Annonce

13. oktober 2015 - 21:33

Transatlantic: ISDS-berg dead ahead!

"Iceberg dead ahead!" (Isbjerg ret forude!)

Sådan lyder det skæbnesvangre råb på Titanic, da udkigsposten får øje på isbjerget. Han så det sent, for det lå skjult i det stille hav. Havde der været bølger, havde han set skumsprøjtet, når de slog mod det.

Det samme gælder det isbjerg, vi kun kan se TTIP'en af nu. Der har været blikstille omkring forhandlingerne om den transatlantiske handelsaftale (TTIP) mellem USA og EU i et par år. Nu er det på tide, at bølgerne går højere. Først og fremmest for at råbe dem på kommandobroen, EU's og USA's regeringer, op. Når - desværre næppe "hvis" - de ikke fraviger kursen direkte mod katastrofen, må besætningsmedlemmerne med lavere rang, de folkevalgte i parlamenterne, gå i aktion. Og det samme må alle vi, der er med som passagerer.

Heldigvis er der ved at komme ringe i vandet. Og bølger endda. Som artiklen her på Modkraft, "Voksende modstand mod TTIP",  beskrev, har "græsrodsbevægelsen »STOP TTIP«, der består af mere end 500 europæiske organisationer, [afleveret] 3,2 millioner underskrifter mod TTIP til EU-kommissionen. Og lørdag demonstrerede tusinder af borgere mod aftalen i Berlin." Det sidste er faktisk noget af en underdrivelse: Der var angiveligt 100.000 (politiets skøn) eller 250.000 (arrangørernes skøn) på gaden.

Demonstrationen markerede starten på aktionsugen mod TTIP, som vi er i, hvilket Rina Ronja Kari gjorde opmærksom på i sin blog i fredags. Selvom aftalen først skal færdigforhandles næste år, er det ikke en uge for tidligt, modstanden mod aftalen kommer i gang.

Som aftalen tager sig ud nu, risikerer vi at den vil beskadige forbrugerrettigheder og –beskyttelse ved at sænke standarder til et fælles minimum. På de fleste områder vil det betyde amerikanske tilstande hvad fx kemikalier og forbrugeroplysning angår. Tilstande, industriens stærke lobby påvirker meget effektivt. Samme udvikling kan frygtes på arbejdsmarkedsområdet. Løn og arbejdsmiljø kan stå over for samme deregulering, der fratager almindelige lønmodtagere hårdt tilkæmpede rettigheder.

En anden, og mindst lige så skræmmende ting, er "investeringsbeskyttelsesmekanismen", den såkaldte ISDS. Hvad står det så for? Tja, googler du det, som jeg gjorde, kommer du til dette som første bud: Individual Sewage Disposal Systems. Individuelle kloakafledningssystemer. Ikke helt ved siden af, da mekanismen vil betyde, at individuelle virksomheder i dén grad kan hælde lort ud over vores markeder – og demokratier.

Bud nr. to på listen er International Sheep Dog Society. Det Internationale Fårehundsselskab. Jo tak, mekanismen vil kunne genne genstridige får – eller demokratiske stater – ind i folden. Hvor de bliver låst inde.

Spøg til side. Det er faktisk for vigtigt til den slags. Det, forkortelsen rigtigt står for er Investor State Dispute Settlement. Et tvistbilæggelsessystem mellem investorer og stater. En slags voldgiftsret. Kort og kynisk handler den om at sikre, at staterne ikke skaber "tekniske handelshindringer" eller mindsker investorernes mulighed for fremtidig profit. Gør de det, kan investorer lægge sag an og få erstatning af staten. Det kunne fx være tilfældet, hvis staten øgede miljøstandarder til produkter, hævede selskabsskat og afgifter eller øgede mindstelønnen (i de lande, hvor den er lovfæstet).

For at tage et hjemligt, og forhåbentligt velkendt, eksempel, svarer det til princippet bag DONG-salget til Goldman Sachs. Investoren fik lovning på en børsnotering, der ville give stor profit. Kommer børsnoteringen ikke, skal investoren kompenseres for den udeblevne profit. Det var en frivillig aftale mellem staten og Goldman Sachs. Med ISDS kan den slags, og det, der er værre, blive den regelbundne standard.

I DONG-sagen mente nogle, at kritikken kom for sent. Der var også blikstille. Og ligesom på Titanic havde man ikke udstyret udkigsposten, pressen, med kikkerter, eller tilstrækkelig information og aktindsigt. Alligevel nåede bølgerne at rejse sig og rokkede skuden, og vi var nogen, der faldt i vandet. Det var desværre ikke nok til at ændre ku

Det må ikke ske igen. Debatten skal startes, så handelsaftalens ikke bare udemokratiske, men decideret antidemokratiske, elementer, der vil underlægge forbrugere, arbejdere og borgere markedets diktat, ryddes af bordet.

Frihandel kan være godt. Men den skal gerne bevare den vigtigste frihed, som Vesten bryster sig af:
Den demokratiske.

Den erkendelse er, lidt apropos, også nået langt ind i det demokratiske parti i USA. Her har Hillary Clinton vendt sig imod den tilsvarende handelsaftale for 12 Stillehavslande, TPP, fordi den bl.a. ikke vil "skabe flere arbejdspladser, hæve lønningerne". Det er lidt af en kovending, fordi Clinton som udenrigsminister indledte handelsforhandlingerne, der nu har ført til TPP-aftalen. Men hellere tabe ansigt, end tabe hovedet.

Også når ens potentielle præsidentpost er truet af det. Den demokratiske venstrefløj, vel med den forfriskende selverklæret socialistiske præsidentkandidat, Bernie Sanders, i spidsen  - frygter nemlig, "sammen med store dele af fagbevægelsen – at en øget liberalisering vil lægge pres på såvel løn og arbejdsvilkår som på miljøstandarder, der kan blive udhulet." Det ringer bestemt en klokke. En alarmklokke, der bør lyde hele vejen over Atlanten. Jeg håber, at den samlede danske venstrefløj er lydhør.

Vi har til en start brug for det sidste bud på listen over, hvad ISDS ellers kan stå for: Information Screening and Display Subsystem. Et undersystem, der kan undersøge og fremvise information. Lad gerne Modkraft blive det, når det gælder TTIP.

Er vi årvågne, kan vi stadig nå at krænge skibet hårdt om bagbord, så det ikke går os som den berømte nat for 103 år siden, hvor isbjerget sænkede det transatlantiske drømmeskib.

Gør vi det ikke, vil det, ligesom dengang, blive værst for de laveste klasser.

 

Annonce