LO's fondsmodel imod social dumping løser ikke byggefagenes problemer, hedder det i en resolution vedtaget af forretningsudvalget for Byggefagenes Samvirke og demonstrerende byggearbejdere foran LO's hovedkontor på Island Brygge.
Fagforeningerne inden for byggefagene holdt tirsdag den 13. januar 2014 et morgenmøde foran LO’s hovedsæde på Islands Brygge i København. Her fremlagde Per Olsen, formand for Byggefagenes Samvirke, et forslag til resolution, der blev vedtaget af de forsamlede byggearbejdere.
Læs om morgenmødet hos Byggefagenes Samvirke
Til LO’s forretningsudvalg
Udtalelse vedtaget af Byggefagenes Forretningsudvalg og bygningsarbejdere forsamlet ved LO til aktionsdag for indførelse af kædeansvar den 13. januar 2015.
CO-Industri og Dansk Industris forslag til »regler for ansvar ved anvendelse af underleverandører« fortjener nogle kommentarer fra Byggefagenes Samvirke, København og fra de medlemmer på byggepladserne, som i dagligdagen oplever en unfair konkurrence med baggrund i snyd og udnyttelse af udenlandske kollegaer:
Vi anerkender, at CO-Industri sikkert i bedste mening og i forlængelse af implementeringen af Håndhævelsesdirektivet har forsøgt at sikre udstationeret arbejdskraft ordnede forhold igennem den foreslåede fond, forankret i Lønmodtagernes Garantifond.
Det er Byggefagenes Samvirkes opfattelse, at den skitserede fondsmodel langt fra løser de mange problemer, vi i dagligdagen oplever i forbindelse med udenlandske kollegaer og udstationeret arbejdskraft. Vi skal derfor på det kraftigste opfordre til, at der i stedet for den skitserede fondsmodel indledes forhandlinger om indførelse af et helt og dækkende kædeansvar.
Indførelse af kædeansvar er sammen med overenskomsterne klart den mest effektive model både i forebyggelse af social dumpning og i håndhævelse af ordnede vilkår for lønmodtagere arbejdende i Danmark.
For Byggefagenes Samvirke handler det om langt mere end implementering af et EU-direktiv. Det handler helt grundlæggende om at sikre ordnede forhold for lønmodtagerne arbejdende i Danmark ved effektivt at sikre lige vilkår.
Det er vores opfattelse, at indførelse af kædeansvar bør ske igennem forhandlinger imellem arbejdsmarkeds parter hurtigst muligt. Men mener samtidig, at vi ikke kan tillade os at afskrive muligheden for et lovbestemt kædeansvar, hvis dette ikke skulle lykkedes arbejdsmarkeds parter at nå til enighed.
På vegne af Byggefagenes Samvirke, København
Per Olsen, formand
Udtalelsen bringes også på hjemmesiden for Byggefagenes Samvirke
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96