Annonce

25. februar 2011 - 11:17

Demonstranter i Cairo: »Vi mangler stadig regimet«

Revolutionen slutter først, når alle ansvarlige for den systematiske undertrykkelse er væk fra magtapparatet. Det er det klokkeklare budskab fra de tilbageværende demonstranter i Cairo.

Kampen mod det egyptiske regime er ikke afsluttet med præsident Mubaraks afgang, den er kun lige begyndt. Tahrirpladsen fyldes stadig dagligt med demonstranter i hundredevis, og mindst lige så mange soldater.

– Mubarak styrede jo ikke landet alene og langt størstedelen sidder stadig på deres poster, hvor de nu er i fuld gang med at vaske deres hænder, fortæller Mamoud Fakher, som er at finde blandt de tilbageværende demonstranter.

Mubarak var ikke alene om at undertrykke

Han mener ikke at opgøret med det egyptiske styres systematiske undertrykkelse er gjort med at, som han så kontekstbevidst selv udtrykker det, fjerne pyramidens øverste sten men bevare dens fundament. Korruption og magtmisbrug trænger meget længere ned i systemet.

– Samtlige beslutningstagere, det være sig regering, ansvarlige i centraladministrationens og de styrende organer i landets medier har jo været med til at legitimere undertrykkelsen af os i årevis siger han.

JPEG - 74.5 kb
Demonstration foran »The Principal Bank for Development & Agricultural Credit« i Cairo. Foto: Charlotte Lund

Hvis egypterne skal mene noget med deres revolution, er de simpelthen nødt til at rydde ud blandt samtlige af regimets opretholdere, ifølge Mamoud Fakher. De skal erstattes med folk, der ikke har været en del af det gamle system, ellers vil det gamle magtmisbrug blive videreført mener han.

Propagandamaskinen stadig velsmurt

Meget af vreden samler sig om landets medier, som gennem hele forløbet støttede op om Mubarak, for så at vende på en tallerken, da han trådte tilbage.

– Både de nationale og de private tv-stationer omtalte os som et lille antal bøller og viste billeder af tomme gader, selvom vi stod mere end en million mennesker og krævede regeringen afsat, siger Mamoud Fakher.

Så sent som i mandags gik en minister på TV og beskyldte uimodsagt samtlige demonstrationer for at være arrangeret af udlændinge og demonstranterne for at være betalt af USA og Israel. Et udsagn som demonstranterne har meget svært ved at genkende, og som medvirker til den kedelige tendens med, at udlændinge stadigvæk bliver overfaldet i stor stil.

– De store tv-stationer har hele tiden prøvet at svine vores motiver til, mens folk fra regimets top er gået fri. Det var meget ubehageligt for sådan en som mig, der ellers altid har stolet på, at nyhederne fortalte sandheden.

Annonce