Annonce

Køn
26. juni 2013 - 10:47

WHO: »Vold mod kvinder er af epidemiske proportioner«

Mere end hver tredje kvinde på verdensplan udsættes for vold, fremgår det af en ny rapport fra Verdenssundheds-organisationen, WHO.

Mere end hver tredje kvinde udsættes for vold i løbet af deres liv, viser en ny rapport fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

Det er første gang, der er blevet indsamlet data om vold mod kvinder fra hele verden. Tallene er blevet brugt til at analysere omfanget af problemet på verdensplan, og det er ubehagelig læsning.

Ifølge rapporten kender de fleste kvinder, der bliver udsat for vold, gerningsmændene. Ifølge WHOs analyse oplever 35% af alle kvinder fysisk eller seksuel vold, og næsten 86% af overgrebene udføres af deres partnere.

Selvom størstedelen af volden er ikke-dødelig, viser rapporten også, at 38% af alle mord på kvinder bliver begået af mandlige partnere.

WHO-rapporten dokumenterer derudover effekterne af volden på kvindernes fysiske, psykiske, seksuelle og reproduktive sundhed. Rapporten analyserer blandt andet forholdet mellem volden mod kvinder og HIV samt andre seksuelt overførte sygdomme, depression, alkohol-misbrug, uønskede graviditeter og børn med lav fødselsvægt.

– Resultaterne er et stærkt signal om at vold mod kvinder er et globalt sundhedsproblem af epidemiske proportioner, siger WHOs generaldirektør dr. Margaret Chan i en pressemeddelelse.

Vold mod kvinder på verdensplan

Rapporten sammenligner også frekvensen af vold mod kvinder i forskellige regioner. Afrika topper umiddelbart listen, her bliver 45,6% af alle kvinder udsat for vold. Det hænger efter alt at dømme sammen med verserende konflikter og krige.

I lav- og mellem-indkomstlande i Europa ligger tallet på 27.2%.

Men rigere lande såsom Danmark er ikke nødvendigvis meget sikrere. Ifølge WHO udsættes næsten en tredjedel af kvinder (32.7%) i højindkomstlande for fysisk eller seksuel vold i løbet af deres liv.

Seksuel vold forekommer oftere i højindkomstlande end i andre regioner ifølge rapporten, men det kan være fordi, indsamlingen af data på området er problematisk i andre regioner.

– De nye data viser at vold mod kvinder er ekstremt almindelig. Vi er nødt til at investere i forebyggelse, og gøre noget ved de underlæggende årsager til dette globale sundhedsproblem, siger den ene af de to forfattere bag undersøgelsen professor Charlotte Watts i en pressemeddelelse.

Rapporten blev offentliggjort torsdag den 20. juni og er udfærdiget af dr. Claudia Garcia-Moreno, en førende ekspert indenfor køn, reproduktive rettigheder, seksuel sundhed og ungdom i WHO og professor Charlotte Watts, en epidemolog fra London School of Hygeine and Tropical Medicine, der har specialiseret sig i køn, vold og sundhed.

Rapportens officielle navn er »Global and regional estimates of violence against women: Prevalence and health effects of intimate partner violence and non-partner sexual violence« og er tilgængelig for de interesserede på linket herunder.

Læs hele WHOs rapport her (pdf).

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce