1. maj-demonstration mod partitoppen i Enhedslisten, planer om at overdøve statsministerens tale samme dag og 15.000 klistermærker underskrevet ’de autonome’ afspejler øget selvtillid i den venstreradikale bevægelse, mener aktivist.
Den økonomiske krise, regeringens mange løftebrud og Enhedslistens påståede højredrejning har fået den yderste venstrefløj i København til at vejre morgenluft.
Næste stop hedder Arbejdernes Internationale Kampdag.
Forberedelserne er i fuld gang til en dag, hvor den venstreradikale bevægelse kan fejre 20 års jubilæum for antifascistisk 1. Maj i Fælledparken, mens andre aktivister planlægger at overdøve statsminister Helle Thorning-Schmidts tale med fløjter.
Samtidig skal en omfattende klistermærke-kampagne underskrevet ’de autonome’ varme op til kampdagen og sende en hilsen fra en bevægelse, der ifølge en aktivist oplever stigende opbakning.
En opbakning, der blandt andet kommer til udtryk, når Enhedslistens uofficielle ungdomsorganisation Socialistisk UngdomsFront i hovedstaden anbefaler deltagelse i Ungdomshusets 1. Maj-demonstration, der er vendt mod regeringen og partitoppen i Enhedslisten.
Hovedkræfterne bag de kommende aktiviteter består af en ny generation af venstreradikale aktivister, der er samlet omkring miljøet i det nye ungdomshus på Dortheavej, som åbnede i det københavnske nordvest-kvarter i 2008.
Aktivisterne har fundet sammen i skyggen af politiets rydning af det gamle ungdomshus og de efterfølgende gadekampe, og er en del af den generation, der skal betale prisen for den økonomiske krise i form af nedskæringer på SU, dagpenge og kontanthjælp.
Parallelt med de netværksorganiserede pladsbesættelser under Det Arabiske Forår og Occupy-bevægelsen i 2010/11 og frem, har de i stigende grad taget, ikke bare den anarkistiske filosofi, men også en »autonom praksis« til sig.
En praksis, der er kendetegnet ved at organisere sig basisdemokratisk, uafhængigt af eksisterende organisationer, arbejde ud fra et overordnet ønske om afskaffelse af kapitalismen igennem en revolution, en afvisning af parlamentarismen og en militant holdning til myndigheder og politiske modstandere.
Det betyder også, at mange trækker på erfaringerne og æstetikken fra 1980’ernes BZ’ere og den autonome-bevægelse i 1990’erne.
En tendens, der kommer til udtryk ved genudgivelsen af papirpamfletten SLAMM, åbning af piratradioen Byens Radio på FM-båndet og de tilbagevendende forsøg på indtage tomme bygninger med det formål at oprette alternative bo- og fristeder fra gruppen Flere Frie Steder.
Bevægelsens styrke er dog også, at aktivisterne formår – eller i hvert fald forsøger – at knytte an til mere generelle og aktuelle samfundsspørgsmål end tidligere.
Læs artiklen »Københavnsk piratradio er genopstartet« hos Modkraft.
Læs artiklen »Aktivister besætter nedlagt skole på Nørrebro« hos Modkraft.
Fire farvestrålende klistermærker fremstillet i 15.000 eksemplarer giver et bud på, hvad aktivisterne ønsker og mener.
»Vi tager. Nørrebro tilbage«, »Det handler. Om klassekamp«, »Vi råber. Også af Frank Jensen« og »En anden. Verden er mulig« lyder budskabet på mærkerne, der er underskrevet »de autonome« og desuden har parolen »tag magten« og bærer det anarkistiske symbol cirkel A.
Det visuelle udtryk er en parodi på Radikale Venstres valgmateriale, mens signaturen spiller på frygten for den autonome bevægelse.
Det fortæller en af folkene bag mærkerne, der er i midten af 20’erne, bor i København, og gerne vil kaldes »Anarkia«.
– Klistermærkerne er en fuck-finger til parlamentarismen og en helt bevidst provokation. Men vi vil også gerne vise, at vi er offensiven og bygge en stemning op til 1. maj. De skal være med til at vise, at vi er en samlet bevægelse, der er tilstede på gadeplan. Vi vil ikke skjule os, men er stolte af hvem vi er, siger aktivisten til Modkraft.
– Og så håber vi selvfølgelig, at små ting som det her kan være med til at inspirere til flere aktiviteter og fungere som ringe i vandet.
Han tilføjer, at farvevalget er et bevidst opgør med den autonome bevægelses brug af sort, og opråbet om klassekamp er et forsøg på at bryde billedet af de venstreradikale som udelukkende et subkulturelt miljø.
Anarkia fortæller, at hovedstadens venstreradikale aktivister de seneste par år er begyndt at involvere sig mere åbenlyst i bredere græsrodsinitiativer- og kampagner.
Det er sket igennem initiativet »Antikapitalistiske elever og studerende«, med happenings under lærerkonflikten, demonstrationer imod salget af statens aktier i Dong Energy samt aktioner for bedre vilkår på offentlige arbejdspladser sammen med fagbevægelsen.
– Det handler ikke mere kun om fristeder, Ungdomshuset og besatte huse. Nu handler det i stigende grad også om klassekamp og faglig kamp, mener den unge aktivist.
– Jeg oplever, at der en stigende opbakning til den autonome strategi. Folk er vrede og ingen kan efterhånden kende forskel på rød og blå blok. De fører begge neo-liberal politik og det hele går ad helvedes til. Derfor bliver folk også mere ligeglade med om man får kritik for det man laver, siger Anarkia.
Læs artiklen »Lærlinge blokerer Metroselskabets hovedkontor« hos Modkraft.
Læs artiklen »Antikapitalister låste ministeren inde« hos Modkraft.
Se fotoserien »Vi vil huske DONG-salget« hos Modkraft.
Et andet fokusområde for den venstreradikale bevægelse er en stadig mere højlydt kritik af regeringen, SF og Enhedslisten.
»Vi råber. Også af Frank Jensen«-klistermærket referer til en meget omdiskuteret happening i Fælledparken den 1. maj sidste år, hvor den københavnske overborgmester, og Enhedslistens Johanne Schmidt Nielsen, blev overdøvet af buh-råb.
Situationen udviklede sig til håndgemæng foran scenen, mens en aktivist benyttede dagen til at sprøjte vand på Statsministeren i Aarhus.
Siden er tonen ikke blevet mere forsonlig imellem parterne og de venstreradikales kritik rettes nu også mere direkte mod Enhedslisten.
Det kom senest til udtryk i marts, da partiets facebook-side blev oversvømmet med vrede beskeder fra folk, der mente, at Enhedslisten forsøgte at score billige politiske points ved at arrangeret en selvstændig afgang til en demonstration mod ny-nazisme i Malmø, selvom Antifascistisk Aktion (AFA) i forvejen havde indkaldt til fælles afgang.
Konflikten har ulmet længe, og skyldes udover en utilfredshed med Enhedslistens støtte til regeringen, at partiet gentagne gange har taget eksplicit afstand fra AFA og dermed hele den del af den antifascistiske bevægelse, der har en militant tilgang til kampen mod den yderste højrefløj.
Læs artiklen »Venstreorienterede til Enhedslisten: Fuck jer, vi kaster op på jer!« hos MX.dk.
Læs artiklen »Derfor blev regeringen angrebet i Fælledparken« hos Modkraft.
Af samme grund er det opsigtsvækkende, at Enhedslistens uofficielle ungdomsorganisation, Socialistisk UngdomsFront, i København har valgt at anbefale Ungdomshusets 1. maj-demonstration sammen med netop AFA.
Ungdomsorganisationen er desuden tilstede med en bod, når AFA fejrer deres 20-års jubilæum som arrangører af Antifascistisk 1. Maj i Fælledparken.
Læs om begivenheden »Søttefest for Antifascistisk 1. maj« fredag den 18. april her.
Blandt de øvrige anbefalere til demonstrationen er Aktion69, Flere Frie Steder, Byens Radio, Revolutionære Antifascister, Demos, Kollektivet BumZen og netværket ’Antikapitalistiske elever og studerende’.
Demonstrationen, der starter på Vesterbro Torv, har parolen »Antikapitalistisk 1. Maj – All politics, No Party«, er alkoholfri, og henvendt til »alle fra den revolutionære og progressive venstrefløj«.
I indkaldelsen får »regeringens tyranni« og Enhedslisten følgende opsang:
»I snart 3 år har en “rød” regering ført en mere borgerlig politik end selv den mest forhærdede neoliberalist ville turde. Socialdemokraterne har igen vist sig som de asociale klasseforrædere de er. På trods af dette holder Enhedslisten stadig hånden over regeringen, imens partitoppen langsomt fortrænger al snak om revolution. I stedet lister de reformismen ind, i et forsøg på at blive de nye folkesocialister«.
Læs mere om begivenheden »Antikapitalistisk 1. Maj-demonstration« i Modkrafts kalender.
Læs mere om begivenheden Antifascistisk 1. Maj i Modkrafts kalender.
Læs artiklen »Venstreradikale vil stoppe nazist-march i Dresden« hos Modkraft.
Læs artiklen »Jagtvej 69-kampagne får politi og socialdemokrater på stikkerne« hos Modkraft.
Senere samme dag går det efter planen ud over Statsministeren.
En facebookgruppe, der kalder sig »Her er oprøret«, har annonceret, at de vil dele fløjter ud i Fælledparken og opfordrer folk til at overdøve Helle Thorning-Schmidt, når hun går på talerstolen.
»Den tid, hvor arbejderfjendske regeringer kan profilere sig på arbejdernes kampdag, slutter nu,« skriver gruppen i deres indkaldelse.
Over 300 har i skrivende stund tilmeldt sig begivenhedens facebook-event og arrangørerne har efter eget udsagn netop modtaget over 800 fløjter og anbefaler blandt andet at folk husker høreværn hvis de befinder sig ved scenen i Fælledparken.
Folkene bag aktionen beskriver sig som »utilfredse borgere der mødtes under protesterne imod salget af DONG energy«, og begrunder deres happening med det svigt, som de mener, at Socialdemokraterne med deres nedskæringspolitik gør sig skyldig i.
»Den "røde" regering fører en blå politik, og har intet at gøre på talerstolen til arbejdernes internationale kampdag. Lærerlockout, salg af DONG og Nets, nedskæringer på SU'en, løndumping, dagpengeforringelser, ydmygende kontanthjælpsreformer og skattelettelser til de rigeste er bare nogle af de eksempler på det ekstreme svigt, vi har oplevet fra Helle Thornings regering,« lyder det.
Initiativet har allerede skabt en ophidset debat på de sociale medier, hvor vrede socialdemokrater kalder initiativet udemokratisk.
Men det afviser aktivisterne.
- Vi mener vores aktion er meget demokratisk. Det er regeringen der er udemokratisk når den bryder sine løfter og ignorerer befolkningens protester, udtaler Lise Nielsen fra »Her er oprøret« i pressemeddelelse sendt til Modkraft.
- Helle Thorning kan ringe til medierne og tale til befolkningen i den bedste sendetid, den fordel har vi ikke. Når vi gang på gang prøver at råbe politikerne op, bliver vi ignoreret tilføjer talspersonen.
- Statsministeren kan forsvare sin arbejderfjendske politik på alle andre dage. Første maj er arbejdernes kampdag. Derfor bør hun holde sig væk.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96