Annonce

13. januar 2016 - 15:16

Budget 2017: København i social undtagelsestilstand

”København kommer i social undtagelsestilstand, hvis politikerne på rådhuset ikke sadler fuldstændigt om. Det er grotesk at forestille sig, at Børne- og Ungdomsforvaltningen skal kunne spare 10 procent frem til 2020. Men det bliver realiteten, hvis der ikke sker noget drastisk.” Det siger Jan Hoby næstformand i LFS, hovedstadens største pædagogiske fagforening.  Og han varsler benhård budgetkamp mod både Lars Løkke-regeringen og politikerne på Københavns Rådhus.    

Budgetkampen skydes officielt i gang, når Københavns Kommunes indkaldelsescirkulære lige om lidt offentliggøres. Indkaldelsescirkulæret er det dokument, der om noget definerer rammerne for hvilket budget, der er til diskussion i den kommende budgetkamp. Sådan har det været igennem mange år. Men i år er det alt andet end ’business as usual’.

Regeringen frontalangreb på den offentlige sektor med den seneste finanslov, økonomiaftalen med KL og omprioriteringsbidraget, vil betyde, at Københavns Kommune frem til 2020 skal spare 2,188 mia.kr.

Den klassiske model for besparelser i Københavns Kommune er, at man barberer lidt på hver forvaltning og går ud fra den klassiske fordeling af ressourcer forvaltningerne imellem.

”Det må ikke ske denne gang. Besparelserne svarer til nedskæringer på 10 procent for alle områder i de syv forvaltninger, på alle niveauer og områder. Det vil svare til afskedigelse af 2200 ud af 18.000 medarbejdere i Børne- og Ungdomsforvaltningen, eller små 4000 ansatte i hele Københavns kommune, ud af 44.000 ansatte. Det vil blokere enhver tanke om at sikre kernevelfærden,” siger Jan Hoby.

LFS mener, at politikerne er nødt til at droppe vanetænkningen og deres egne kæpheste, hvis forvaltningerne med borgernær velfærd på nogen måde skal have en chance for at kunne løse deres kerneopgaver. Derfor må politikerne være klar til en ny markant anderledes budgetmæssig fordeling, samtidig med at alt skal gås igennem med en tættekam for, hvad der kan undværes.

Prestigeprojekter og flagskibe skal aflyses, uanset hvor velment og rigtige, de kan synes. Det handler alene om at holde skibet flydende. Der er ingen lette løsninger, hvis ikke fremtiden skal blive aflyst.

De enkelte politikere på rådhuset må gøre op med sig selv og melde ud, om de vil forsvare eller bespare velfærden. Vi afventer spændt, om Børne-unge-borgmesteren Pia Allerslev har tænkt sig at være sit folkevalgte sæde værdigt og rent faktisk vil forsvare børnenes rettigheder – eller om hun vil klappe hælene sammen og bakke op om sit parti og Lars Løkke Rasmussen. Men jeg håber, at alle politikerne husker, at der kun er halvandet år til kommunalvalget, og at både ansatte i Københavns Kommune og forældrene til børnene i København har stemmeret,” siger Jan Hoby.

Annonce