Annonce

2. september 2014 - 8:36

GÆSTEBLOG: Om 10 år har vores børn intet privatliv

Min gode ven Mikkel Nonboe har skrevet nedenstående indlæg om big-data og overvågning. Jeg er fuldstændigt enig med Mikkel og Prosa i at vi er nødt til at sætte øget fokus på privatlivets fred.

 

Derfor har jeg lånt min blog ud, til Mikkel og jeg håber at så mange som muligt vil deltage i konferencen!

 

God læsning

 

Leif

--------

 

Da jeg var barn, var privatliv noget, man vogtede over. Det var dengang, folkeskolerne begyndte at føre kartotek over eleverne. Det blev gjort med stor varsomhed. Sådan noget kunne jo misbruges!

 

Da jeg i en alder af 11 år bad om at få adgang til mine data, stod der bare min fødselsdag og en note om, at jeg havde gået til talepædagog.  Det sidste dog uden det store held. Om 2 år starter min søn i folkeskolen (!). Det står allerede nu klart, at hans sagsmappe vil komme til at bugne noget mere end min. Det bliver ikke sagsmappen der ligger på rektors kontor som gør udslaget. Istedet bliver det alle de data NSA de efterfølgede år vil samle ind når han er på nettet, bruger sin telefon eller bliver fanget af linsen på et overvågnings-kamera.

 

Når hans ti år i folkeskolen er gået, vil det NSA gennem bigdata-udregninger kunne vide, om han er potentielt homoseksuel eller har tendens til hasardspil. Læg dertil, at det offentlige helt seriøst har talt om at sælge vores helbredsoplysninger til forsikringsselskaber. Alt sammen noget skiftende magthavere kan bruge efter forgodtbefindende.

 

Der rejser sig tilsyneladende kun ramaskrig, når folk som Se og Hørs "tys-tys-kilde" sælger personlige informationer til højstbydende. Som demokrat, far og netnørd pisser det mig virkelig af.

 

Overvågnings-paranoiaen, der blev til virkelighed Internettet har revolutioneret vores liv. Givet os mulighed for videndeling og åbenhed i en hidtil uset grad.  Nu er det ved at blive forvandlet til en gigantisk overvågningsmaskine.

Globalt er der mange, der er begyndt at kæmpe tilbage. Tidligere NSA-ansatte er gået offentligt frem og afslører gang på gang, at der er noget om overvågnings-paranoiaen. Som altid bliver kampen mod terrorisme brugt som årsag den fortsatte overvågning og indsamling af data.

 

Der er snart møde i FN’s generalforsamling om, hvordan vi sikrer vores digitale rettigheder, og EU-Domstolen kalder overvågningen på nettet et "brud på vores fundamentale menneskerettigheder".

Men hvem er det der vinder når vores menneskerettigheder indskrænkes ?  Demokratiet eller terrorismen ?

 

Danmark har der indtil for nyeligt været underligt stille. Herhjemme er kampen først lige begyndt. Tidligere i år gik mere end 20 organisationer sammen og anbefalede regeringen at stoppe logningen af vores liv.  Regeringen bøjede sig og vil (måske) afskaffe det. Ikke fordi det er brud på vores grundlæggende menneskerettigheder, men fordi det ikke var effektivt nok, da det ikke havde fanget en eneste terrorist...

 

Jeg tør ikke overlade vores børns fremtid til regeringer, som er så ligeglade med vores digitale rettigheder. Tør du ?

Derfor er vi nødt til at sikre dem selv. 16. september er PROSA gået sammen med b.la. Amnesty International og Forbrugerrådet om en konference om vores digitale rettigheder. Her lægger vi slagplanen for det frie internet!

Det er nu vil skal rykke – det er nu vi har momentum!

 

Hvis du har en halv dag du kan tage fri - så overvej lige om du ikke skulle stikke hovedet forbi og være med til lægge slagplanen for vores digitale rettigheder

.

Se mere her:

http://kortlink.dk/prosa/esxx

Annonce