Studenterbevægelsen, der startede med at afvise forhøjede studieafgifter, har skabt en ny social bevidsthed og kan påvirke denne uges valg i Quebec i Canada.
I forrige uge var op mod 100.000 studerende og en bred kreds af sympatisører på gaden i provinshovedstaden Montreal i Quebec-provinsen i Canada.
Det blev en demonstration, der gav genlyd og viste, at de studerende har bred opbakning til deres krav om, at studieafgiften ikke stiger, samt at uddannelse tilbydes som en rettighed, ikke som en vare, der skal tjenes penge på.
– I betragtning af bevægelsens enorme omfang er det overraskende, hvor lidt opmærksomhed vores krav har opnået i valgkampen, siger talsmand Jérémie Bédard-Wien fra studenterorganisationen CLASSE til dagbladet Arbejderen.
Der er valg i Quebec-provinsen tirsdag den 4. september, og de studerende har i flere måneder kæmpet for at gøre uddannelse til valgets hovedspørgsmål.
– Demonstrationen den 22. august viser, at befolkningen ikke glemmer disse spørgsmål, hverken på valgdagen eller bagefter, tilføjer han.
I marts måned i år lagde provinsregeringen op til at hæve studieafgiften på videregående uddannelser med op mod 100 procent, fra omkring 14.000 danske kroner om året til 22.000 kroner.
Det fik de studerende på gaden, og det fik mellem 25 og 50 procent af provinsens 400.000 studerende til at boykotte undervisningen.
Under bølgen af protester og demonstrationer forsøgte lovgiverne at stoppe bevægelsen med en udemokratisk lov, som stærkt begrænser forsamlingsfriheden, og som åbnede for kæmpebøder til de studerende og de organisationer, der brød loven.
Dette angreb på de studerende var med til at mobilisere bred støtte fra lærere, fagbevægelse og befolkningen i almindelighed:
– Vreden stikker meget dybere end til studieafgiften. Mange af spørgsmålene er hjertesager i arbejderbevægelsen, så den støttede os fra starten, selv om fagtoppen er en bureaukratisk maskine med ringe evne til at mobilisere, fortæller Jérémie Bédard-Wien.
Politisk er han meget begejstret for en række græsrødder, der slutter op bag de studerende. Og underviserne:
– »Lærere mod studieafgift« er et godt eksempel, siger han. Lærerne er ligesom de studerende vrede over, at videregående uddannelser forbeholdes unge fra velstående familier.
Protestbevægelsen, der startede med at afvise forhøjede studieafgifter, har skabt en ny social bevidsthed blandt studerende og åbnet en debat i samfundet, oplever Jérémie Bédard-Wien:
– Vores demonstration den 22. august var den største mobilisering nogensinde under en valgkamp. Det viser, at befolkningen ønsker at sende et klart budskab til den kommende regering: Nemlig at den vil møde modstand fra en stærk social bevægelse, hvis den bliver ved med at føre en nyliberal politik.
– De fleste universiteter har suspenderet strejken, mens de venter på valgresultatet, men det er helt klart, at de genoptager strejken, hvis deres krav ikke bliver opfyldt.
At studenterne og deres støtter deler den holdning, det stod klart ved den store demonstration Montreal:
– Bevægelsen vil fortsætte før, under og efter valget, sagde studenterlederen Jeanne Reynolds i sin tale den 22. august, til stort bifald fra titusinder.
Meningsmålinger viser, at det nuværende 'liberale' regeringsparti vil miste sit flertal og blive halveret. Det studentervenlige parti 'Quebec Solidaire' står til at gå fra én til syv ud af de 125 pladser.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96