Annonce

Ny Modkraft-redaktion
15. juni 2012 - 17:39

Vil trække bukserne af finansfyrsterne

Der er brug for i menneskesprog at forklare økonomi for ikke-økonomer. Det mener initiativtager til Modkrafts nye redaktion Politisk Økonomi, Anders Lundkvist.

Det er med en ambition om at give ny-liberalismens ideologer kvalificeret modspil på deres egen banehalvdel og samtidig være en ressource for venstrefløjen, at Modkraft fredag den 15. juni åbner redaktionen Politisk Økonomi.

Det fortæller Anders Lundkvist, der er uddannet økonom og initiativtager til redaktionen, som tager tråden op fra sektionen »Kritik og Kaos«, der blev nedlagt for kort tid siden.

Og opgaven skal løftes med et sprog, som almindelige mennesker forstår.

– Alt i vores samfund handler efterhånden om økonomi. Aktuelt med eurokrisen og skatteforhandlinger. Alligevel oplever mange, at det er alt for indviklet at forstå og forholde sig til. Det vil vi gerne lave om på ved at skrive om økonomi i menneskesprog, fortæller Anders Lundkvist til Modkraft.

Besøg redaktionen »Politisk Økonomi« her.

Opgør med ny-libale myter

Den nye redaktion består udover Anders Lundkvist af cand. scient. adm. Henrik Herløv Lund, cand.scient.pol. og Ph.D. i økonomi Karen Helveg Petersen og Kenneth Haar, der arbejder som researcher på Corporate Europe Observatory, en gruppe som undersøger erhvervslivets lobbyister og deres indflydelse på EU-lovgivningen.

Deres fællesnævneren er en skarp kritik af ny-liberalismen, mens fokus vil fordele sig på mere konkrete emner, såsom dansk økonomi, EU og bankernes rolle samt gældskrisen og økonomisk teori og politisk økonomi generelt.

– Til trods for at finanskapitalen har fået frie hænder i de seneste 20-30 år, så er resultatet økonomisk krise. Det har ført til, at også det ny-liberale paradigme og ideologien bag hele det økonomiske system er i krise, fortæller Anders Lundkvist og uddyber:

– Alligevel gentages de ny-liberale myter igen og igen i den offentlige debat uden at få modspil. Selv Socialdemokraterne argumenterer for øget arbejdsudbud som en løsning på gældskrisen. Der er brug for nogle nye bud på en politisk økonomi, konstaterer han.

Læs »Redaktionelt grundlag for Politisk Økonomi« her.

Big bang

Redaktionens opgør med den herskende økonomiske diskurs vil kommer drypvis et par gange om måneden i form af egenproducerede artikler og dybdegående analyser, der sætter den aktuelle dagsorden i perspektiv.  

For at starte ud med stil, så har alle fire redaktionsmedlemmer skrevet en artikel i forbindelse med lanceringen af den nye redaktion.

 – Vi vil gerne starte ud med et big bang, griner Anders Lundkvist.

Læs analysen »Om keynesianismens svagheder som krisepolitik« af Karen Helveg Petersen.

Læs »Hvem får bank?« af Kenneth Haar.

Læs »Konservativ økonomisk teori sænkede trepartsforhandlinger« af Henrik Herløv Lund.

Læs »Den herskende økonomiske teori« af Anders Lundkvist.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce