Annonce

RIP
8. september 2013 - 20:17

Venstresocialisterne nedlægger sig selv

Vi giver stafetten videre til Enhedslistens medlemmer og de folkelige bevægelser, fortæller Per Clausen, som søndag sammen med 15 kammerater nedlagde partiet Venstresocialisterne. 

Partiet Venstresocialisterne (VS), der er en del af Enhedslisten, har på en generalforsamling i Solidaritetshuset på Nørrebro i København søndag den 8. september valgt at nedlægge sig selv.

Det skete med stemmerne 14 for og én enkelt imod.

Årsagen er ifølge Enhedslistens gruppeformand Per Clausen, som har været medlem af VS siden 1971 og var tilstede på generalforsamlingen, at man ikke ønsker at være et 'parti i partiet', men derimod ønsker at bruge alle kræfter på at styrke Enhedslisten.

- Vi synes ikke, at det giver mening at holde liv i en forening, hvor der alligevel ikke har været nogen aktivitet af betydning i årevis. Samtidig vil vi gerne sende et signal om, at Enhedslisten er et sted, hvor de politiske diskussioner er for alle medlemmer, siger Per Clausen til Modkraft.

Besøg VS' hjemmeside.

Læs mere om VS hos Wikipedia.

Uafhængigt magasin fortsætter

Venstresocialisterne blev grundlagt i 1967 og var i 1989 med til at danne Enhedslisten.

Udover Per Clausen sidder også VS-medlemmet Finn Sørensen i Folketinget for Enhedslisten.

VS blev i 1998 omdannet til forening, der siden har fungeret som debatklub og i en årrække udgav magasinet Solidaritet, der i dag er uafhængigt og har udvidet med et forlag.

Partiet stod desuden bag oprettelsen af Danmarks første internetbaserede leksikon, Leksikon for det 21. århundrede, der i 2006 blev udskilt som selvstændig forening.

- VS' største bedrift var at være med til at danne Enhedslisten, og det er på tide, at giver staffeten videre. Til Enhedslisten, de folkelige bevægelser og magasinet Solidaritet, som i dag kan stå på egne ben og er rammen om vigtige politiske debatter, siger Per Clausen.

Læs artiklen "Nyt forlag: Brug bøger i den politiske kamp" hos Modkraft.

Besøg Leksikon for det 21. århundrede.

Traditionen lever i Enhedslisten

Et andet - nu tidligere - medlem af VS beskriver nedlæggelsen af partiet som en blanding af stolthed og nostalgi.

- Det er naturligvis vemodigt, men nu er det snart 25 år siden at VS var med til at stifte Enhedslisten, og det er lykkedes over al forventning med næsten 10.000 medlemmer og 10 procent af stemmerne, skriver Jesper Kiel, byrådsmedlem for Enhedslisten i Svendborg, på sin Facebook profil søndag og fortsætter:

- Tanker og traditioner fra VS fortsætter i Enhedslisten fx, at man ikke kan have socialisme uden demokrati, at det ikke skal være de samme, som sidder på magten og posterne i for lang tid, at vi har et parti, hvor vi åbent diskuterer og træffer beslutninger, og at vi fortsat vil stemme udfra et princip om, at vi kan støtte enhver forbedring, men at vi ikke vil lade os presse til gennemføre forringelser for en luns af magten.

Læs artiklen "Venstresocialister sagsøger PET for fem millioner kroner" hos Modkraft.

Se også links om VS på Tidslinjen 17. dec. 1967

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce