Annonce

30. januar 2014 - 7:48

Hvad så venstrefløj?

For nogle år siden sagde en af mine gode venner Mikkel til mig at:

 "Leif, jeg forstår egentligt godt at du er i SF. Jeg kunne næsten overveje at stemme på SF, fordi SF har noget som kun et andet parti på Venstrefløjen har, de har en plan. Lige nu er det kun kommunisterne og SF der har en plan, det er ikke en specielt god plan og jeg er ikke enig i den, men i det mindste er der en plan, det er mere end Socialdemokratiet og Enhedslisten har."

Nogle år senere fik Enhedslisten også en plan, men der er vist ingen tvivl om at den plan ligesom SF’s har store udfordringer.

Det netop overståede kommunalvalg bekræftede en tendens, der har vundet frem de sidste par år. Venstrefløjen bløder, SF og Ø bløder, både medlemmer (efterhånden ligger partierne helt konsekvent under 20.000) og vælgere (I det fleste målinger under 16%). Samtidig har Socialdemokratiet stabiliseret sig på et historisk lavt niveau i starten af 20’erne.

Min analyse af hvordan vi kommer ud af problemerne handler om samarbejde og respekt. Den netop overståede kommunalvalgkamp og de sidste par års generelle arbejde I Folketinget har vist hvor samspilsramte vi er som venstrefløj. I modsætning til fagbevægelsen hvor gode kræfter fra S, SF og Ø sagtens kan samarbejde I dagligdagen, bl.a. steder som Faglige Meningsdannere, Faglig Fredagsbar, Fremtidsfighters mm., eller I elevbevægelsen, hvor samarbejde på tværs er helt banalt. Der sker åbenbart noget tosset oven i hovedet på os, så snart det er partiarbejde

Jeg tror derfor på, at tiden er kommet til at række hænderne ud mod hinanden og anerkende at vi ikke er enige, men at vi kan samarbejde på en lang række områder med respekt for hinandens forskelligheder, men det kommer til at kræve noget af os alle.

I SF skal vi skrue gevaldigt ned for retorikken om “ønskelisten”,“wannabe SF’ere” og lignende, hos Enhedslistens er man nødt til at anerkende, at uenighed med Enhedslisten ikke er lig med at man er “neoliberal og ond”, og sosserne må anerkende, at der faktisk I 2014 er plads til mere end et parti til venstre for Venste, samt at de ikke har en naturgiven ret til 42% af stemmerne.

Jeg siger ikke at vi skal droppe partiforskellene eller sætte os i en rundkreds og kramme hinanden. Jeg siger, at gode kræfter på tværs skal bygge tillid op og derefter bruge den tillid til at skabe en fælles stærk venstrefløj med respekt for hinandens forskelligheder.

Kun sådan tror jeg på, at vi undgår den totale venstrefløjsnedsmeltning. Vi er nødt til at bygge tillid, bygge netværk og bygge styrke, fordi Danmark har brug for solidariske løsninger, og kun i fælleskab bliver vi stærke nok til at være et realistisk alternativ for danskere.

Annonce