Annonce

ModKulturRefleksioner i den levende kultur
Roskilde Festival
4. juli 2013 - 13:32

Unicorny Camp: Vi driller det mandsdominerede Roskilde

»Roskilde Festival er en mandsdomineret festival, hvor teenagedrenge drikker sig fulde, råber fisse og bliver kaldt bøsserøve, hvis de ikke tager en ølbong«, fortæller Ask Petersen fra LGBT ungdom, der som modsvar har været med til at bygge Roskilde Festivals første LGBTQ-lejr.

Før Roskilde Festivals musikprogram for alvor åbner, har Modkrafts udsendte været på besøg i et af festivalens mere festlige områder.

Omkranset af andre opfindsomme festivallejre med titler som »Fri Ost», »Beer Church» og »Blast Beast - Metal Camp«, står to kæmpe enhjørningehoveder i pink og lyseblå.

Med mulerne mod hinanden danner de en port til et klassisk hvidt pavilliontelt med selvbygget dj-pult og byder gæster og beboere velkommen til Roskilde Festivals første og eneste officielle LGBTQ-lejr: Unicorny camp. LGBTQ står for Lesbisk, Gay, Bi- og transpersoner, og Q’et står for queer.

– Det er så fedt med den her lejr, det har virkelig manglet! Alle de andre år har jeg gået rundt og ledt efter tilfældige regnbueflag for at finde en fest, hvor jeg følte, jeg hørte til, og hvor jeg rigtig kunne have en fest. Nu har jeg et officielt sted med to fede enhjørninger, fortæller Ane Rindom til Modkraft. Hun bor i lejren sammen med 24 andre.

Unicorny Camp er tænkt som et frirum på festivalen, hvor LGBTQ folket kan hænge ud, og gøre præcis som alle andre på Roskilde. Drikke og hænge ud. I hvert fald blev der onsdag formiddag, mens det småregnede, budt på halvlunken smådårlig rødvin af hvide plastikkrus og spist Nutella på rugbrød inde i deres fælles pavilliontelt.

Læs Unicorny Camps Blog

To queer-enhjørninger  

­– Flere har spurgt, hvorfor den ene er pigefarvet, og den anden drengefarvet. Og det er jo fedt, fordi så kan vi spørge: hvorfor tænker du, at pink er en pigefarve? Siger Ane.

Der ligger dog ikke de store overvejelser bag enhjørningerne, som blev valgt lidt impulsivt af initiativtagerne til lejren, der også selv har et selvironisk forhold til dem.

‒ Der kører sådan en joke på nettet, hvor en lyserød enhjørning ser spørgende på en babyblå enhjørning og siger: er du også gay? fortæller Ask Peterson, der kommer fra LGBT-ungdom, som er en af de tre organisationer, der har taget initiativ til Unicorny lejren. Og brugt flere måneder på at bygge lejren op.

‒Enhjørningerne er jo et fantasidyr, som kan alt muligt, og så er de jo også samtidig virkelig homo-agtige, fortæller Ask Petersen.

Straight-pride og paneldebat driller hetero-normativitet

Unicorny camp har afholdt flere forskellige arrangementer i de såkaldte warm-up dage, før musikken startede. Onsdag den 3. Juli var der såkaldt straight-parade, der ifølge Mikkel S. Knudsen fra organisationen BLUS - en social organisation for LGBTQ-studerende i København skal sætte fokus på drenges ret til at råbe fisse, og at det at være hetero ikke er en selvfølgelighed.

– Paraden skal drille heteromormativiten. Men også hylde heteroer. De heteroer, som før måske har følt sig udenfor ved gay-prides, de får nu deres egen parade, hvor der så kan blive råbt fisse, siger Mikkel S. Knudsen.

Torsdag den 4. Juli har lejren inviteret Mads Ananda Lodahl, som blandt andet er blogger på Modkraft, til at arrangere en paneldebat med den lidt provokerende  titel »Hvorfor er drenge så irriterende?«.

‒ Vi kan ikke som organisation selv lave sådan paneldebat med en så provokerende titel, men vi synes, det er vigtigt at facilitere det. Og det er fedt, hvis Roskilde Festival kan rumme sådan noget, siger Ask Petersen.

‒ Vi vil helt sikkert lave en LGBTQ lejr igen næste år, slutter Ask.  

Læs kommentaren »Er Roskilde Festival død og færdig?« hos Modkraft. 

Læs anmeldelsen »En tynd omgang på Roskilde« hos Modkraft.    

Læs anmeldelsen »Rihannas musik går i ben, skridt og hjerte« hos Modkraft.

Læs anmeldelsen »Hipt hop på Roskilde« hos Modkraft.

Se også linksamlingen på Modkraft Biblioteket om Roskilde Festival gennem årene.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce