Annonce

1. juli 2015 - 19:27

Græsk eller europæisk tragedie?

På søndag skal den græske befolkning stemme, om den vil acceptere de sparekrav, som Trojkaen kræver af landet, eller om den vil sige nej til dem.

Avisen Information har konstateret (1. juli) at alle nulevnede økonomer, der har modtaget Nobelprisen, har opfordret den græske befolkning til at stemme nej.

Trojkaens umenneskelige sparekrav blev  indledte allerede i 2010, og de har siden hindret Grækenland i at skabe vækst og komme ud af krisen.

Den amerikanske økonomiprofessor Paul Krugman har i New York Times skrevet: »Grækerne  bør forberede sig på, om nødvendigt, at forlade euroen. Euroen har lagt Grækenland i en økonomisk spændetrøje.«

Også flere danske økonomiprofessorer er blandt kritikerne af Trojkaens linie. Jesper Jespersen og Christen Sørensen kritiserer at Trojkaen har afvist al diskussion om gældeftergivelse og stædig fastholdt aftalerne, som var indgået med landets forrige regering.

Trojkaen har ikke været i stand til at give den nyligt valgte regering et tilbud, som den kan acceptere. Det er derfor regeringen har besluttet at iværksætte en folkeafstemning.

Det er helt uhørt, hvordan den nye kommisionsformand, Jean-Claude Juncker, har reageret på beslutningen om at lave en folkeafstemning på søndag. Han blander sig åbenlyst i afstemningen og opfordrer vælgerne at stemme ja til sparekravene.

Men skræmmekampagnen er efter professor Jesper Jespersen ikke en græsk, men en europæisk tragedie.

Annonce