Annonce

6. marts 2014 - 23:12

Storpolitiken , Ukraine og den danske Mediepropaganda

Jeg skal  love for at Jakob Lindbloms –i øvrigt fortræffelige- artikel om udviklingen i og omkring Ukraine  har fremkaldt betydelig ophidselse og en del vrede indlæg, som tydeligt mislæser, hvad han faktisk skriver. Jeg skal blot i al stilfærdighed i forlængelse af Jakobs indlæg fremhæve den storpolitiske indramning.

Det er altså USA, Nato, EU der opererer helt inde under maven af Rusland, ikke omvendt Rusland der nede fra Mexico arbejder sig op mod Texas og Florida. Dette hænger naturligvis sammen med det enkle forhold, at USA vandt den kolde krig og at USA har et større militærbudget end alle andre stormagter tilsammen, endvidere den amerikanske økonomis styrke og den amerikanske ideologis gennemtrængende slagkraft. Det er 'Vesten' der hele tiden siden 1990'erne har trængt sin indflydelse øst på og indlemmet det ene land efter det andet i den vestlige  indflydelsessfære. Rusland har helt tilbage fra Gorbatjov været i defensiven. Rusland reagerer faktisk betydeligt mere behersket end USA sandsynligvis ville reagere hvis det omvendt var Rusland der udvidede sin indflydelsessfære fra Mellemamerika og Mexico op nordpå.

Dette har naturligvis intet at gøre med 'frihed' og 'demokrati'. I både øst og vest hersker det militær-industrielle kompleks. I både øst og vest er der magtfulde 'oligarker'. I både øst og vest er der korruption. I både øst og vest er politikerne en magtfuldkommen elite. Og over det hele spinder storpolitikken sit spind.

Under den storpolitiske realitet er den interne situationen i Ukraine utroligt kompliceret: I toppen er der 2 rivaliserende grupper af oligarkier og politiske familier der snart har bekæmpet hinanden, snart er indgået i en ustabil ligevægts situation.

Vi har videre en befolkning der protesterer mod deres ledende oligarkier og her i sidste omgang så voldsomt mod Yanukovitch-klanen.

Men vi har også en befolkning som tillige  er indbyrdes delt, regionalt og etnisk opsplittet. Og ind i det hele skyder sig det fascistiske Svopoda parti, som i dag sidder i Kiev-regeringen med 6 ministre og endda endnu mere voldelige fascistiske grupper som 'den sorte kraft' der operer i gaderne.

Sagen er bestemt ikke så enkel som den fremtræder i de danske mediers  skævdrejede dækning. De danske mediers generelle nyhedsformidling er utroligt skævdrejede og eensidige: Holdningsbearbejdelse i stedet for informationer, en masse skrig, skrål og skryderi og endnu en gang -som i tidligere  storpolitiske krisesituationer- en total overtagelse af de amerikanske synspunkter, den amerikanske politik og dens ideologi, alt sammen  udbredt gennem en velsmurt mediemaskine med en calibreret journalistik.

Må jeg i øvrigt som korrektion denne ensidighed anbefale Modkraft- bibliotekets udmærkede links samling.

Links på Modkraft Biblioteket: Euromaidan - oprøret i Ukraine

 

Annonce