Annonce

Venstrefløj
11. januar 2016 - 17:23

Venstrefløjsfolk tager initiativ til københavnsk aktivitetskalender

Duk op! er en ny udenomsparlamentarisk kalender for københavnsområdet, der går i luften den 30. januar. Det fejres med en opstartsfest i Bolsjefabrikken på Østerbro.

Det gamle politiske slogan ’Duk dig ikke - Duk op! lægger i forkortet form navn til en ny kalender på internettet: Duk op. Intentionem er at skabe et sted for udenomsparlamentariske og ikke-kommercielle aktiviteter, aktioner og events.

Duk op er et politisk projekt, som ønsker  »en anden og bedre verden. En verden baseret på principper om frihed, lighed og selvforvaltning og uden diskrimination eller undertrykkelse i alle dets former«, hedder det på initiativets hjemmeside.

»Vi har optur over aktivisme, selvorganisering og initiativer og kulturelle arrangementer der handler om andet end cv’er og profit«.

Modkraft har talt med Sigurd, en af folkene bag den nye side og spurgt, om kalenderen er ment som en kritik af Facebook:

– Facebook fungerer rigtigt godt, det kan man ikke komme udenom, siger han.

– Men det er problematisk, at dele af vores kommunikation er afhængig af en kommerciel virksomhed. Derudover er man på Facebook afhængig af at have ’de rigtige’ venner. Det er man ikke på Duk op.

Se Duk op's kalender

Besøg Duk op’s Facebookside

Kalenderen er derfor tænkt som et værktøj til at bryde indspisthed og give nye aktivister og nysgerrige bedre mulighed for at finde fora for dét, der interesserer netop dem.

Vil det ikke være svært at få folk til at besøge kalenderen i stedet Facebook?

– Det er noget, der skal arbejdes på. Der skal ske en kulturændring. Det kommer til at tage noget tid. Først og fremmest lægger vi vægt på, at der bliver lagt ting ind i kalenderen, så jeg har været ude og tale med rigtigt mange aktive folk og grupper for at informere om siden. Der skal være noget at se, når nye besøgende klikker ind på siden, siger han.

Inspirationen til kalenderen stammer fra Tyskland, fortæller Sigurd. Her er der i op mod tyve tyske byer kalendere, som har stor succes. Det gør det meget nemmere for folk at blive aktive, da man ikke behøver kende nogen på forhånd. Kalenderne er lokale, forstået således, at dét, der lægges ind, foregår på sidens hjemby.

Duk op-kalenderen er i første omgang et københavnsk initiativ. Folkene bag kalder målgruppens geografi for ’København og omegn’. Er man i Aarhus for eksempel, skal man ikke drukne i københavnske arrangementer, og vice versa.

Der er dog en stor gråzone, idet arrangementer i f.eks. Jylland eller Sverige også kan være relevante for folk i København. Sigurd fortæller, at initiativet har haft mange diskussioner, men man tager det som det kommer, det med afgrænsningen, på sigt.

Alle kan i udgangspunktet lægge ting ind i kalenderen, men folkene bag forbeholder sig ret til at slette aktiviteter, der falder uden for sidens grundidé.

– Eksempelvis vil højreradikale indlæg blive slettet med det samme, siger Sigurd.

I januar 2015 kan man bl.a. finde arrangementer som fest og koncert i Ungdomshuset, studiekreds og dans i Folkets Hus, samt et spisearrangement med Vestegnens Vegetarforening i Rødovre.

Koden bag kalendersiden er pålagt en open source licens (GPL), så udbredes idéen i Danmark kan folk i andre danske byer gratis kopiere konceptet og oprette kalendere for deres byer og omegne.

Duk op har i sin nuværende form eksisteret siden foråret 2015. Den har tidligere  fungeret under navnet Evenio.

Duk op afholder opstartsfest den 30. januar i Bolsjefabrikken på Østerbro.

Se Duk op's opslag om opstartsfesten

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce