Annonce

19. april 2012 - 11:57

Dagens dummeste prøveballon fra Per Clausen

På Altinget i dag har Per Clausen opsendt en prøveballon, som allerede citeres flittigt i andre medier. Nu skal Enhedslisten til at diskutere selvstændig opstilling til EU-parlamentet og argumentet skulle være, at kernevælgere ikke kan finde ud af at stemme på os til Folketingsvalget, hvis ikke vi står på stemmesedlen til alle valg.

Det er naturligvis noget sludder, og ønsket skal nok snarere findes i den samme logik, som mange EU-tilhængere har. Det handler om at sidde med ved bordet. Og det siger jeg uden at ville lægge ord i munden på Per, men alene baseret på de mange gange før den debat har været oppe.

I Enhedslisten er der nemlig nogen, som simpelthen er så frygteligt bange for at gå glip af noget. Og som tillige har en grundlæggende forkert opfattelse af, hvad Enhedslisten er sat i verden for. Enhedslisten er jo ikke sat i verden bare for at vokse og blive store eller få mandater hist og pist – det er et middel til at nå nogle ting – ikke MÅLET.

Vores mål derimod kan vi læse i vores program. Her kan man fx læse, at vi er EU-modstandere, så et mål må være at styrke EU-modstanden. Man kan også læse, at vi er bevægelsernes parti, så et mål må være at styrke bevægelserne.

Problemet er bare, at den prøveballon gør det modsatte. Det svækker både EU-modstanden OG Folkebevægelsen mod EU.

Sagen er jo, at FB er en gave til Enhedslisten. Den måde som FB arbejder i det daglige med uddelingsaviser og masser af EU-aktivitet styrker jo EU-modstanden, som i øvrigt behandles ganske stedmoderligt af Enhedslisten selv. Forsvinder FB i praksis tyder intet på, at Ø af den grund vil øge sin EU-indsats, og intet tyder på, at den radikale systemkritik, som er stort set fraværende i Ø’s EU-modstand, men massivt tilstede i Folkebevægelsen vil blomstre op i Ø af den grund.

Og bare for at sætte nogle proportioner på plads i forhold til vigtigheden af at bevare Folkebevægelsen. FB har indsamlet knap 20.000 underskrifter mod Finanspagten – Ø knap 10.000. FB har lavet (og snart uddelt, lyder meldingerne) 125.000 styks materiale mod Finanspagten – Ø har uddelt hvad? 25-30.000?

Hvis Ø stiller op og snupper det mandat et valgforbund helt sikkert vil kunne nappe (nr. 2 er stærkt tvivlsomt), så lukker de stort set Folkebevægelsens muligheder og EU-modstanden vil være stort set væk i Danmark i form af medieplatform, økonomi og synlighed. Desuden har Ø det bedst tænkelige samarbejde med FB og Søren Søndergaard, som i øvrigt stemmer stort set som en Ø’er ville gøre det. Hvorfor sætte dette på spil? Og til hvilken gavn?

Derudover vil det også være tvivlsomt om, der overhovedet kan etableres et valgforbund, hvor FB toner rent rødt flag, hvilket kan koste stemmer fra S og SF, som ved det sidste valg leverede de fleste stemmer.

Min analyse er altså klar. Ø vil ved selvstændig opstilling muligvis kunne nappe mandatet, men det vil knække FB og dermed svække den progressive og internationalistiske EU-modstand, som FB står for. Og det vil være lodret i strid med vores festtaleformuleringer om at være ”bevægelsernes parti”.

Desuden vil det også ødelægge meget i Enhedslisten selv. Afdelinger vil være splittet, dobbeltmedlemmer sure og det vil give enorme mængder bøvl og ballade. Og alt det alene fordi man i givet fald sætter EL som målet og ikke midlet, og med en fejlagtig analyse om, at kernevælgere ikke kan finde ud af at stemme på EL til Folketingsvalget, hvis ikke vi er opstillet til EU-parlamentet? WTF? (Pst. Hvordan gik det valget sidste år, hvor EL ikke havde været på stemmesedlen i 2009?)

Så kære venner, den prøveballon skal nok skydes ned, det tvivler jeg slet ikke på og egentligt er jeg ikke bekymret.  Men hvor bliver man dog træt i hovedet af igen-igen at skulle spilde kræfter på den diskussion. Og hvor er det ærgerligt, at Per går solo i pressen. Det tager partidebatten som gidsel.  Per er en stor dreng med masser af presseerfaring og ved godt, hvordan den melding vil blive tolket – og det uanset, hvad han ellers måtte have sagt til journalisten.

Men Per har jo ret i, at vi naturligvis skal diskutere det på årsmødet i 2013 og tage formel stilling og at nogen her kan stille forslag om egen opstilling. Men hvorfor så ikke nøjes med at sige dét i stedet for at lave en prøveballon om, at partiet har ”seriøse overvejelser” om at stille op selv, når det vist mest af alt er inde i en gruppeformands hoved og et par anonyme såkaldte topfolk, at de overvejelser pågår? Og selvom det ikke har en jordisk chance på et årsmøde.

Lad os dog i stedet give hinanden hånden på i fællesskab at styrke Folkebevægelsen – og EU-modstanden herhjemme i stedet for at splitte forholdet mellem FB og Ø og Ø internt. Lad os da kæmpe for mandat nr. 2 til FB. Det er måske ikke sandsynligt (ca. 15 %), men det krævet, at vi kigger hinanden i øjnene og står samlet.

Annonce