Annonce

6. juni 2015 - 0:19

Vi skal hjælpe tolkene - ligesom de har hjulpet os

Vores soldater i Afghanistan, var afhængige af mange elementer, når de bekrigede Taleban. Et af de elementer var de lokale tolke, som hjalp danskerne med at kommunikere med de lokale i Afghanistan.

Disse tolke meldte sig frivilligt til de danske tropper for at hjælpe i kampen mod det regime, som de blev undertrykt af. Tolkene meldte sig, til trods for, at det var med livet som indsats.

En række soldater er gået sammen om at skrive et brev til folketinget og på Facebook har de offentliggjort brevet på siden "Åbent brev til Folketinget"

Jeg mener, at vi skal tage kritikken alvorlig. Det gør stort indtryk når soldater og veteraner kommer med sådan en kritik

Der kan være alle mulige holdninger til Afghanistan-krigen. De holdninger og diskussioner må lægges til side, når det handler om at tage ansvar efter krigen. Vi skal tage ansvar for de lokale tolke, som har hjulpet os og som i dag står i en svær situation. Tolkene hjalp os med at kommunikere med lokalbefolkningen og med at forstå situationen. De spillede en vigtig rolle

Vi har lavet en tolkeaftale, som forsøgte at se på dette ansvar. Sammen med briterne skulle vi sørge for, at ingen blev efterladt i stikken. Men når soldaterne siger, at mange ikke får den hjælp som de skal have må vi se på om aftalen lever op til sit formål.

Vi skal lave op til vores ansvar som følge af krigen i Afghanistan. Tolke der har kæmpet side om side med de danske soldater mod Taleban skal selvfølgelig have hjælp.

Vi skal hjælpe dem ligesom de har hjulpet os.

Annonce