Annonce

20. januar 2015 - 17:50

Stop grådigheden, bevar TrygFonden!

Årets måske næstvigtigste valg starter i dag og de færreste ved det – vi ved alle at vi senest efter sommer skal til folketingsvalg, men de færreste er klar over, at der inden da også er et valg, der betyder en del for vores dagligdag.

Trygfonden, som er en af Danmarks største fonde med over 500. mio. kr. i uddelinger om året, står nemlig overfor et skæbnevalg. Der er nemlig valg til Tryghedsgruppen, som står bag TrygFondens arbejde. Blandt kandidaterne til repræsentantskabet er fra nogle kapitalstærke personer og virksomheder et stort ønske om at privatisere midlerne, der i dag går til tryghedsskabende initiativer. Det kan føre til, at TrygFonden lukker.

Trygfonden har en samlet værdi på 37 mia. kr., og finansierer en lang række almennyttige projekterhvert år. Projekter der kommer fællesskabet til gode og ikke bare giver mere til Danmarks rigeste. Disse penge vil de store medlemmer i fonden gerne have fingre i. Derfor stiller en lang række finansfolk op til valget i Tryghedsgruppen.

Men den største medlemsgruppe er i virkeligheden den almindelige dansker, som ikke får væsentlig meget ud af en opsplitning. De mennesker, der i dag sidder i Tryghedsgruppens repræsentantskab ligner dog på ingen måde denne gruppe, hverken i baggrund eller holdning. Og det kommer de heller ikke til, hvis ikke vi støtter op om de kandidater, der rent faktisk ønsker at bevare og udvikle

Lige nu sidder der ikke en eneste person under 40 år i Tryghedsgruppen Hovedstadens 21 personer store repræsentantskab. Her sidder der lige nu seks direktører, to medlemmer af Dansk Aktionærforenings bestyrelse, to socialdemokrater, en håndfuld kendisser og flere professionelle bestyrelsesmedlemmer. Bortset fra de to socialdemokrater, ser det ret tyndt ud - særligt fordi Mette Reismann (S)  støtter fløjen, der vil privatisere fondens overskud.

Men det er ikke hvad, vi har brug for. Nej, vi har brug for repræsentanter, der først og fremmest kan redde Trygfonden fra at blive opløst. Og hvis det sker, er der en vigtig opgave i at bestemme, hvilken forskning Trygfonden skal støtte, hvilke virksomheder trygfonden skal investere i og hvilke sociale projekter, der skal have en chance.

Venstrefløjen må vågne op af vores ensidige aktivismefokus og se, at der også er brug for progressive tænkere i den private del af Danmark. Der er brug for langt mere bestyrelsesaktivisme.

Tidligere på året forsøgte en række medlemmer i DJØF, Dansk Magisterforening og IDA, at få deres pensionskasser til at droppe investeringer i kul-, gas- og olieselskaber. De arbejder i Ansvarlig Fremtid . Men ingen af stederne lykkedes det, til dels fordi ingen af bestyrelserne støttede forslagene. Igen kunne man spørge sig selv, om der er brug for mere bestyrelsesaktivisme. Der bliver forvaltet rigtig mange penge i pensionsselskaber og i fonde. Og det er ofte de samme mennesker, der bestemmer, hvordan pengene skal investeres. De bestemmer, hvordan fællesskabets fremtid skal se ud. Men de repræsenterer en snæver elite.

Men de gode kræfter i Ansvarlig Fremtid er ikke alene. En række af vores kammerater, der er opstillingsberettigede har taget kampen op i Tryghedsgruppen!

De har stiftet Bevar Trygfonden og en af mine venner Magnus Skovrind Pedersen er blandt stifterne. Magnus er en kompetent herre der tidligere har været formand for Dansk Studerendes Fællesråd og i dag driver egen virksomhed. Derfor, hvis du har forsikring i Tryg eller Nordea Liv og Pension og som bor i hovedstadsområdet – så stem på Magnus!

Annonce