Annonce

USA
25. august 2015 - 14:36

Whistleblower: CIA-chefer hvidvasker forbrydelser mod menneskeheden

Mens tre forhenværende CIA-chefer udgiver bog, der forsvarer tjenestens torturprogram, kalder manden, der afslørede programmet, sine tidligere overordnede for løgnere og skyldige i forbrydelser mod menneskeheden.

Efter at tre forhenværende CIA-direktører har annonceret udgivelsen af en bog, der forsvarer tjenestens torturprogram, går John Kiriakou, der blev dømt for at afsløre programmet, til angreb på sine tidligere overordnede.

Det sker i en artikel, »Lets Talk About Torture«, der er offentliggjort i mange medier på nettet.

»De har i sinde at gentage den samme løgn igen og igen«, skriver John Kiriakou.

»Løgnen er«, skriver Kiriakou, »at torturen virkede. De håber, at det amerikanske folk er så godtroende eller dumme, at de vil tro på den. Det er op til os andre at se til, at vores regering lover aldrig at begå den forbrydelse mod menneskeheden«.

Læs »Let’s Talk About Torture« hos Otherwords.com

Den anden side af historien

Bogen, der beskrives som den »anden side af historien« bliver udgivet af den private militære tænketank US Naval Institute, og skulle være til at købe engang i september måned.

Bogen, der har fået titlen Rebuttal, byder på bidrag fra George Tenet, Porter J. Goss og Michael Hayden, der på skift var direktører for CIA i årene fra 1996 til 2009. Desuden rummer bogen bidrag fra en række af deres underordnede, nogle af dem »højtstående Embedsmænd i CIA med nært kendskab til programmet«, hedder det på Instituttets hjemmeside.

Læs »Rebuttal« Hos US Naval Institute

Straffet for afsløring

Når det overhovedet er kommet dertil, at CIA-cheferne finder det nødvendigt at fortælle den »anden side af historien« skyldes det i vid udstrækning John Kiriakou. Han er den eneste fra CIA, der er blevet straffet i forbindelse med tjenestens forhørsmetoder.

Men de 30 måneders fængsel, som John Kiriakou fik, handlede ikke om hans deltagelse i programmet, men om at han i 2007 havde fortalt den amerikanske offentlighed, at det eksisterede. Det var ikke populært hos hans chefer.

– Da jeg blæste i fløjten og afslørede CIAs torturprogram, faldt de over mig som et ton mursten, skriver John Kiriakou om reaktionen hos sine tidligere overordnede.

Diane Feinsteins kommision

I omtalen af bogen henviser US Naval Institute direkte til den undersøgelseskommision under det amerikanske senat, der var sat til at undersøge efterretningstjenestens anvendelse af de såkaldte ’forbedrede forhørsmetoder’.

Kommisionen, der blev ledet af den demokratiske senator Diane Feinstein, blev færdig med sit arbejde i december sidste år, men offentliggjorde ikke den fulde rapport af hensyn til efterretningstjenestens fortsatte arbejde.

Det mere end 500 sider lange resumé, der blev offentliggjort, var tilstrækkeligt til, at den amerikanske offentlighed kunne få indblik i de metoder, der ifølge CIA direktørernes opfattelse ikke er tortur, men altså bare forhørsmetoder, der er ’bedre’ end de konventionelle.

Læs »Senate report on CIA torture claims spy agency lied about ’ineffective’ program« hos The Guardian

Vand i hoved og røv

Metoderne inkluderede blandt andet »waterboarding«, hvor fanger druknes til man næsten dør af det, og »rektal rehydrering« hvor store mængder vand sprøjtes ind i fangers anus med den konsekvens at tarmsystemet svulmer op.

CIA’s ledelse har senere forsvaret brugen af rektal rehydrering med, at det var en måde at holde liv i fanger, der nægtede at drikke, men er blevet modsagt af læger, der peger på at proceduren ingen medicinsk anvendelse har. Til gengæld har den været kendt og brugt siden middelalderen.

I de ’forbedrede’ forhørsmetoder indgik også, at fanger blev tvunget til at stå på brækkede ben, holdt vågne i op til 180 timer og indespærret i fuldstændigt mørke i lang tid. Desuden blev mange af CIA’s fanger trakteret med fingerede henrettelser, voldtægtstrusler mod familiemedlemmer og anden psykisk tortur.

Læs »Rectal rehydration and waterboarding: the CIA torture report’s grisliest findings« hos The Guardian

Det var tortur

Bortset fra at CIA folkene, i modsætning til kommisionsrapporten og altså John Kiriakou, fastholder, at programmet virkede og reddede tusinder af amerikanske liv, er det mest bemærkelsesværdige ved de fremtrædende CIA folks forsvar for de forbedrede forhørsmetoder, deres afvisning af, at der var tale om tortur.

Det giver den vrede whistleblower ikke meget for.

John Kiriakou henviser til FN’s torturkonvention, der definerer tortur som »enhver handling , ved hvilken stærk smerte eller lidelse, enten fysisk eller mental, bevidst påføres en person« med henblik på fremskaffe oplysninger, straffe eller skræmme den pågældende eller andre.

– Mange TV-stationer viser stadig klip fra George Tenets optræden i CBS programmer 60 minutes, hvor han gang på gentager sætningen ’vi torterer ikke! vi torterer ikke’, som om han var ude af kontakt med virkeligheden og levede i en drømmeverden. Måske George Tenet har brug for at læse de Forenede Nationers konvention om tortur, som USA har underskrevet, skriver John Kiriakou.

Læs »FN’s konvention mod tortur og anden grusom umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf« hos Center for menneskerettigheder

 

 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce