Annonce

Venstrefløj
12. juni 2014 - 14:42

Venstrefløjsgruppe i EU Parlamentet konstituerer sig med 17 nye medlemmer

Fremgang til venstrefløjen i Spanien, Grækenland, Irland og Baskerlandet betyder at venstrefløjssamarbejdet i EU Parlamentet har kunnet konstituere sig i en gruppe på i alt 52 medlemmer. Det er en forøgelse på halvtreds procent fra før parlamentsvalget i maj.

Selv om det græske kommunistparti, KKE, har forladt venstrefløjssamarbejdet i EU Parlamentsgruppen GUE/NGL, har venstrefløjsgruppen den 11. juni kunnet konstituere sig med i alt 52 medlemmer.

Det er en fremgang på 50 procent frem i forhold før EU Parlamentsvalget i maj 2014. Før valget var gruppen på 35 medlemmer. Det er ikke mindst fremgang for venstrefløjen i Grækenland, Spanien, Italien, Irland og Baskerlandet, der har sikret at venstrefløjssamarbejdet fremgang.

– Vi glæder os meget over seks nye grupperinger er med i vores fraktion, siger Gabi Zimmer, der er medlem af EU Parlamentet for Die Linke, Tyskland, og formand for GUE/NGL-samarbejdet, i en pressemeddelelse. 

Læs pressemeddelelse om GUE/NGL-konstitueringen på Die Linkes hjemmeside (tysk)

Læs artiklen »Græske kommunister trækker sig fra venstrefløjssamarbejde i EU Parlamentet« på Modkraft

GUE/NGL-gruppen er et parlamentarisk samarbejde mellem venstrefløjspartier og sociale bevægelser i EU Parlamentet. Ud over Die Linke fra Tyskland er blandt andet det svenske Vänsterpartiet, portugisiske Venstreblokken, franske Front Gauche, hollandske Socialistiche Parti og Syriza fra Grækenland medlemmer af gruppen. Fra Danmark deltager Folkebevægelsen mod EU.

Op til konstitueringen besluttet det græske kommunistparti, KKE, at trække sin to medlemmer af EU Parlamentet ud af samarbejdet. Der er dog stadig flere erklærede kommunistpartiet tilbage i gruppen, ikke mindst Portugal Kommunistiske Parti, der er gået frem fra et til tre mandater.

Nye organisationer i GUE/NGL

Nytilkomne medlemmer af gruppen er de to nydannede venstreorienterede organisationer Podemos fra Spanien og L’altre Europa con Tsipras fra Italien.

Podemos udspringer af folkelige bevægelser imod de sociale konsekvenser af krisen i Spanien, Men L’altre Europa con Tsipras er en italiensk valgliste opstillet specielt til EU Parlamentsvalgt som støtte til Alexander Tsipras kandidatur som formand for EU Kommissionen. Podemos fik overraskende fem mandater i EU Parlamentet, men L’atre Europa con Tsipras fik tre – og den italienske venstrefløj er dermed igen repræsenteret i parlamentet.

Læs Modkraft-artiklen: »Venstrefløjspolitik for de 99 procent« om Podemos

Læs også Modkraftartiklen: »Vores radikale samfundsdemokrati skal også praktiseres i vores egen organisation«

Fra Baskerlandet har et parlamentsmedlem fra det venstreorienterede og separatistiske parti Bildu desuden blevet medlem af GUE/NGL.

Også to dyrevelfærdspartier fra henholdsvis Tyskland og Holland samt løsgængeren Luke »Ming« Flanagan fra Irland også har tilsluttet sig gruppen.

Styrkelse af venstrefløj - uden politisk binding

Gabi Zimmer forventer, at den samlede styrkelse af GUE/NGL bliver en forstærkelse af venstrefløjskræfterne i Europa:

– Sammen med de nye venstrekræfter bliver vi en stærk stemme for dem, der ikke bliver hørt i EU. Vi ønsker at være omdrejningspunkt for sociale bevægelser, NGO'er og fagforeninger. Og vi kæmper for virkelige alternativer til bankernes og koncernernes neoliberale EU, siger hun.

Optagelsen af de nye medlemmer, herunder dyrevelfærdspartierne, er dog sket uden at der er indgået en forpligtende politisk aftale.

– Gruppen er et konføderalt samarbejde, hvor der er plads til politisk uenighed. Men gruppen er samlet omkring en kritisk stillingtagen over for EU’s nedskæringspolitik, frihandelsaftaler med USA og EU centralistiske struktur. Og det ved de nye medlemmer selvfølgelig godt, før de søgte optagelse i gruppen, siger Rina Ronja Kari, EU Parlamentsmedlem for Folkebevægelsen mod EU til Modkraft.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce