Annonce

3. juni 2013 - 18:20

Anklagemyndigheden afviser Europarådets seneste flertalsbeslutning om at fjerne terrorstempel fra PKK

- Nu har Europarådet jo ikke nogen terrorliste, skynder Nikolaj Villumsen, medlem af Europarådets parlamentariske forsamling, sig at sige, da jeg ringer ham op nøjagtig to timer efter anklagemyndigheden på 31. retsmøde i Østre Landsret forsøgte at nedtone betydningen af den revolutionerende nyhed om, at Europarådet har fjernet terrorstempling af PKK, da de vedtog en kritisk rapport om menneskerettighedssituationen i Tyrkiet i foråret.

En nyhed, som forsvarsadvokat Bjørn Elmquist fremlagde på et af de forrige retsmøder i form af en journalistisk artikel fra det dansk-kurdiske nyhedssite NUDEM.

Men den er go’ nok - Europarådets parlamentariske forsamling vedtog med stort flertal 23. april i år, at ændre "PKK-terrorister" til "PKK-aktivister" i en spritny rapport om menneskerettigheder i Tyrkiet.

- Det er en stor sejr for menneskerettighederne, at det er lykkedes at stemme samtlige ændringsforslag fra de tyrkiske regeringsparlamentarikere ned, udtaler Nikolaj Villumsen i en pressemeddelelse af 30. maj 2013, med overskriften EUROPARÅDET FJERNER TERRORSTEMPEL FRA PKK.

 

 Europarådet har fjernet terror-stemplet fra PKK 23. april 2013. Det mener folketingsmedlem og medlem af den parlamentariske forsamling i Europarådet, Nikolaj Villumsen er en sejr for menneskerettighederne. Den opsigtsvækkende nyhed er blot endnu et tegn på opløsning af den pressede situation for kurderne, med fredsforhandlinger i fuld gang mellem PKK og den tyrkiske stat, foto: LILSIM

Rapporten kritiserer i øvrigt undertrykkelsen af kurdere og alevitter, krænkelser af både presse- og ytringsfriheden og retten til faglig organisering. 142 stemmer af rådets medlemmer stemte for forslaget om at fjerne terrorstemplet fra PKK for at støtte fredsprocessen i Tyrkiet, 35 imod.

Anklagers korthus risikerer at falde sammen før domsafsigelsen

Det var måske de mulige konsekvenser af nyheden om det forældede terrorstempel, som virkede som en rød klud på anklager, idet han havde behov for at give genreplik på den virkelighed, der kan ændre hele årsagen til sigtelsen mod ROJ TV i et kapløb med tiden.

Og det kan man jo også godt sætte sig ind i, for det nyheden fortæller, er at udover at PKK nu forhandler fred med den tyrkiske stat, altså er en anerkendt forhandlingspartner, så er også det terrorstempel, der globalt og i hverdagen kriminaliserer kurderne og ikke mindst krænker deres ytrings- og pressefrihed groft, under opløsning.

- Vi har en situation nu, hvor EU kalder PKK terrorister, mens Europarådet kalder dem for aktivister, påpeger Nikolaj Villumsen sammen med det faktum, at Europarådets beslutning som den senest opdaterede i forhold til situationen i Tyrkiet, kan have mere vægt end EU.

Det er trods alt en beslutning, der har en politisk betydning for de 47 lande og 800 millioner europæere, den parlamentariske forsamling repræsenterer.

Villumsen mener, at den pågåede fredsproces i Tyrkiet mellem PKK og styret er historisk og bør betragtes som en stor sejr.

Nikolaj Villumsen er medlem af Folketinget for Enhedslisten og er menneskerettigheds-, europapolitisk-, forsvars- og beredskabsordfører og medlem af Europarådets Parlamentariske Forsamling fra 2011.

 

Læs selv den historiske rapport fra Europarådet, se afstemningsresultaterne og oplev ikke mindst debatten mellem medlemmerne i den parlamentariske forsamling

Læs nyheden, der fik anklagers korthus til at skælve ”Villumsen: ”Europarådet fjerner terrorstempel fra PKK” hos NUDEM

Læs samme nyhed ”Europarådet fjerner terrorstempel fra PKK” hos JIYAN

 

 

Annonce