Når vi går til stemmeurnerne om en uge vil det for mange stadig være uvist hvad det egentlig er, ja-siden forsøger at sælge os. Og med god grund.
Ja-siden har fra begyndelsen ført en benhård skræmmekampagne. Børnelokkere, pædofile, kriminelle og kvindehandlere stemmer alle nej. Stemmer du nej, kan politiet blot se magtesløse til, mens grænseoverskridende kriminalitet hærger det danske samfund.
Hvad mere behøver du at vide?
Det er hård og kold taktik fra ja-siden, når den bevidst forplumrer frem for at forklare og så vidt muligt ikke taler om indholdet af afstemningen. Afstemningen handler nemlig om langt mere end Europol. Afstemningen handler grundlæggende om, hvorvidt vi har lyst til at afgive mere magt til EU. Hvorvidt det skal være op til EU at beslutte, hvor streng straffen skal være for forbrydelser, eller hvilke regler sager om forældremyndighed afgøres efter.
Afstemningen handler om, hvorvidt de danske myndigheder har lov nægte at ransage eller aflytte danske statsborgere, hvis begrundelsen lyder utilstrækkelig. Medlemslande som fx Italien, har en ganske anden retssikkerhedsstandard, og er alene i 2014 dømt 17 gange for brud på menneskerettighederne ved ikke at yde retfærdig rettergang. Italienske dommere vil med et ja få direkte retsvirkning i Danmark.
Vi stemmer om, hvorvidt vi vil overlade det til et flertal i Folketinget at beslutte, om vi skal sende flere dele af vores retspolitik til EU - uden nogensinde at skulle spørge befolkningen igen.
Gentagne gange har meningsmålingerne vist, at omkring en tredjedel af befolkningen stadig er i tvivl. Jeg forstår dem godt.
Det er derfor enormt vigtigt, at vi alle sammen diskuterer retsforbeholdet med venner, bekendte og kolleger. At vi i frokostpausen punkterer myter, diskuterer indholdet og konsekvenserne af afstemningen og på gaden tager debatten med forbipasserende.
Det er vigtigt, at vi taler, tænker og tweeter om retsforbeholdet. Skriver læserbreve og facebook-opdateringer. Sender et postkort til en fætter og forklarer, hvorfor det er så vigtigt at stemme nej.
Ja-partierne ønsker med ’tilvalgsordningen’ at ændre spillereglerne for vores demokrati. Det er helt afgørende at få en oplyst og inddragende debat om retsforbeholdet. Vi skal gøre det klart, at en tilvalgsordning er en decideret afskaffelse af retsforbeholdet og ikke et 'retsforbehold-light'. At ja-partierne med en tilvalgsordning giver sig selv en blankocheck til at sende retspolitikken til Bruxelles, stykke for stykke. Vi skal gøre det klart, at en afskaffelse betyder en svækkelse af vores retssikkerhed og demokrati. Sender vi først retspolitikken til EU, kan vi intet stille op hvis vi er utilfredse med politikken. EU er en ensrettet gade - er et politikområde først overgivet til EU, er det ikke muligt at tage det tilbage. Det vil ikke længere være muligt at stille vores politikere til ansvar, smide dem på porten og vælge nogle nye med en bedre retspolitik, hvis vi er utilfredse.
Tag debatten med venner, fremmede, kolleger og kærester - for demokratiets skyld.