Annonce

MiljøAnalyser og kommentarer om klima- og miljøspørgsmål
udtalelse
31. maj 2012 - 10:21

Verdens folk mod markedsgørelse af naturen

Via Campesina opfordrer hele verdens bondeorganisationer og deres allierede til at organisere aktioner i juni måned.

Udviklingen af det kapitalistiske system, der har nået hidtil usete dimensioner i de seneste to årtier, resulterer i kriser af lige så usete dimensioner.

De finansielle, fødevare-, energi-og miljømæssige kriser er faser af den strukturelle krise i kapitalismen, som ikke har nogen begrænsninger i sin søgen efter mere overskud.

Og som i andre strukturelle kriser rammer det verdens befolkninger, mens eliterne går fri.

På alle kontinenterne har vi set, at selv under krisen har kapitalismen ikke reduceret sit momentum: De udenlandske selskabers øgede opkøb og beslaglæggelse af jord, vækst i mineindustrien, den stadigt større udbredelse af GMO-teknologien i landdistrikterne og markedsføringen af agrobrændstoffer og pesticider i stor skala.

Kort sagt: At sige, at kapitalismen er i krise, betyder ikke, at systemet er på tilbagetog. Tværtimod er det netop i dette øjeblik, at den går fremad med større intensitet, fordi selskaberne udnytter krisen til at udvide deres dominans over områder, som endnu ikke er erobret.

Rio+20-konferencen er et tydeligt eksempel. I stedet for at samle alle verdens regeringer for at finde reelle løsninger for miljøkrisen vil begivenheden tjene til at konsolidere de falske løsninger og tilrane sig områder fra bønderne og de oprindelige folkeslag. På FN-konferencen vil kun de store selskabers interesser have en chance.

For at modstå og udfordre disse interesser er det vigtigt, at verdens folk fortsætter med at styrke deres organisationer og kampe, hæver stemmen og viser, at kun folkenes suverænitet kan sikre ægte løsninger.

Derfor opfordrer vi, som Via Campesina, vores medlemsorganisationer og allierede til at organisere og gennemføre aktioner over hele verden i løbet af hele juni måned, med særlig vægt på den 5. juni – Verdens Miljødag (1).

På den måde vil vi vise vores enhed og styrke for på forhånd at sende et rungende budskab – fra alle dele af verden – til de regeringer, der mødes på Rio+20-konferencen fra 20. til 22. juni i Rio de Janeiro, Brasilien.

Enhver kamp, enhver form for modstand, ethvert område, vi genindtager, vil være udtryk for denne globale bevægelse over for det kapitalistiske systems offensiv mod naturen.

Parallelt med den officielle konference vil verdens folk mødes på Folkenes Topmøde i en proces af kollektiv opbygning og permanent mobilisering. Ugen fra den 18. til den 22. juni vil være en periode med global mobilisering, da vores opgave ikke kun er i Rio de Janeiro.

Vi bør gennemføre kampagnen for aktioner i hvert land, især den 20. juni, når den officielle konference åbnes. I denne periode skal kampe på alle kontinenter give genlyd i Rio de Janeiro og i hele verden.

Vi opfordrer alle landmands- og bondeorganisationer samt deres allierede til at organisere mobiliseringer og aktioner i hele verden: demonstrationer i byer og på landet, pressekonferencer, aktioner for jord- og landbrugsreformer, mediekampagner, radioprogrammer, mobiliseringer mod selskaber, der nedbryder miljøet, diskussioner på skoler og universiteter, filmforevisninger og andre tiltag, der kan opbygges kollektivt i hvert land.

I en tid, hvor kapitalismen ønsker at globalisere sit system endnu mere, for at dominere vores områder og udbytte vores arbejdskraft, må vi internationalisere vores kamp. Lad os organisere os, forberede vores aktioner og mobilisere vore baglande og allierede til denne store kampagne i kampen mod kapitalismen. Styrken af denne kampagne vil komme af vores evne til at organisere os og opnå synlighed nationalt og internationalt.

Vi opfordrer jer til at holde os informerede om jeres aktiviteter – skriv til: lvcweb@viacampesina.org.

Nej til den grønne kapitalismes falske løsninger!

Bæredygtigt familielandbrug nu!

Globalisér kampen, globalisér håbet!

Via Campesina, 8. maj 2012

(1) Verdens miljødag, som bliver markeret hvert år den 5. juni, blev indstiftet på en FN-miljøkonference i Stockholm i 1972.

Via Campesina er en international bevægelse af bønder, små og mellemstore producenter, jordløse, kvinder i landdistrikterne, oprindelige folk, landboungdom og landarbejdere.

Artiklen er tidligere bragt i Socialistisk Information.

Se også Via Campesinas udtalelse Kræv fremtiden tilbage (Modkraft, 21. marts 2012).

Redaktion: 
Emneord: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce