Annonce

4. marts 2015 - 12:23

Kære MØ, boykot apartheid!

Den danske kunstner MØ spiller i Israel d. 8 Maj. Udover at være en rigtigt dygtig musiker, har hun rødder i det antiracistiske miljø herhjemme, og det ærgrer mig derfor dybt, at hun vælger at deltage i normaliseringen af verdens sidste apartheidstat ved at spille i Israel. Jeg har valgt, at sende hende en hilsen på hendes facebookvæg, hvor jeg udtrykker min ærgrelse over det. Jeg vil opfordre alle til at gøre det samme.

Link til hendes facebookside.

Min besked til MØ lyder som følger:

Kære Karen

Jeg har fulgt dig længe og har stor respekt for dig og dit musiske virke. Det har været sjovt at følge, hvordan Karen fra punkbandet MOR er blevet til MØ. Sangene hedder ikke længere ”nazis” og ”fisse i dit fjæs”, men din fandenivoldskhed og vilje til at gøre tingene på din egen måde, har taget verden med storm. Du er blevet stor og kendt og farer verden rundt med de store og de kendte.

I den korte dokumentar ”Nyt Blod: MØ” beskriver du, hvordan du tidligere var en del af det antiracistiske miljø og deltog i demonstrationer mod DF’s politik, og racistiske manifestationer, og konkluderer ”at den slags vil jeg fandeme stadig gerne demonstrere imod”.

Derfor ærgrer det mig rigtigt meget at se, at du d. 8. maj skal spille i Tel Aviv. Jeg er sikker på, at du kender til den israelske apartheidpolitik på Vestbredden og tyveriet af palæstinensisk land. I sommers kan du ikke være gået glip af massakren på det palæstinensiske folk i Gaza, der i dag er efterland forarmede, døende og indespærrede på den lille stribe jord ved middelhavet.

Mange indvender, at musik og politik skal holdes adskilt. Men at spille i Tel Aviv er at vælge side i en politisk konflikt. Når du spiller i Tel Aviv accepterer du at spille under vilkår, hvor millioner af palæstinensere ikke får adgang til din musik – ikke fordi de ikke vil, men fordi de holdes spærret inde af Israel. At acceptere at spille under de vilkår er at acceptere apartheid.

Vi må ikke normalisere forholdet til verdens sidste apartheidstat, men væres os historien bevidst. Før apartheid i Sydafrika blev væltet, var der en lang kamp, som folk fra alle lag i samfundet deltog i, og kunstnerne spillede en helt særlig rolle. Hvilken side af historien vil du stå på? Du kan vælge at slutte dig til de hundredevis af kunstnere, der bakker op om den kulturelle boykot af Israel indtil besættelsen af Palæstina er hævet og får lige rettigheder.

Jeg håber inderligt, at du vil gøre det rigtige, så jeg kan bibeholde min store respekt for dig og dit arbejde.

Venligst
Yonatan Goldshtein

Annonce