Annonce

24. september 2015 - 13:40

EU gennemtrumfer plan om fordeling af flygtninge

Det var med den franske indenrigsminister Bernard Cazeneuves eget udtryk "et knusende flertal", som i tirsdags vedtog en EU-kvotefordeling af 120.000 flygtninge. Ungarn, Rumænien, Tjekkiet og Slovakiet stemte imod. Finland afstod.

Tidligere har man i ministerrådet på særligt sensitive områder, som fx asylpolitik, fundet en forhandlet løsning, som alle lande på et eller andet plan har kunnet leve med. Tirsdagens flertalsbeslutning varsler nye tider, hvor en majoritet både kan og vil gennemtvinge sin holdning.

 

Et indgreb i suveræniteten

Det er naturligvis helt afgørende, at der hurtigst muligt bliver fundet nogle gode, varige løsninger for de mange mennesker på flugt. Det er ligeledes afgørende, at der her og nu brandslukkes i de områder, som er hårdrest ramt af flygtningetilstrømningen.

Derfor er det også enormt problematisk, når flere af Europas lande blankt afviser at bidrage til at finde disse løsninger. De reaktioner på flygtningekrisen vi ser fra Ungarn ligger meget fjernt fra dem, jeg mener vi skal anvende.

Det ændrer bare stadig ikke på, at gennemtrumfningen af Kommissionens fordelingsplan er et indgreb i retten til selvbestemmelse for befolkningerne i Rumænien, Tjekkiet, Slovakiet og Ungarn.

Man fratager befolkningerne i disse lande muligheden for at bestemme deres egne asylpolitikker. Så meget står fast, uanset hvad man ellers måtte mene om landenes valg af løsninger på flygtningekrisen.

Når lande som Rumænien, Tjekkiet, Slovakiet og Ungarn ikke ønsker at deltage i Kommissionens planer bør reaktionen ikke være at tvinge dem ved at stemme dem ned i et overstatsligt samarbejde, men derimod at søge frivillige aftaler landene i mellem.

 

Ønsket om et handlekraftigt EU

De manglende svar har i høj grad presset EU, som har stået handlingslammede og måbende tilbage. For de, der drømmer om stadig større europæisk integration, udgør EU's manglende evne til at finde løsninger et kæmpe problem.

Hvordan skal man overbevise Europas befolkninger om, at mere EU er svaret på alverdens problemer, hvis selvsamme EU ikke kan løse en af hvor tids største udfordringer?

Netop derfor var det heller ikke overraskende, at et flertal af EU-landene tirsdag valgte at gøre alvor af truslen om at stemme modvillige medlemslande ned. Det var deres eneste mulighed for ikke fuldstændigt at tabe ansigt.

Det kan virke som om, at det ikke alene var hensynet til flygtningene, som fyldte EU-ministrenes hjerter på mødet tirsdag, men også et brændende ønske om at fremstille EU, som den stærke, handlekraftige spiller.

Det er dog værd at spørge sig selv hvad konsekvensen af en tvangsfordeling af flygtninge til fx Rumænien bliver? Hvordan forventer vi, at modtagelsen bliver for de mennesker, som landet modstridende må acceptere?

Vi skal ikke sætte vores lid til at EU formår at finde løsninger for verdens flygtninge. Det har længe stået klart, at EU hverken kan eller vil lave en holdbar, langsigtet og solidarisk flygtningeløsning.

Tirsdagens begivenheder giver ikke grund til mere optimisme i den retning.

Annonce