Annonce

Jubilæum
31. august 2012 - 8:01

Venstrefløjens hoftrykkeri trodser krisen

Mens resten af branchen bløder, så kan det medarbejderejede Eks-Skolens Trykkeri fejre 40 års jubilæum med et smil. Til gavn for fagbevægelsen, græsrødder og kulturliv.

Når du på gaden ser en reklame for en koncert i Ungdomshuset, får øje på en valgplakat fra Enhedslisten eller finder et fagforeningsblad i brevsprækken, så har Eks-Skolens Trykkeri højst sandsynligt haft en finger med i spillet.

Trykkeriet på Nørrebro i København har, siden det blev grundlagt i 1972, udviklet sig fra en god ide blandt de studerende på Den eksperimenterende Kunstskole til en top professionel grafisk virksomhed, der i dag leverer tryksager og giver kreativt modspil til fagbevægelsen, det alternative kulturliv, græsrødder og venstrefløjen i hele Danmark.

I samtlige 40 år har virksomheden været drevet som et andelsselskab ejet af ingen andre end medarbejderne.

Og det har givet medvind.

– Kombinationen af demokrati på arbejdspladsen, trofaste kunder, høj kvalitet og en stram husmor-økonomi har ført virksomheden igennem en økonomisk krise, som har knækket andre trykkerier på stribe, fortæller Lis Kristensen, der er grafisk tilrettelægger og har været ansat hos Eks-Skolen i 17 år, til Modkraft.

Besøg Eks-Skolens hjemmeside.

Stærkt vanedannende

Da Eks-Skolens Trykkeri blev stiftet for 40 år siden af blandt andre multikunstneren Bjørn Nørgaard og kunsthistorikeren Troels Andersen var det drømmen, at arbejdstiden skulle deles ligeligt mellem trykmaskinerne og egne kunstprojekter, mens overskuddet skulle gå til den tredje verden, og alt skulle bestemmes i fællesskab.

I dag er alle medarbejdere faguddannede og beskæftiget fuld tid med grafisk produktion. Trykkeriet holder dog fast i grundværdierne.

Virksomheden er demokratisk styret og har en miljøvenlig produktion. Alle får det samme i løn, og alle ansatte er medejere af virksomheden.  

– Vores virksomhedsstruktur giver en kollektiv ansvarlighed blandt medarbejderne og betyder, at folk giver den en ekstra skalle, hvis der er brug for det, siger Lis Kristensen.

– Det giver også en synergi, at vi ikke bare i det kreative arbejde, men også i resten af virksomheden udvikler idéer i fællesskab. Det er stærkt vanedannende at bestemme selv, for hvis man virkelig brænder for noget, så er det også muligt at få det til at ske, smiler hun. 

Læs mere om Eks-Skolen hos Kooperationen.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce