Annonce

9. oktober 2014 - 16:46

EU's menneskejagt på migranter starter på mandag

Mellem den 13-26. oktober afvikles den omfattende europæiske politi operation 'Mos Maiorum', som har til formål at pågribe "illegale indvandrere" i Europa

Operationen ledes af det italienske EU-formandskab, som har inviteret alle Schengen-lande til at deltage. Det er uklart, hvor mange og hvilke lande, der deltager, men jeg ved fra mine svenske kolleger i EU-parlamentet, at den nyvalgte svenske socialdemokratiske regering deltager.

Derfor har Enhedslisten på min opfordring nu stillet et spørgsmål til den danske regering om Danmark også deltager i operationen.

Kriminalisering af migranter

Af et lækket dokument fra EU's ministerråd fremgår det, at det overordnede mål for operationen er, at fjerne de 'ulovlige' ruter til EU samt at øge kontrollen indenfor Schengenområdet.

Læs mere hos Statewatch: The EU's latest migrant hunt

Operationen beskriver ikke i detaljer hvilke myndigheder og EU-lande, der vil være involveret. Klart er det dog, at EU's militære grænsekontrol, FRONTEX vil spille en central rolle.

Derudover vil Europol sammen med statspolitiet formentlig udføre en væsentlig del af det operationelle arbejde. Formentlig vil politiets indsats være rettet mod togstationer, motorveje, lufthavne og andre strategiske knudepunkter.

Ifølge det lækkede dokument har 'Mos Maiorum' til formål at indsamle oplysninger om menneskesmugling og organiseret kriminalitet. Men denne omfattende politioperation ligner nu mere en heksejagt på migranter og flygtninge. Operationen er endnu et skridt i kriminalisering af de tusinder af personer, der søger beskyttelse i Europa.

EU er 'push-factor'

Operationen lyder som noget fra en politistat. Det ligner i hvert fald ikke det EU, der jævnligt fejrer sig selv som værende et lys i verden for menneskerettighederne. Hvis EU virkelig var et lys i verden for menneskerettighederne, så burde EU tage et grundigt kig i spejlet og genoverveje sin egen rolle i verden.

Efter min mening er konsekvenserne af EU's politikker i udviklingsverden en central 'push factor' til hvorfor flygtninge og migranter tager flugten over Middelhavet. Det drejer sig for eksempel om, den historiske udnyttelse af arbejdskraft og ressourcer på det afrikanske kontinent.

Med sin handelspolitik, fiskeripolitik og eksportorienteret landbrugspolitik fastholder EU reelt lande som de afrikanske i fattigdom, sult og arbejdsløshed. Denne fattigdom bidrager samtidig til de konflikter og krige, som folk flygter fra.

Dertil kommer, at konsekvenserne af EU's manglende vilje til at begrænse sit eget CO2-svineri har ramt hårdest i de fattigste dele af verden.

Et solidarisk Europa

I Folkebevægelsen ønsker vi et solidarisk Europa, hvor folk på flugt får en sikker og anstændig modtagelse og hvor deres retssikkerhed opretholdes. Derfor arbejder Folkebevægelsen i EU-parlamentet bla. for at sætte en stopper for den stadige militarisering af EU's grænsekontrol, der gør, at flygtninge og migranter bevæger sig ud på stadigt farligere ruter for at komme til Europa.

Alle de penge EU i dag bruger på FRONTEX og på at jagte migranter burde i stedet gå til at støtte Italien og Grækenland med, at modtage den voksende strøm af flygtninge. Samtidig burde midlerne bruges på endnu flere search-and-rescue missioner for at undgå nye tragedier som Lampedusa.

Annonce