Annonce

10. maj 2014 - 15:48

Europæisk forbud mod skifergas

Vores planet kan ikke holde til, at vi baserer vores produktion på forurenende energikilder. Vi skal sætte et eksempel, og et godt sted at starte er et forbud mod skifergas.

Energilobbyisterne, herhjemme fx det franskejede firma Total, forsøger at skabe et billede af skifergas som en sikker og bæredygtig energikilde. De forsøger fx at bilde os ind, at man kan genoprette et område til dets oprindelige stand efter man har udvundet hvad man kan derfra. Det passer bare ikke. Skifergas er en farlig energikilde. Ikke bare skal der opstilles et enkelt boretårn – der skal opstilles mange. Det er landbrug, skov og bebyggelse der skal rives ned for at opstille parker med boretårne. Derudover skal områderne bebygges med vandtårne og en ny infrastruktur, der kan transportere de mange, store transportbiler.

Red grundvandet – forbyd skifergas

Den største miljøfare er vores grundvand udsat for. Skiferlaget skal brydes op med vand, der er iblandet farlige kemikalier. Det meste af vandet vil forblive i jorden, og der er ingen garanti for, at det ikke vil sive op og forurene det grundvand, vi drikker os satte i hver dag. Det er faktisk sket i USA, hvor man har boret efter skifergas, og hvor grundvandet er forurenet i en grad, så det er udrikkeligt. Som i så mange andre tilfælde, så tror jeg næppe vi ønsker amerikanske tilfælde, og derfor bør vi forbyde skifergas nu.

Sats på grøn energi

Hvis vi prioriterer skifergas, så er det et tilbageskridt for et grønnere Europa og vi kommer til at leve ikke bare med boretårnsparker i stedet for grønne områder, vi skal også leve med frygten for, at vores verdenskendte, rene drikkevand forurenes, så vi skal drikke det à l’Amerika. De gode nyheder er, at der faktisk er masser af energi at hente, der ikke er farligt og som ikke forurener grundvandet.

Vindmølleparker leverer ikke bare bæredygtig energi. Jeg synes oven i købet, at de er hyggelige at køre forbi. Vandmøller ses ikke, og de er lige så leveringsdygtige i klimavenlig energi. Der er ingen grund til, at solceller ikke kan hygge sig og samle solenergi, mens vi er på stranden. Det er bare at komme i gang i stedet for at lade internationale energilobbyister diktere, hvordan vi skal og ikke skal hente energi. Det kan simpelthen gøres smartere.

SF mener, at vi skal indføre et europæisk forbud mod skifergas. Vi skal værne om vores miljø og satse på den grønne omstilling.

Der er brug for SF i Europa-Parlamentet.

Annonce