Annonce

Nyt magasin
9. december 2012 - 15:53

Venstreradikale vil gøre anarkismen god igen

Den yderste venstrefløj må droppe den antifascistiske identitetspolitik, bomberomantik og drukture, hvis anarkismen nogensinde skal kunne tages seriøst som samfundsalternativ, mener Libertære Socialister.

Mandag den 10. december udgiver den venstreradikale organisation Libertære Socialister magasinet Direkte Aktion #2.

Og det er ikke småting, som i den kommende tid vil kunne læses på landets universiteter, tekniske skoler og biblioteker, hvor organisationen vil distribuere det 36 sider lange kampskrift i 1.000 eksemplarer.

Redaktionsgruppen beskriver selv indholdet som »provokerende og kontroversielt«.

Og mens borgerlige læsere nok vil kunne blive forarget over opfordringer til revolution, så er det primært den yderste venstrefløj, som får et kærligt spark bag i.

I en kombination af oversatte artikler og egne analyser bliver den antifascistiske bevægelse taget under kritisk behandling. Der lægges afstand til individualistisk anarkisme, og alkoholkulturen på fløjen bliver påtalt.      

– Vi vil gerne nå ud til nye folk og medvirke til, at anarkismen bliver betragtet som et seriøst samfundsalternativ. Blandt andet derfor mener vi, at det er nødvendigt at gøre op med nogle af de problemer, som vi mener, der findes på den yderste venstrefløj, fortæller redaktionsmedlem Janus Rønbach til Modkraft.

Læs interviewet »Libertære Socialister: ”Vi har brug for en organisering som forbinder de kampe vi har haft ...”« hos Autonom Infoservice.

Selvkritik og konstruktiv debat

I fald at det nye magasin udløser den ønskede debat på venstrefløjen og resten af samfundet, så er det er ikke første gang, at Libertære Socialister sætter dagsordenen.

I november sidste år skabte organisationen overskrifter i medierne med en møderække, som havde til formål at synliggøre og skabe legitimitet omkring militante metoder i den politiske kamp.

Læs artiklen »Vil gøre militante metoder trendy « hos Modkraft.

Denne gang er projektet endnu mere ambitiøst.

Direkte Aktion skal udkomme fire gange om året og skabe en platform for en selvkritisk og konstruktiv debat i det venstreradikale miljø, samtidig med at offentligheden skal have et mere positivt billede af den anarkistiske ideologi.

– Vi vil gerne gøre op med sekterismen og vise anarkismen som et positivt projekt. Det er på tide at ændre fokus og formulere et fælles mål, som bygger på en kollektivistisk orienteret politik, som rækker ud til arbejderklassen, fortæller Janus Rønbach.

»Antifascisme er jo ikke en ideologi«

Han nævner konkret tre områder, hvor den venstreradikale bevægelse har en opgave foran sig.

Den første er at tage afstand fra den såkaldte insurrektionistiske anarkisme, som den blandt andet kommer til udtryk hos græske byguerillagrupper, som Conspiracy Cells of Fire og Revolutionary Struggle.

Læs artiklen »Dansk sambastøtte til græsk byguerillagruppe« hos Modkraft.

Læs artiklen »Græske bombeanarkister bejler til danske aktivister« hos Modkraft.

Den anden store udfordring er alkoholkulturen både i den udenomsparlamentariske bevægelse og på den etablerede venstrefløj, som ifølge de libertære socialister har taget overhånd og bør begrænses.

– Det dybt ukonstruktivt og useriøst, at det er blevet normalt og acceptabelt, at folk kommer en halv time for sent til politiske møder, fordi de har tømmermænd, mener Janus Rønbach.

Læs artiklen »Har venstrefløjen et alkoholproblem?« hos Modkraft.

Det sidste problem – som behandles på forsiden af det nye magasin – er dele af venstrefløjens antifascistiske strategi, som ifølge Janus Rønbach forveksler reformistisk humanisme med revolutionær anti-kapitalistisk politik.

– Antifascisme er jo ikke en ideologi. Hvis man ikke ønsker at forfalde til en defensiv politik, så må man formulere en vision, som kan fungere som en samfundsforandrende kraft, i stedet for at definere sig imod noget, lyder rationalet. 

Læs forsideartiklen fra Direke Aktion »Revolutionær antifascisme, en selvmodsigelse« hos Modkraft.

Læs artiklen »Aarhus: Svækket nynazisme?« og deltag i debatten hos Modkraft.

Læs anmeldelsen Antifascistisk Aktions nye bog »Voldens uvæsen« hos Modkraft.

Syndikalisme og kooperationer

Men hvad ønsker Libertære Socialister så at sætte i stedet for druk, identitetspolitik og bombeanarkisme?

Det korte svar er syndikalisme, kooperationer og masse-anarkisme.

Men det handler også mere grundlæggende om at gentænke det venstreradikale »projekt«.

– De nødvendige sociale og politiske samfundsændringer, som den radikale venstrefløj ønsker, forudsætter en kollektiv organisering samt udviklingen af nye praksisser og bedre analyser af samfundet, mener Janus Rønbach.

Læs artiklen »Fornyet interesse for arbejderkooperationer« hos Modkraft.

Han afviser samtidig at det nye magasin er sendt på gaden for at hverve nye medlemmer til hans organisation.

– Det er ikke et partiblad, men vores bud på, hvad anarkisme er. Men hvis du spørger, hvad Libertære Socialister ønsker, så handler det om at skabe et samfund, der bygger på kooperationer og solidaritet, siger Janus Rønbach og nævner syndikalismen som en konkret strategi, som den danske venstrefløj med fordel kunne lade sig inspirere af.

Libertære Socialister har omkring 50 medlemmer fordelt på afdelinger i Aalborg, Østjylland og København.

Magasinet Direkte Aktion #2 er gratis og vil det kommende stykke tid bliver distribueret til  fristeder og venstrefløjstilholdssteder samt universiteter, biblioteker og tekniske skoler forskellige steder i landet.   

Derudover bliver magasinet lagt online på Libertære Socialisters hjemmeside.

Besøg Libertære Socialisters hjemmeside.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce