Annonce

8. maj 2014 - 11:04

Bankerne i kort snor

På tværs af hele Europa oplevede folk arbejdsløshed. Mange af dem kunne slet ikke forstå hvorfor de lige pludselig var blevet arbejdsløse. De havde intet kendskab til computerne i New York, der foretog hurtige handler. De havde intet kendskab, til de grådige bankdirektører, der foretog høje risici for at tjene lidt hurtige penge. De havde næppe hørt om den store deregulering af bankerne, som de borgerlige kræfter iværksatte i 2008.

Der er brug for at holde bankerne i kort snor. Der er brug for strammere regulering.

Derfor mener jeg, at Danmark bør tiltræde bankunionen. Det er nemlig realiseringen af skåltalerne, der er blevet holdt siden 2008. Talerne om at holde bankerne i kort snor og om at få dem til at betale for deres egen uansvarlighed, der tvang verden ud i den største krise siden 30'erne.

I forhandlingerne om bankunionen har SF opnået klare sejre med vores gruppe i Europa-Parlamentet , der gør, at vi kan kalde det klar venstreorienteret politik. Lad mig fremhæve tre områder:

1) Skatteborgerne skal ikke betale for bankernes uansvarlighed.

Bankunionen er et opgør med princippet om, at dine og mine skattekroner skal stå klar til når det går galt for bankerne. Bankerne må selv til lommerne, når de laver vilde investeringer og krakker. Med bankunionen tvinges bankerne til at indbetale til en redningsfond på 410 milliarder kroner på 8 år.

2) Skarpt opsyn af bankerne.

Vores finanstilsyn i Danmark er godt og vi har stor tiltro til det. Men i andre lande er bankdirektøren lidt for gode venner med tilsynet. Ligeledes har mange af dem fået mindre magt og flere af dem have ingen muskler eller kræfter til at forudse bankkrak.

Nu strammes der op, og vi får et stærkt tilsyn på tværs af Europa. Så stærk endda, at flere prominente eksperter er blevet headhuntet til at være en del af tilsynet. De har forladt højtbetalte jobs for at være med til at skabe et godt system til gavn for europæerne og danskerne. De er passioneret omkring at skabe et sundere og stærkere bankvæsen

3) Sundhedstjek af bankerne

I løbet af efteråret laves der stresstest af bankerne. Det har allerede nu fået nogle banker til at droppe deres dårlige forretningsmetoder og afskrive dårlige aktiver. Det skaber altså et mindre risikofyldt bankvæsen.

Danmark skal med

Jeg forstår ikke, hvorfor regeringen tøver. Danmark skal med nu, så vi kan sikre mest mulig indflydelse.

Europa-Parlamentets vedtagelse af bankunionen betød, at man nu er enige om de store linjer. Men de konkrete detaljer skal nu forhandles på plads. Her skal Danmark være med. Vi skal være med til at skrive de konkrete detaljer og sørge for, at der lyttes til erfaringer fra vores finanstilsyn herhjemme.

Jeg burde være skuffet, men det er jeg egentlig ikke: Folkebevægelsen er modstandere af bankunionen. De har jo vist i valgkampen, at de er modstandere af alt, hvis det har noget med EU at gøre.

Hvad er deres løsning når det kommer til at holde styr på en grænseoverskridende finanssektor? Hvis en græsk bank krakker, så påvirker det også den danske banksektor.

Folkebevægelsen siger, at de vil have en opsplitning af bankerne. Det vil jeg også gerne. Men der kunne ikke opnås flertal for det i forhandlingerne om bankunionen. Jeg mener ikke, at det er i skatteborgernes interesse, at vi så kaster det hele på gulvet, som Folkebevægelsen ønsker.

SF og De Grønne tog kampen og fik klare sejre: Redningsfonden blev større og indfaset hurtigere og der kom mere demokratisk kontrol. Det var ikke sket, hvis vi - ligesom Folkebevægelsen - bare havde stået i hjørnet med armene over kors.

I de næste fem år skal vi så gå efter ondets rod og presse på for en opsplitning af almindelig bankdrift og bankernes spekulative dommedagsmaskine. Ligeledes skal vi presse på for at forbedre bankunionen. Her håber jeg på Folkebevægelsens hjælp, men jeg tror desværre, at jeg bliver meget skuffet

SF er det eneste venstreorienteret parti, der stiller op til Europa-Parlamentet. Vi tager ansvar for at skabe en bedre hverdag for europæerne og danskerne. Det gør bankunionen. Den dæmmer op for nye kriser og holder regningen langt væk fra skatteborgernes lommer.

Du skal ikke betale bankernes overtræk. Derfor går jeg ind for bankunionen.

Annonce