Ungkommunister krævede rabat for kvinder i supermarkedet, venstreradikale ville have natten tilbage, socialister ønskede respekt og kvinderådet forsøgte at stoppe købesex i Istedgade. Se hvordan det gik her.
Fejringen af Kvindernes Internationale Kampdag fik lørdag d. 8. marts aktivister i alle aldre på gaden flere steder i landet.
Vores fotograf var med: Se fotoserien »Kvindekampdag 2014: Tag natten tilbage, kræv respekt & forbyd sexkøb« hos Modkraft.
I en pressemeddelelse sendt til Modkraft fortæller Kommunistisk Partis Ungdomsafdeling, at de brugte Kvindernes Internationale Kampdag til at dele løbesedler ud – mod social ulighed mellem kønnene – på Nørrebros Runddel i København.
På de medbragte sedler argumenterede de unge kommunister for, at prisen på dagligvarer bør sættes ned med 18% for kvinder, da det svarer til den gennemsnitlige lønforskel imellem kvinder og mænd i Danmark anno 2014.
– Det er helt absurd! Vi accepterer ikke nogen lønforskel eller nogen anden social ulighed. Det er uacceptabelt at kvinder bliver behandlet uden respekt og anerkendelse for deres arbejdes værdi og derfor foresætter vi kampen for kvinders ligestilling med mænd, udtaler talsperson for Kommunistisk Partis Ungdomsafdeling, Andrea Dumitrascu.
Også organisationen Socialistisk UngdomsFront stillede skarp på den manglende ligeløn og flere andre emner.
De unge socialister lavede således hele tre happenings i Aarhus lørdag den 8. marts.
Der blev sat fokus på henholdsvis sexchikane, lønforskel og skønhedsidealer ved hjælp af bannere, løbesedler, kageuddeling og meterlange menneskekæder.
Formålet var at »give aarhusianerne stof til eftertanke og hårdtslående argumenter til næste gang, der bliver diskuteret ligestilling på arbejdspladsen, i klasselokalet eller ved spisebordet,« som der står en pressemeddelelse.
Læs bloggen »Ligeløn, kvinder og nyliberalisme« og deltag i debatten hos Modkraft.
– 8. marts er stadig hamrende aktuel. Spritnye undersøgelser viser, at over halvdelen af alle danske kvinder oplever overgreb og sexchikane, at kvinder stadig tjener 18% mindre i løn end mænd, og at særligt unge piger er meget usikre omkring deres udseende grundet komplet urealistiske skønhedsidealer. Der er simpelthen ikke okay. Hvis vi vil have et ligestillet samfund, er der brug for, at vi står sammen og får ændret disse ting, siger Freja Hvis Kirchert til Modkraft.
I løbet af lørdagen var der tre forskellige demonstrationer i København, der markerede kvindekampdagen.
Størst var Kvinderådet og 8. marts-Initiativets traditionsrige protestoptog igennem Istedgade på Vesterbro vendt mod købesex og prostitution, som samlede flere hundrede mennesker.
Se tv-indslag fra Kvinderådets og 8.-marts Initiativets arrangement på Vesterbro hos TV2 Lorry.
På Nørrebro mødtes omkring 100 hovedsageligt unge kvinder og mænd under parolen »Kvinde, kræv din ret – hver dag« til en demonstration indkaldt af Socialistisk UngdomsFront.
Se video: »
«.Mens dagens arrangementer forløb uden problemer, så udviklede en venstreradikal demonstration sig voldsomt senere på aftenen.
Omkring 50-100 mennesker var med, da gruppen »Sprængfarlige Feminister« krævede »Natten tilbage« ved at gå igennem Strøget i den indre København – med retning mod Nørrebro.
Kort efter klokken 22 anholdte politiet en af demonstrationsdeltagerne for at male graffiti, hvilket fik flere af de andre fremmødte til at protestere højlydt og forsøge at lægge sig imellem kvinden og ordensmagten.
Det udviklede sig til tumult midt på broen, da betjentene trak deres stave og skød med peberspray mod flere kvinder.
Den anholdte har senere via sin facebook-profil oplyst, at hun på politistationen Station City fik så voldsom en medfart af politibetjentene, at hun brækkede den ene arm.
Læs artiklen »Politiet brækkede arm på feministisk aktivist« hos Modkraft.
Så gik det mere fredeligt for sig Odense.
Her blev kampdagen brugt som en anledning til at kræve velfærd og afskaffelse af den gensidige forsørgerpligt, der er indført i forbindelse med regeringens reform af kontanthjælpssystemet.
Læs bloggen »8. marts« og deltag i debatten hos Modkraft.
Se video: »
«.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96