Ny online underskriftindsamling opfordrer Danmark til at give den amerikanske whistleblower Edward Snowden politisk asyl. Den tidligere kulturminister, Uffe Elbæk, tager sagen op i Folketinget.
Den amerikanske whistleblower, Edward Snowden, der de seneste måneder har stået bag adskillige opsigtsvækkende afsløringer af den amerikanske efterretningstjeneste NSA's masseovervågning, får nu opbakning fra Danmark.
Edward Snowden, der befinder sig et ukendt sted i Rusland, er jagtet af de amerikanske myndigheder, der vil retsforfølge ham for tyveri af statens ejendom.
Og derfor skal han have politisk asyl i Danmark, lyder kravet i en ny online underskriftindsamling startet af internetaktivisten Peter Kofoed.
– Danmark kunne genvinde en stor del af vores tabte internationale anerkendelse ved at vise, at her er det principper, menneskerettigheder, retfærdighed der er vigtigt; ikke politiske rævekager, janteloven, snævre amerikanske interesser ellers vores statsministers fremtidige karrieremuligheder, argumenterer Peter Kofoed på indsamlingens hjemmeside.
Besøg hjemmesiden »Giv Snowden asyl i Danmark« her.
Edward Snowden blev verdenskendt da han i juni 2013 lækkede informationer til den britiske avis The Guardian om den amerikanske efterretningstjeneste National Security Agency (NSA).
De hemmelige dokumenter har afsløret, at NSA har spundet et verdensomspændende net af overvågningsanlæg, der aflytter, indsamler og analyserer elektronisk kommunikation fra almindelige borgere i hele verden.
Peter Kofoed, der som den første og eneste dansker har interviewet Edward Snowden, er overbevist om, at den amerikanske whistleblower vil blive dømt uretmæssigt hårdt i USA, hvis han en sag vender tilbage til landet.
Læs artiklen hos »Snowden: Læg pres på den danske regering« hos Modkraft.
– Som det ser ud nu vil Edward Snowden, hvis han vender hjem til USA, blive udsat for en parodi på en retssag, hvori han – fordi han anklaget under The Espionage Act fra 1916 – er frataget muligheden for at forsvare sig med henvisning til sine motiver (at han handlede i offentlighedens og den amerikanske forfatnings interesse) eller med henvisning til, at ikke et eneste menneske har lidt skade på grund af afsløringerne, skriver Peter Kofoed.
– Dommen vil uden tvivl lyde på årtier og atter årtier i fængsel (Chelsea Manning blev for nyligt idømt 35 års fængsel, for at have lækket dokumenter der var hemmelighedsstemplet på et meget lavere niveau).
Læs mere om sagen på hjemmesiden »Free Snowden«.
Samtidig mener den danske aktivist, at vi faktisk burde være taknemmelige for, at amerikanernes masseovervågning er blevet afsløret.
– Edward Snowden er årsagen til at efterretningstjenesterne i USA (og andre steder) endelig er tvunget til at fremføre deres argumenter åbent og offentligt (som det bør foregå i et demokratisk samfund) så borgerne selv kan tage stilling til, om masseovervågning af uskyldige mennesker og undergravning af sikkerheden på internettet virkelig er noget vi som samfund ønsker skal finde sted, skriver Peter Kofoed og fortsætter:
– Resultatet vil blive at vi som demokratiske retssamfund bliver styrket; at sikkerheden på nettet bliver bedre end den har været før - og at selv efterretningstjenester må lære, at de skal stå til ansvar for offentligheden. De ER jo os de arbejder for - ikke omvendt.
Indtil videre har flere end 500 mennesker skrevet under på opfordringen til at tildele den amerikanske whistleblower asyl.
Og snart bliver sagen også taget op i folketinget.
Den tidligere radikale Kulturminister, Uffe Elbæk, der har startet partiet Alternativet, har nemlig sendt et beslutningsforslag til Folketingets Lovsekretariet, der pålægger regeringen at give Snowden politisk asyl.
Forslaget bakkes op af Enhedslisten, som tidligere har foreslået noget lignende og desuden har nomineret Edward Snowden til Nobels fredspris.
Læs artiklen »Elbæk: Folketinget skal stemme om asyl til Snowden« hos Politiken.
Læs pressemeddelelsen »Giv Snowden fredsprisen« hos Enhedslisten.
Læs artiklen »NSA spionerede mod COP15-forhandlinger« hos Information.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96