Annonce

23. marts 2015 - 9:12

10 råd om feminisme for mænd

1.    Stram op mand!

Pil alt vås om, at kvinders ringere løn, dårligere pension og begrænsede karrieremuligheder i virkeligheden er selvforskyldte fra hinanden. Og giv dem, der mumler noget om, at det i virkeligheden er mænd, der er de undertrykte og har brug for ligestilling, en kæmpe krammer. De har sikkert brug for det. Lad være med, at optræde som en narrøv af en chef ved at bede dine mandlige medarbejdere om at holde styr på de snakkende kvinder. Omtal ikke kvinder som høns, kraner eller finker.  Mænd, der tror de har fribillet til at nedgøre kvinder, inviterer til nossespark og skal have en envejsbillet til ingenmandsland.

 

2.    Bekæmp hverdagssexisme

Numsegrams, nakkeslik og i det hele taget antagelsen om, at alle kvinder har dig som nr. 1 på listen over mænd, der skal prøves er decideret uartigt. Bemærkninger som "Hvis jeg ikke havde en kæreste, så ville jeg kneppe dig" skal slettes fra dit bløddyr af en hjerne! Du har din ytringsfrihed, men ikke pligt til at opføre dig som en narrøv. Vittigheder om kvinders intelligens, krop eller voldtægtsjokes er ikke specielt sjove! Vær i stedet humoristisk på egen bekostning du vil fremstå både sjovere, klogere og mere sympatisk. Er det kun dine venner eller kolleger, der kan finde på den slags, så udstil dem som de fjolser, de er. Bekæmp enhver trang til at kalde kvinders kritik for brok, klynk og klagesang. Det er utroligt befriende at lytte – også til kvinder. Og også til de kritiske af slagsen.

 

3.    Gør halvdelen af arbejdet i hjemmet

Fordel arbejdsbyrden i hjemmet ligeligt. Og fordel opgaverne efter, hvad I er bedst til, eller I har mest lyst til. Det vigtigste er, at fordelingen er ligelig. Det er banalt. Men det virker!

 

4.    Stem og kæmp ligestillingens sag

Det er lige ud af landevejen. Uligestilling er ikke et kvindeproblem. Det er først og fremmest et demokratisk samfundsproblem. Manglen på ligestilling er mangel på demokrati, inklusion og ligeværd fra vuggestue til magtens korridorer. Alle taber på manglende ligestilling på alle områder af samfundslivet. Gør det rigtige. På vegne af dig selv, din mor, søster, datter, kæreste eller kone. Stem med fødderne og spring ud som feminist!

 

5.     Opdrag børn til gode mennesker

Sig ikke kun til din datter, at hun er smuk og sød. Sig ikke kun til din søn, at han er klog og stærk. Dit barns køn bestemmer ikke, hvem de er eller hvad de kan! Som far og mand har du til opgave at sætte mennesket før kønnet. Opdrag dine børn til gode mennesker i stedet for mennesker, der passer ind i en normativ kønskasse.

 

6.     Hold døren

Der er intet gammeldags over at være en gentleman. En moderne gentleman er en velduftende og velklædt mandlig feminist, der respekterer kvinden og kerer sig om hende. Hold døren, træk stolen ud og tilbyd hende jakken. Uanset om du er en bonderøv eller blærerøv, så er det ikke gået af mode at opføre sig ordentligt, gøre sig umage og tage sig godt ud.

 

7.     Giv kønsstereotyper fingeren

Der findes ikke drenge- og pigefarver. Der findes yndlingsfarver og man får ikke tissekone af at  gå i lyserød skjorte. Desværre. Der findes ikke en sand måde at være mand på, men hvis du vil være mandlig feminist, må du turde gå planken ud og giv alle kønstereotyper fingeren. Alle teorier om metroseksuelle eller spornoseksuelle og dermed forfængelige mand, er udviklet af stenaldermænd med nedgroede tånegle. Giv det midterfingeren.

 

8.     Værdsæt kvinder for deres skønhed

Næsten hver tredje kvinde i verden har været udsat for vold fra deres kæreste eller ægtefælle. Vold i hjemmet er ikke en ”kvindesag”, det er en ”mandesag”. Det er ikke en undskyldning, at du har siddet skævt på potten eller at du fik tæv som lille. Mænd hader ikke kvinder, slår ikke kvinder og nedgør ikke kvinder. Bekæmpelse af voldtægtskultur og hverdagssexisme er en opgave for alle på tværs af politisk ståsted og klasse. Elsk i stedet kvinder for deres skønhed, sensualitet og intellekt og du vil opdage du får kærlighed og karma tilbage i spandevis.

 

9.    Kræv mere barselsorlov

Tag al den barselsorlov du kan og har ret til. Kræv at din fagforening, arbejdsgiver og de folkevalgte kæmper for mere barselsorlov og retten til flere barns sygedage. Og husk at kræve, at dine kammerater og kolleger gør det samme. Mænd, der ikke tager deres barselsorlov og barns 1. og 2. sygedag er fædre, der ikke er deres opgave voksen.

 

10.  Feminisme er ikke kun for venstreorienteret

Ro på! Du behøver ikke at være venstreorienteret for at springe ud som feminist.  Det er vores svenske naboer det bedste eksempel på. Det er muligt og ønskeligt med feminisme uden socialisme. Spørg bare Moderaterna i Sverige. Gør som Overborgmester Frank Jensen, erklær dig selv feminist og lad os sammen arbejde for at fremme ligestilling og ligebehandling af både mænd og kvinder. Det er ikke svært, det gør ikke ondt. Det er derimod nem og ligetil.

 

Annonce