Annonce

Demonstration
10. maj 2016 - 15:14

Utilfredse folkeskoleelever rammer gaden igen: Vi er færdige med at spørge pænt

Folkeskoleelever i flere byer dropper onsdag skolen for at tage til demonstration mod folkeskolereformen og lange skoledage. I København er forventningerne store blandt arrangørerne. De håber ikke, at politiet igen blander sig, hvis der bliver antændt romerlys.

Elevinitiativet En stor mellemfinger til den nye skolereform har før samlet tusindvis af folkeelever til demonstrationer i København.

Onsdag den 11. maj går eleverne igen på gaden. Denne gang i flere byer.

Blandt arrangørerne af demonstrationen i København, som starter på Regnbuepladsen tæt på Rådhuspladsen, er forventningerne store. Blandt andet på grund af det gode vejr.

Da gruppen sidste gang afholdt demonstration, var det i bidende frostvejr. Dronningens nytårskur gjorde samtidig, at demonstrationsruten blev forlænget, hvilket fik mange elever til at falde fra, forklarer en af arrangørerne til Modkraft.

Læs »Dronningens nytårskur fik elevdemo på afveje«

Læs mere om demonstrationen i Albertslund her.

Læs mere om demonstrationen i Thisted her. 

Tidligere har En stor Mellemfinger til den nye skolereform kun annonceret demonstrationer og aktioner gennem Facebook. Men denne gang har eleverne også forsøgt at mobilisere på mere traditionel vis. 

-  Vi har store forventninger. Denne gang har vi været ude på skoler og fritidsinstitutioner for at hænge plakater op. Vi tænker også, at det gode vejr gør, at flere vil dukke op, fortæller folkeskoleeleven, der ikke ønsker sit navn i artiklen.

Undervejs vil der være taler og musik. På Christiansborg Slotsplads vil den politiske rapper Pelle optræde.

- Vi har også hørt, at nogen planlægger et bannerdrop, og nogle gange er der også folk, der tænder romerlys til vores demonstrationer, forklarer han.

Romerlys fik politiet til at bryde ind

Betjente fra Københavns Politi har ved tidligere demonstrationer plukket børn ud fra demonstrationer mod skolereformen, fordi de tændte romerlys.

Det skete blandt andet til en demonstration i november. Episoden førte dog ikke til anholdelse. Men der blev taget kontakt til folkeskoleelevens forældre, oplyste Københavns Politi ved den lejlighed til Modkraft.

Læs »2.000 elever holder pjækkedag mod skolereform«


Foto: Ole Garde

I modsætning til demonstrationen i november var politiet til en demonstration i December sidste år til stede med civil- og dialogbetjente og mandskabsvogne.

Eleverne vil selv holde justits

Eleverne foretrækker dog, at de selv får lov til at bryde ind, hvis nogle demonstranter optræder for voldsomt.

- Vi vil gerne have en fredelig demonstration. Der var på et tidspunkt et problem med nogle drenge, som kastede med kanonslag. Vi fik sagt til dem, at det skræmte de små børn i demonstrationen, og de måtte gøre det et andet sted. For der skal være plads til alle. For eksempel hvis der kommer børn, der har oplevet krig og derfor bliver bange.

- Vi tager dog ikke afstand eller ansvar for romerlys. Det må man selv styre, så længe folk ikke kommer til skade. Selv synes jeg, det ser flot ud. Og konfrontationerne med politiet er først opstået, når betjente er begyndt at hente folk i demonstrationen, som har tændt romerlys.

På Facebook har over 2.000 meldt deres ankomst til demonstrationen i København, mens over 5.000 har tilkendegivet, at de er »interesserede« i demonstrationen.

Læs den tale, en repræsentant fra En stor mellemfinger... Holdt 1. maj.

Læs Modkraft-artiklen »Elever giver fingeren til skolereformen: Vi vil ikke finde os i hvad som helst«

Læs artiklen »Nu slår eleverne tilbage«

 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce