efter han havde trukket sine tropper tilbage igen, startede plyndringerne - oftest gennemført af disse folk.

Et centralt spørgsmål er nu, militærledelsens rolle efter Mubaraks fald. Alle ved, at militæret altid har stået bag regimet og er som dets vigtigste magtsøjle de egentlige politisk-økonomiske profitører. Det er ikke udelukket, at kredse i militæret måske søger en pakistansk "løsning" ved at oprette en eller anden form for politisk alliance med det sunnitisk orienterede Muslimske Broderskab. Men dette er ind til videre et åbent spørgsmål...

Det altafgørende er vel, hvordan opstandens mange aktører politisk og organisatorisk kommer til at udvikle sig og hvilken rolle, de vil komme til at indtage. Heriblandt de de basisorienterede arbejder - og folkekomitéer.

God artikel.

Den rejser to vigtige spørgsmål. Hvordan fortsættes revolutionen ? Og hvad er skal der til for, at den kan blive realt demokratisk ?

Jeg har ikke svarene på det, men vil gerne pege på de mange strejker og den nye fagbevægelse der også er (http://www.socialister.dk/avis/visa...)

Jeg vil høre om du ikke vil skrive noget om strejkerne Fordi jeg mener de er noget af svaret på de to spørgsmål.

Derudover vil jeg gerne høre noget om hvad de forskellige grupper i Egypten realt gør. Fordi jeg har en klar fornemmelse af, at Det Muslimske Broderskab ikke er så stort et problem, som medierne og dele af den danske venstrefløjen gør dem til. Det lyder for mig bare som endnu et kapitel i den antimuslimske racisme.

For mig og se er det ikke Det Muslimske Broderskab der er det største problem, men at opstaden realt endte med et militærkup og militærkup skaber ikke altid demokrati. Derfor vil jeg i første omgang sige pas på hæren.