Annonce

Udland
10. november 2014 - 16:20

Venstreorienteret fagforening ekskluderes af Sydafrikas LO

Sydafrikas metalarbejderfagforening er blevet ekskluderet af den landsdækkende faglige sammenslutning, COSATU, fordi metalarbejderne vil bryde med ANC og bekæmpe korruption.

Sydafrikas landsdækkende faglige sammenslutning, COSATU (Congress Of South African Trade Unions) har fredag den 7. november med stemmene 33 mod 24 ekskluderet landets største fagforening, metalarbejderforbundet NUMSA (National Union of Metalworkers of South Africa).

Eksklusionen sker efter længere tids stridigheder den i sydafrikanske fagbevægelse.

Uenigheden handler blandt andet om den politiske og faglige linje, ikke mindst om forholdet til regeringspartiet ANC (African National Congress).

Læs NUMSA’s analyse og kritik af COSATU

Uden for pædagogisk rækkevidde

Metalarbejderfagforeningen, der er landet største med 230.000 medlemmer, har længe kritiseret COSATU for at binde sig for snævert til ANC og for mere at varetage politiske end faglige interesser.

– NUMSA mener, at ANC er uden for pædagogisk rækkevidde og opfatter ANC som et redskab for kapitalkræfterne i landet. I modsætning hertil mener flertallet i COSATU stadig, at det er muligt at påvirke ANC og regeringen, siger Morten Nielsen fra solidaritetsorganisationen Afrika Kontakt til Modkraft.

Læs ni delegeredes forsvar for NUMSA’s medlemskab af COSATU op til ledelsesmødet den 7. November

Arbejder for nyt arbejderparti

NUMSA besluttede derfor på en kongres i december 2013 at trække sin støtte til regeringspartiet og i stedet arbejde for opbygning af en »bevægelse for socialisme«. Fagforeningen har desuden kritiseret den øvrige fagbevægelse og ANC’s ledelse for korruption og nepotisme.

– NUMSA er faktisk den eneste fagforening, hvor ledelsesmedlemmer ikke er blevet dømt for bestikkelse, siger Morten Nielsen.

Forsøget på at opbygge et alternativ til ANC er dog mere besværlig end forudset:

– Det er vist kommet bag på NUMSA’s ledelse, hvor besværligt det er at opbygge et nyt parti. Selv om beslutningen blev vedtaget med stort flertal på en kongres, skal den jo føres ud i praksis – og der er altså stor forskel på at være faglige tillidsfolk og partisoldater. Jeg vurderer det dog stadig som realistisk, at der kan skabes et bredt samarbejde på venstrefløjen på et minimumsgrundlag, siger Morten Nielsen.

Læs også Modkraft-artiklen »Sydafrikas største fagforening bryder med ANC«

Kritikken af ANC har udløst en organiseret kampagne imod venstrekræfterne i den sydafrikanske fagbevægelse, anført af ikke mindst Sydafrikas kommunistparti, SACP, der har stor indflydelse i fagbevægelsen.

– Kommunistpartiet kan i ord lyde meget venstreorienteret, men i praksis fungerer det som en disciplinerende faktor, der forsøger at holde rebelske elementer i ro, siger Morten Nielsen.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce