Annonce

Svar på tiltale
3. maj 2013 - 3:04

Venstreradikale afviser politikeroverfald

SF-politikeres beskyldninger om voldelige overfald begået af den yderste venstrefløj i Fælledparken 1. maj er usande. Det siger arrangørerne af omdiskuteret larmeaktion, som mener, at de selv blev overfaldet.

Medlemmer af regeringspartierne SF og Socialdemokraterne har de seneste to dage været fremme i medierne og fortælle, at de blev overfaldet af venstreradikale aktivister i Fælledparken den 1. maj.

Det skulle være sket, da deltagerne i demonstrationen »Revolutionær 1. maj« gik ind i parken for at overdøve Københavns overborgmester Frank Jensens (S) og vækstminister Annette Vilhelmsens (SF) taler med megafoner og kampråb.

Handelsminister Pia Olsen Dyhr (SF) har fortalt, at hun blev både revet i håret, sparket over skinnebenet og trådt over tæerne af, hvad hun selv beskriver som folk fra den yderste venstrefløj.  

Optrinnet fik torsdag SF og Socialdemokraterne i København til at udsende en fælles udtalelse, hvori de erklærer kamp mod »fascisme, antidemokrati og revolutionære kræfter, der anvender vold som virkemiddel«.

Formanden for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, Camilla Schwalb, har desuden været fremme med et forslag om at tage tipsmidlerne fra organisationen Socialistisk UngdomsFront, der er tilknyttet Enhedslisten, efter episoden i Fælledparken.

Læs artiklen »S og SF vil bekæmpe venstrefløjsekstremisme« hos Politiken.

Læs artiklen »Minister blev skubbet og sparket under 1.maj-tumult« hos DR.

Læs bloggen »En ubehagelig 1. maj« hos Modkraft.

Læs bloggen »Logik for burhøns: Vold er udemokratisk!« hos Modkraft.

Læs artiklen »Ung S-formand: Tag tipsmidlerne fra 1. maj-idioter« hos TV2.

Angreb nej, slagsmål ja

Beskyldningerne har fået arrangørerne af protesten i Fælledparken til at indsamle øjenvidneskildringer fra personer, der var tilstede, da overfaldene angiveligt skulle være sket.

18 personlige skildringer af oplevelser og indtryk er det blevet til – og ud fra disse iagttagelser afviser aktivisterne bag happeningen, at der blev begået voldelige overfald fra deres side.

»I løbet af det seneste døgn har vi oplevet diverse regeringsvenlige personer udråbe vores aktion til voldelig, antidemokratisk, ekstremistisk og alt muligt andet. Samtidig bliver vi meget konkret beskyldt for at have angrebet SF’ere og Socialdemokrater med vold. Det har vi ikke gjort,« skriver Revolutionær 1. Maj i en pressemeddelelse.

Initiativet er et samarbejde mellem Antifascistisk Aktion og Libertære Socialister i København, og arrangørerne vurderer selv, at op mod 300 mennesker deltog deres aktion.

Da Frank Jensen og Annette Vilhelmsen går på talerstolen, er det lykkedes for aktivisterne at lave så meget larm, at det er stort set umuligt at høre, hvad de siger – og Frank Jensen vælger at stoppe sin tale, inden han er færdig.

Et stort banner med teksten »Helle er blå« blokerer en god del af udsynet til talerne, og tre unge mænd i blå heldragter med megafoner gentager igen og igen »Socialdemokrati - klasseforræderi«.

Se - og hør - protesten i Fælledparken her.

Det er i dette virvar, at en håndfuld SF'ere og Socialdemokrater beslutter sig for at gå op foran scenen med deres egne flag og balloner for at skabe en modvægt til de højlydte protester. 

Da regeringstilhængerne og modstanderne møder hinanden, opstår der tumult, da nogle i begge lejre tilsyneladende gerne vil have fat i modpartens bannere og flag.  

De venstreradikale aktivister vurderer på baggrund af deres ressearch, at »3-4 personer fra vores aktion var i slagsmål med cirka samme antal formodede SF’ere/Socialdemokrater«.

De mener dog, at det var SF’erne og Socialdemokraterne, som startede balladen, og at de selv måtte gribe ind og stoppe sammenstød, inden situationen udviklede sig.

»Deltagerne i vores aktion (…) har oplevet episoder, hvor formodede SF’ere og Socialdemokrater har angrebet demonstrationsdeltagerne. Flere har oplevet vores aktionsdeltagere gribe ind og stoppe de sammenstød, der trods alt var,« skriver Revolutionær 1. Maj på deres hjemmeside.

Besøg hjemmeside »Hvidbog – Revolutionær 1. Maj« og læs alle de personlige skildringer fra dagen.

Blev slået af gammel dame

I en separat pressemeddelelse fra Libertære Socialister kaldes anklagen om voldelige overfald »ganske enkelt usand«.

– Det var på ingen måde hensigten, at der skulle opstå håndgemæng i forbindelse med aktionen, og de få ting, som blev smidt, var heller ikke en del af planen. Men samtidig må vi sige, at det faktisk var folk med S-SF-faner og t-shirts, som opsøgte demonstrationen og begyndte at rive i bannere og skubbe til folk. Selv blev jeg slået i baghovedet af en ældre dame med et socialdemokratisk mærke på jakken, forklarer »Nina Skrædder« fra Libertære Socialister København.

Se Modkraft fotoserie fra 1. maj i København.

Samtidig afviser organisationen, at dens aktion skulle være imod ytringsfriheden.

– Regeringstoppen har stort set ubegrænset taletid i medierne og udtaler sig konstant og hele tiden. Det passer ikke, at man ikke vil høre på dem. Det er dem, der nægter at høre på os. Det er dem, der nægter at lade befolkningens valg gælde, og det er hamrende udemokratisk, mener Alexander Ramm fra Libertære Socialister København.

Han tilføjer, at »regeringen er kommet til magten på et falsk grundlag og har begået så mange løftebrud, at der simpelthen er tale om udemokratisk manipulation«.

Læs artiklen »Derfor blev regeringen angrebet i Fælledparken« hos Modkraft.

Kritik af Enhedslisten 

I samme pressemeddelelse langes der også ud efter Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen, som fra talerstolen i Fælledparken tog afstand fra de venstreradikales aktion. 

– Vi mener, at Johanne Schmidt-Nielsen burde skamme sig efter hendes behandling af demonstranterne. Enhedslisten har ladet den blå regering blive siddende på magten og samtidig efterspurgt protester fra befolkningen. Onsdag kom de protester så, men i stedet for at støtte op om det, så vælger Johanne Schmidt Nielsen at fordømme protesterne, skriver Libertære Socialister, og fortsætter:

– Enhedslisten har tabt bolden i den her situation, og det er tydeligt, at Johanne sætter partiet og ”ansvarlighed” højere end sociale bevægelser. Hvis Enhedslisten ikke forstår, at protesterne var et udtryk for demokrati og for, at folk har fået nok, så kan de godt glemme alt om at blive en samlende kraft for en bevægelse, som kan forandre. Lige nu er Johanne lige så stor en trussel imod den liberale nedskæringspolitik som en tom dåse sardiner.

Læs bloggen »Enhedslistens neurose« hos Modkraft.

Læs bloggen »Regeringen har valgt side, den forkerte side« hos Modkraft.

Læs kommentaren »Politisk vold: Sådan er det jo« hos Modkraft. 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce