Torsdag d. 29. januar var der skolevalg, hvor rigtig mange af landets folkeskoleelever, stemte på deres favorit parti.
Desværre var der flest af de elever der deltog i valget der stemte på Venstre og Liberal Alliance.
Jeg har altid haft en ide om at Enhedslisten havde godt fat i ungdommen, at vi var bedre til at være i øjenhøjde. Det har jeg muligvis sådan fordi jeg bor på Nørrebro hvor Enhedslisten fik 48 % af stemmerne til skolevalget. Uanset hvad, så har min ide været langt fra virkeligheden. Desværre.
Jeg er med på at man skal tage skolevalget med et gran salt, der var fx mange skoler der ikke var tilmeldt. Men jeg synes alligevel at venstrefløjen skal tage det alvorligt.
For det er ikke bare skolevalget der beviser at ungdommen er liberal. For nylig vidste en undersøgelse at Næsten hver anden dansker mellem 18 og 29 år oplever kun i mindre grad eller slet ikke, at uligheden mellem rig og fattig er et problem i dagens Danmark.
Og jeg skal ærligt indrømme at når jeg besøger skole (det gør jeg ret så ofte), så oplever jeg også at mange elever mener at skatten er for høj, at det er nærmest er synd for dem i samfundet der har mest, at de skal betale skat. Og at de egentlig tror at den uddannelse de tager, er gratis. Men det er den jo ikke, den er betalt at det store fællesskab.
Det ville være fristende at sige at årsagen er at de unge mennesker simpelthen ikke har forstået det. At de er forkælede. At de ikke har sat sig ind i politik. Det mener jeg i den grad IKKE.
Da Anders Fogh vandt valget i 2001, var dem der i dag går 8. 9. Klasse, kun lige blevet født.
De er altså vokset op med sangen om at enhver er sin egen lykkes smed. De et vokset med at skat er en byrde man skal lettes fra eller som skal stoppes. De er vokset op med at SU er cafepenge, at de ældre er en byrde. Og sådan kan jeg blive ved.
Dem der går i folkeskolens ældste klasser i dag, har ikke kendt andet end højrefløjs regeringer. Det har min egen generation jo nærmest heller ikke.
Da det endelig lykkedes for centrum venstre at slå Venstre og Konservative i en folketingsvalgkamp, svigtede de nye regeringspartier voldsomt. De sagde at de ville være en uddannelses regering, og alligevel har vi oplevet store forringelser på det område.
Ligesom at vi har oplevet at højrefløjen ikke har fået modspil. S, R (og SF mens de sad i regering) løsninger har jo været at fortsætte meget af højrefløjens både politik og retorik.
Og jeg kan sådan set godt forstå at de unge mennesker synes at højrefløjen er bedst til at være højrefløj.
Jeg mener at vi som venstrefløj har været alt for dårlige til at snakke om vores ideologi, og for dårlige til at sætte vores egne dagsordner.
Der er ingen tvivl om at venstrefløjen har en stor opgave med at vinde de unge hjerter. Derfor er opgaven nu at sætte ideologien forrest, og blive bedre til at fortælle historien om hvad det er vores samfund er bygget på.
I Danmark har vi overlevet på at have et stærkt velfærdssamfund. Når medarbejderne på en virksomhed kan aflevere deres børn i børnehaven, sende deres unger i folkeskole, og blive lappet sammen, når de er syge. Alt dette kan kun lade sig gøre fordi vi alle sammen bidrager til fællesskabet.
Uanset hvad er løsningen ikke at give, men at knokle på!