Annonce

Magtanvendelse
17. juni 2013 - 12:26

Voldsom anholdelse skal undersøges, »Magtmisbrug« siger advokat

Sydøstjyllands Politi har bedt Den uafhængige Politiklagemyndighed undersøge voldsom anholdelse af 19-årig mand i Horsens. »Fuldstændig unødvendigt« og »magtmisbrug på en meget grov måde«, siger advokater.

Den voldsomme anholdelse af en ung mand i Horsens den 10. juni, som Modkraft omtalte søndag, skal nu undersøges af Den uafhængige Politiklagemyndighed.

Det er Sydøstjyllands Politi selv, der har bedt om undersøgelsen, skriver de i en pressemeddelelse mandag.

- Isoleret set kan videoen opleves, som om politiforretningen er voldsommere end nødvendigt, skriver Sydøstjyllands Politi i pressemeddelelsen.

Læs artiklen »Videooptagelse af voldsom anholdelse vækker opsigt på sociale medier« på modkraft.dk

Læs pressemeddelelsen »Youtube-video« fra Sydøstjyllands Politi

Videoptagelse spredt på Youtube og Facebook

Anholdelsen af den 19-årige Stefan Thateswararajah er dokumenteret på en video, der siden fredag er blevet spredt på sociale medier.

Videoen viser en mandlig betjent kaste den anholdte til jorden to gange, tage halsgreb på ham og skubbe ham ind i en bil.

Den unge mand måtte efterfølgende en tur på skadestuen og har fået sin ene hånd i gips på grund af skader på håndledet, som han pådrog sig i forbindelse med den hårdhændede anholdelse.

Videoen af anholdelsen er mandag set over 85.000 gange på Youtube.

Se videoen »Politivold i Horsens« på youtube.com

Elmquist: Al mulig grund til at klage

Til mx.dk siger forsvarsadvokat Bjørn Elmquist, at den mandlige betjents adfærd »virker kolossalt aggressiv« og »fuldstændig unødvendigt«. Han mener, at der er »al mulig grund« til at klage over episoden.

Claus Bonnez, der er formand for Landsforeningen Krim, mener, at det er ulovligt, at den mandlige betjent tager halsgreb på den anholdte. Den anholdte er på dette tidspunkt iført håndjern. Halsgreb må, ifølge Bonnez, kun bruges af dansk politi i nødværge.

- Jeg mener, der er tale om magtmisbrug på en meget grov måde, siger Claus Bonnez til mx.dk.

Læs artiklen » Advokater anklager politiet for magtmisbrug« på mx.dk

Afviser ulovligheder

Hovedpersonen selv har også indgivet en klage over politiet, som han mener optrådte racistisk og voldeligt.

Stefan Thateswararajah afviser overfor Ekstra Bladet, at han blev anholdt på grund af et lovbrud.

- Jeg blev vred og hidsig, fordi jeg blev anholdt ud af det blå. Jeg aner stadig ikke hvorfor, siger Stefan Thateswararajah til avisen mandag.

- Jeg synes, de var meget hårde, helt unødvendigt hårde. Jeg synes jo nok, man har krav på en forklaring, når politiet trækker af med en. De sagde noget om, at jeg var kørt på en scooter. Jeg vidste ikke, hvad de talte om, og vidste ikke, hvad jeg havde gjort, og hvorfor jeg skulle med, lyder hans forklaring.

Læs artiklen »Han vil have politiet i retten efter anholdelse« hos Ekstra Bladet.

Fik også peberspray

Til avisen BT fortæller den 19-årige desuden, at efter den voldsomme anholdelse – da han bliver sat i en politibil – fortsætter den mandlige betjent sin aggresive opførsel.

- Inde i bilen kommer de med nogle racistiske bemærkninger og siger, om de ikke bare skal sætte mig af på stationen i Vejle, så jeg kan gå hjem. Og så giver han mig peberspray helt uden grund. Inde i bilen, da jeg sidder med håndjern på, så giver han mig peberspray. Det er ikke med i videoen, fordi de ikke kunne filme, hvad der skete inde i bilen, siger Stefan Thatheswararajah.

Læs artiklen »Nye anklager mod politiet: De gav mig peberspray« hos BT.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce