Annonce

København
27. januar 2015 - 10:42

Venstreradikale til stormøde: Vil fra miljø til bevægelse

Initiativet »Antiparlamentarisk Organisering« ønsker at overvinde personlige uenigheder og skabe mere politisk samarbejde blandt venstreradikale aktivister. Ambitionen er at skabe en samlet bevægelse, første skridt er et stormøde i februar. 

»I dag står vi overfor massere af udfordringer. En af de største er politiets overvågning og repression, som gør det svært at indkalde åbent og gør det svært at organisere bredt. Vi mener, at vi kan undgå dette – ikke ved at lukke os mere – men ved at åbne os op, stå sammen og hjælpe hinanden med at organisere.«

Sådan lyder budsskabet i en indkaldelse til et stormøde for aktivister på den ’anti-parlamentariske’ venstrefløj i Danmark, der finder sted den 4. februar på Det Frie Gymnasium i København.

Bag initiativet står den nystiftede gruppe »Antiparlamentarisk Organisering«, der i et interview med Modkraft fortæller, at de håber, at mødet kan blive startskuddet til øget samarbejde og koordinering blandt venstreradikale.

– Vi håber på at få taget en diskussion om hvordan vi kan blive bedre til at organisere os og arbejde sammen. Vi håber helt konkret på at få taget en beslutning om hvordan dette kan lade sig gøre, skriver den anonyme gruppe til Modkraft.

Læs om begivenheden og grundlaget for »Stormøde - For antiparlamentarisk samarbejde« i Modkrafts kalender.

Ung, udsat og højlydt

Initiativet til stormødet kommer på et tidspunkt, hvor det venstreradikale miljø er præget af generationsskift og nye knopskud.

Og som invitationen til stormødet hentyder, så har flere grupper og enkeltpersoner fra miljøet de seneste år været igennem en række retssager, der har afsløret at politiets efterretningstjeneste holder tæt øje med miljøet og er parat til at bruge terrorparagrafferne for at stoppe de militante aktivister.

Det seneste eksempel er fire kvinder, der på baggrund af intens personovervågning i november blev idømt betingede domme, samfundstjeneste og store sagsomkostninger i en sag om politisk hærværk.

Læs artiklen »Dømte i PET-sag om politisk hærværk: Kampen mod undertrykkelse er stadig aktuel« hos Modkraft.

Læs artiklen »Anklagemyndighed opgiver at anke hackersag mod antifascister« hos Modkraft.

Sidste år skabte de venstreradikale desuden overskrifter, da aktivister forsøgte at afbryde statsministerens tale i Fælledparken den 1. maj med en fløjte-protest imod regeringens politik.

2014 var også året, hvor gruppen »Byhave 69« indtog den tidligere Ungdomshusgrund med blomster og bede, mens Revolutionære Antifascister meldte sig på banen i kampen mod den yderste højrefløj og det queer-feministiske dj-kollektiv KaPow Collective udfordrede den gode stemning til Copenhagen Pride. 

Læs artiklen »Venstreradikale i forårsoffensiv mod Enhedslisten og Socialdemokraterne« hos Modkraft.

Læs artiklen »Ny antifascistisk gruppe har både åbne arme og knyttede næver« hos Modkraft.

Læs artiklen »Venstreradikale angriber Pride-parade indefra« hos Modkraft.

Læs artiklen »Jagtvej 69: Unge afviser brugsaftale« hos Modkraft.

Læs artiklen »Provinsanarkister lancerer nyt klippe-klistre tidsskrift« hos Modkraft.

Fra miljø til bevægelse

Det er med andre ord et spraglet miljø med mange forskellige prioriteter og fokusområder, der er inviteret til fællesmøde i begyndelsen af februar.

Og det er netop en af grundende til at arrangørgruppen har taget initiativet.  

– Vi har i lang tid snakket om at der manglede en fælles koordinering, og et forum hvor man kunne planlægge og idéudveksle på tværs af affinity-grupper, enkeltpersoner eller hvordan man nu er organiseret. Vi mener også der mangler et sted hvor man kan henvende sig hvis man er ny og fuld af energi, men ikke kender nogen i forvejen, skriver Antiparlamentarisk Organisering til Modkraft.

Håber er at man på sigt kan gå fra at være et miljø til en egentlig bevægelse.

– I øjeblikket er der et miljø af folk der laver rigtig mange fede ting, men vi ser det som en styrke hvis det miljø kunne begynde at nærme sig noget der lignede en bevægelse, lyder det fra stormøde-indkalderne.

Læs hele interviewet med Antiparlamentarisk Organisering herunder.

Hvem er initiativtagerne til stormødet?

– Vi er en lille gruppe af aktivister, nogle med meget erfaring på den udenomsparlamentariske venstrefløj som bl.a. har lavet BZ siden 80’erne, og nogle som er blevet aktive inden for de sidste år.

Hvorfor tager I initiativet netop nu?

– Vi ønsker en bedre mulighed for koordinering og samarbejde på vores del af venstrefløjen. I øjeblikket er der et miljø af folk der laver rigtig mange fede ting, men vi ser det som en styrke hvis det miljø kunne begynde at nærme sig noget der lignede en bevægelse.

– Man har kunnet se det i årene efter rydningen af det gamle ungdomshus, hvor mange fede initiativer der voksede frem gennem de efterfølgende stormøder og torsdagsdemoer. Men vi har i lang tid snakket om at der manglede en fælles koordinering, og et forum hvor man kunne planlægge og idéudveksle på tværs af affinity-grupper, enkeltpersoner eller hvordan man nu er organiseret. 

– Vi mener også der mangler et sted hvor man kan henvende sig hvis man er ny og fuld af energi, men ikke kender nogen i forvejen.

– Flere af os har i hvert fald erfaringer med at det er svært at overskue hvor man skal gå hen hvis man ikke kender nogen der allerede er organiseret. Så det bliver også taget op med håb om at kunne åbne mere op, og have mulighed for at inkludere dem der gerne vil være en del af kampen.

Hvad håber I at få ud af det første stormøde?

– Best case scenario ville, for os, være et regelmæssigt stormøde, og at få nedsat en arbejdsgruppe der med stormødets beslutning i ryggen kan sætte sig ned og planlægge det første officielle møde.

– Vi håber også at initiativet fremover vil få sit eget liv, og at de aktivister og grupperinger det er henvendt imod, tager det til sig og tager ejerskab over det, ellers kommer det ikke til at fungere. Af samme grund er det derfor vigtigt at alle der har en holdning til initiativet møder op til stormødet og deltager i diskussionen, da vi gerne skulle ende ud med et brugbart samarbejde.

– Det er derfor også vigtigt at pointere at det ikke er sådan en situation hvor “toget er kørt” hvis man ikke kommer til det første møde. Vi håber på at få skabt nogle strukturer der gør initiativet fleksibelt, med mulighed for hele tiden at tilpasse sig. Det er vigtigt at det også kan blive brugt til at få nye og spændene ideer frem, og nye måder at gøre tingene på. Derfor skal indgangsvinklen også være debat og idéudveksling.

Hvordan vil I beskrive status på den anti/udenomsparlamentariske venstrefløj i Danmark i dag?

– Det virker for os, som om at rigtig meget arbejde fungerer i kraft af personlige relationer og politiske konflikter heraf kan blive forvekslet med personlige konflikter.

– Vi håber derfor mødet kan skabe et forum der ikke er præget af personlige relationer og folk nemmere kan samarbejde på tværs af eventuelle politiske uenigheder.

– Samtidig virker det også som om der mangler hænder stort set over det hele. Der er få mennesker der laver rigtig meget og enkeltinitiativer bæres ofte af få mennesker, som kører trætte. Derfor skal vi blive bedre til at bruge hinanden og dele opgaver og ansvar - det er trods alt den samme kamp vi kæmper.

I indkaldelsen til stormødet kan man læse, at I ikke ønsker »et forum for konspirationsteorier«. Hvorfor er det vigtigt at understrege?

– Vi vil gerne skabe et forum der handler om politik, hvor man diskuterer løsninger på et politisk grundlag.

– Vi vil ikke spilde deltagernes tid med at diskutere hvorvidt der er en hemmelig verdens orden der er skyld i at verden er kørt af sporet - vi mener problemet er kapitalismen, og vil hellere bruge tiden på at finde ud af hvordan vi skaffer os af med den.

– Vi mener det er vigtigt at understrege for at undgå forvirring, og sørge for at folk ikke går forkert.

Har I noget at tilføje?

– Vi håber der kommer mange til mødet, og at man vil møde op med åbent sind. Vi mener det her er en mulighed for at skabe noget rigtig sejt, der kan hjælpe os alle sammen, og det bliver kun bedre jo flere der deltager.

– Det er også vigtigt at nævne at den eneste måde man kan sørge for at initiativet bliver som man gerne vil have det, er ved selv at hjælpe med at forme det.

– Vi står overfor rigtig rigtig mange udfordringer i dag, hvor vi i flæng kan nævne større tilknytning til højrefløjen i hele Europa, en klimasituation der snart kører helt af sporet og neoliberalisme der angriber fra alle sider. Vi løser ingen af disse problemer ved ikke at tale og handle sammen.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce