Annonce

FoM
16. marts 2016 - 14:00

»Vi tager en stemme, uden medierne skal give os taletid«

The Bridge Radio giver mikrofonen til hovedpersonerne i »flygtningekrisen« og rapporterer fra asyllejre og grænseovergange. Folkene bag projektet mener, at radioen er et magtfuldt medie til at sprede budskab på egne præmisser. Torsdag den 17. Marts sender radioen live fra Kunsthal Charlottenborg.

Vi hører lyden af en gammel radio, der skratter og stiller ind på en frekvens for at fade sammen med nogle toner og stemmer, der på syv forskellige sprog siger »The Bridge Radio«.

En mand byder velkommen på engelsk og fortæller, at det her er den første ud af tre podcasts, der handler om deportationscenteret Sjælsmark og om sundhedssituationen og maden i centeret.

»Sjælsmark ligger tæt på Center Sandholm i Allerød, der bor omkring 700 mennesker, og området er en militærzone. I dag vil du møde de mennesker, der bor der, som vil tage dig på en rundvisning.«, fortæller han.

Podcasten »Sjælsmark Reportage #1: The Place« er en produktion, der er lavet af korrespondenterne, Naser Abdullah, Henri Barbara and Mohammed Baba fra det uafhængige radioprojekt »The Bridge Radio«.

Fortæller på egne præmisser

The Bridge Radio er et kollektiv af mennesker med og uden statsborgersskab, der siden 2015 har produceret radio om migration, asyl og menneskers bevægelse, og som støtter selvorganisering blandt mennesker uden statsborgerskab.

Projektet blev startet af to personer med asylbaggrund i det brugerstyrede hus Trampolinhuset i København. De mente, der var et behov for at repræsentere de mennesker, der bliver diskuteret af politikere og medier, selv oplever asylsystemet og er rejst eller flygtet, men som sjældent fortæller deres historie på egne præmisser.

– Det er et problem, at der lige nu er en fortælling om en krise med flygtninge lige nu, hvor du taler fra nationalstatens perspektiv. Du får sjældent en stemme fra dem, der »truer Europa. Vi prøver at skabe en platform, hvor vi ikke behøver at være i en samtale på de præmisser, men på vores egne præmisser.«, siger Maria, der er med i The Bridge Radio.

Besøg The Bridge Radios Facebookside

Fra korrespondenter i asyllejre til liveradio på Charlottenborg

I dag har gruppen vokset sig større og tæller omkring 15 mennesker med forskellig legal status og en bred alderssammensætning.

Podcastene er lavet af korrespondenter, der rapporterer om alt fra Udrejsecenter Sjælsmark til den serbiske grænse, som podcasten »Voices from Detention #1: Opatovac«.

Her mødes lytteren af lyden af en stor menneskemængde og folk, der råber. En kvinde fortæller:

»Vi mødtes i Opatovac. En midlertidig detentionslejr for migranter. I et gråt militærtelt taler vi med en mand og en kvinde fra Afghanistan. Ude af syne fra politi- og lejrmyndigheder deler de deres stemmer med os. Venner og aktivister fra København. Ingen af dem vil have deres navn nævnt«. 

Vi hører interviews med mennesker, der er flygtet fra Afghanistan, klippet sammen med intense sekvenser af mennesker, der venter på deres familier, og som står på den anden side af hegnet til detentionslejren.

– Mange folk i lejrene er i en stresset situation, men med radio behøver du kun din stemme, din optager i hånden, og så kan du optage dit liv i centeret. Og det kan sendes ud hurtigt. Det er et magtfuldt medie, og folk, der ikke har erfaring med at skrive artikler, kan man nemt sprede deres budskab,« fortæller Kipanga, der var med til at starte radioen.

Og de vanskelige omstændigheder for mange af dem, der medvirker i radioen, gav kollektivet idéen til at lave liveradio.

– For mange er det for tidskrævende og stressende at skulle redigere en podcast, det er nemmere, hvis man kan møde op et sted og fortælle ind i en mikrofon, der går direkte ud, siger Maria.

De broadcaster live hveranden torsdag og det næste liveshow er den 17. Marts, der ekstraordinært bliver sendt fra Kunsthallen Charlottenborg, hvor de i samarbejde med Kunstakademiet og Musikkonservatoriet deltager i lydfestivallen Pulsar.

Arbejder på mobil radiostation

Live-programmet handler om grænser og sampler lydoptagelser, der er optaget fra grænser, med samtaler, der blandt andet stiller spørgsmål omkring »hvordan man oplever EUs eksterne grænser, samt grænserne i byen og i hverdagen«.

– Vi vil gerne udnytte muligheden for at ramme et publikum i det her kunstrum med forskellige historier og mennesker, der ikke normalt bliver set dér og ramme et publikum, der ikke har kontakt med folk, der taler om migration på den her måde. Vi vil gerne række ud til dem, der vil støtte og ikke kun have medlidenhed, fortæller Maria.

I fremtiden arbejder radiokollektivet på at have korrespondenter i flere asyllejre og en mobil radiostation, så de kan tage til forskellige lejre, hvor mange folks mobilitet er begrænset af lovgivning og penge.

En del af en større bevægelse

The Bridge Radio er en af flere initiativer, der er en del af den internationale bevægelse, Freedom Of Movements, som tidligere er omtalt på Modkraft. 

Lektor på Roskilde Universitet og aktivist i Freedom of Movements Julia Suarez beskriver bevægelsen som en igangværende frigørelsesproces, der handler om »retten til at have rettigheder, frihed, antiracisme og antimperialisme«, og som bliver ført an af asylansøgere, afviste asylansøgere, migranter, personer med og uden statsborgerskab med flygtningelejren og asylcenteret som fokus.«



Læs artiklen »Utænkelige frigørelser« hos Modkraft

Besøg Freedom of Movements facebookside

I Danmark er bevægelsen blandt andet blevet omtalt, da gruppen »Castaway Souls of Sjælsmark« demonstrerede for rettigheder og udflytning til et nedlagt fængsel i Ikast ved udvisningscenteret Sjælsmarkprotestlejr, og da beboere fra Sjælsmark lavede en protestlejr på Den Røde Plads i København, der blev omdøbt til »Solidaritetspladsen«

Se fotoserien »Close Sjælsmark« hos Modkraft

Læs artiklen »Afviste asylansøgere laver protestlejr i København« hos Modkraft

Læs Modkraft-artiklen »Asylansøgere og migranter marcherer for rettigheder: Vi fortjener et liv«

Læs artiklen »Skal tvangsforflyttes til nedlagt fængsel: Vi vil ikke isoleres - vi vi have rettigheder« hos Modkraft

Radio som systemkritik

Ifølge Kipanga er The Bridge Radio et eksempel på, at der er kommet flere tilgængelige kanaler for mennesker med migrantbaggrund, hvor man kan gå udenom medierne, der ikke giver plads til at tale om de dybereliggende problemer.

– Det er også sket, fordi situationen er blevet værre. Forholdene i Sjælsmark udvisningscenter er virkelig dårlige og folk bliver flyttet til et nedlagt fængsel i Ikast. Vi kan spørge dem direkte om deres problemer og håber, at det kan være en start og første skridt til en forandring, der kommer til at tage lang tid, siger Kipanga.

The Bridge Radio er åben for alle, der vil være med og de opretter kontinuerligt begivenheder på deres facebookside med workshops, møder og information om den næste liveudsendelse.

Du kan høre alle podcasts, samt høre liveudsendelser og støtte The Bridge Radio på deres hjemmeside.

I fremtiden, vil du også kunne finde radiokollektivets produktioner omtalt og delt på Modkraft.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce