Annonce

Venstrefløj
26. marts 2014 - 20:10

Udbrydere fra Socialistisk Standpunkt vil ind i Enhedslisten

Vi kommer med ydmyghed, fortæller Andreas Bülow, der tidligere er blevet ekskluderet af Socialistisk UngdomsFront og nu vil melde sig ind i Enhedslisten efter splittelse i den trotskistiske forening Socialistisk Standpunkt.

Den lille trotskistiske forening Socialistisk Standpunkt er blevet splittet midt over.

Det skete, da en gruppe, der ifølge egne oplysninger tæller omkring halvdelen af foreningens aktive medlemmer, på et møde fredag 13. marts valgte at melde sig ud.

Årsagen er uenighed om Enhedslistens rolle på venstrefløjen.

– Vi mener, at Enhedslisten er blevet et referencepunkt i kampen mod krisepolitikken og vil derfor gerne være med til at opbygge partiet. Det var der ikke opbakning til i Socialistisk Standpunkt, og derfor kom det til en splittelse, fortæller Andreas Bülow til Modkraft.

Han og de cirka 10 andre udbryderne vil nu danne en ny forening, udgive eget politisk-teoretisk tidsskrift – og melde sig ind i Enhedslisten.

Derfor melder vi os ind i Enhedslisten

Udbryderne har endnu ikke fundet et navn til deres nye forening eller tidsskrift.

Men i en pressemeddelelse om sagen skriver de følgende om årsagen til deres beslutning samt deres syn på fremtiden:

»Baggrunden for bruddet har været flere, men først og fremmest fordi udbryderne har ønsket at lægge flere kræfter i opbyggelsen af Enhedslisten sammen med resten af venstrefløjen.

Vi ser vores fremtid som en del af den bredere venstrefløj, vi ønsker aktivt at bidrage til opbyggelsen af Enhedslisten sammen med partiets tusindvis af medlemmer og at deltage konstruktivt i partiets debatter om vejen frem i kampen mod nedskæringer og frem mod socialisme.

Ligeledes vil vi arbejde som en del af den bredere arbejderbevægelse for at styrke kampen mod højrefløjens krisepolitik, for en mere aktiv politik, et stærkere medlemsdemokrati og en tilbagevenden til socialistisk politik, ligesom vi ønsker at styrke Enhedslisten i disse bevægelser sammen med resten af partiet.

Vi melder os derfor ind i Enhedslisten og ser frem til at arbejde sammen med resten af partiets medlemmer«.

Nej til offentlig debat

Marie Frederiksen fra Socialistisk Standpunkt bekræfter overfor Modkraft, at der har været en splittelse i foreningen, men ønsker ikke at udtale sig om sagen.

– Det er korrekt. Det er deres valg. Men jeg har ikke lyst til at gå ind i en offentlig diskussion om hvorfor eller pege fingre. Jeg vil i stedet opfordrer folk til at læse på vores hjemmeside, hvis man vil vide hvad vi mener, siger Marie Frederiksen til Modkraft.

På foreningens hjemmeside blev der den 19. marts – altså seks dage efter splittelsen – offentliggjort en artikel med overskriften »Store muligheder for Enhedslisten«.

Heri skriver Marie Frederiksen blandt andet:

»Enhedslistens krav tager ikke fat på at løse de presserende problemer med arbejdsløshed, fattigdom, angreb på arbejdsforhold og velfærd. Enhedslisten må i offensiven og forsvare en politik, der bryder kapitalisternes økonomiske magt – det er den eneste måde at stoppe nedskæringer, arbejdsløshed og stigende fattigdom og ulighed. Manglen på et en sådan politik er Enhedslistens største svaghed.«

Læs analysen »Store muligheder for Enhedslisten« hos Socialistisk Standpunkt.

Hun oplyser, at Socialistisk Standpunkt trods afskalningen vil opretholde foreningens politiske arbejde, herunder et bogforlag, udgivelsen af et tidsskrift og en hjemmeside samt afvikling af debatmøder.

Vil tage selvkritisk diskussion af erfaringer

Socialistisk Standpunkt er knyttet til en international trotskistisk tendens, der hedder International Marxistisk Tendens. Organisationen er underlagt det leninistiske princip om »demokratisk centralisme« og er berygtet for at benytte en strategi, der hedder »entrisme«.

Læs om International Marxistisk Tendens hos Wikipedia.

Læs mere om Socialistisk Standpunkt hos Wikipedia.

Strategien dækker over, at en organisation arbejder indenfor et større parti for at få mulighed for at påvirke det indefra.

Og den holdning til politik har tidligere ført til at Socialistisk Standpunkt er kommet på kollisionskurs med Enhedslisten og partiets uofficielle ungdomsorganisation Socialistisk UngdomsFront (SUF).

Således blev 26 medlemmer af Socialistisk Standpunkt smidt ud af SUF i 2007 under dramatiske omstændigheder.

Årsagen var, at SUF og Enhedslisten mente, at aktivisterne fra den trotskistiske forening handlede illoyalt.

Dengang var Andreas Bülow talsperson for de ekskluderede medlemmer fra Socialistisk Standpunkt.

Han mener dog ikke, at den gamle sag vil blive et problem for hans og de andre udbryderes fremtid i Enhedslisten.

– Vi vil selvfølgelig internt have en selvkritisk diskussion af vores erfaringer. Men Enhedslisten består jo af mange strømninger i dag, så det kan jeg ikke se, at det skulle være et problem, at vi også er med, siger Andreas Bülow.

Han understreger samtidig, at man ikke ønsker at skabe en masse larm i Enhedslisten.

– Vi kommer ikke buldrende ind og kritiserer, men vil komme med ydmyghed og vægte temperaturen. Vi vil være aktive i afdelingerne og forsøge at styrke græsrodsarbejdet og trække på vores erfaringer fra fagbevægelsen og international politik. Herunder Latinamerika, siger Andreas Bülow.

Han er nemlig også talsperson for solidaritetsnetværket Hands Off Venezuela, der støtter regeringen i Venezuela.

Læs artiklen »Dansk forfatter spår svært valg for Hugo Chávez« hos Modkraft.

Udbrydere: Vi er ikke som Ole Sohn

Andreas Bülow afviser, at han og hans ligesindede alene melder sig ind i Enhedslisten for at få medlemmer til sin egen forening.

– Vi ønsker ikke at kapre medlemmer, men at arbejde langsigtet og reelt i Enhedslisten, da vi oprigtigt mener, at partiet har en vigtig strategisk rolle at spille i kampen for socialisme de næste mange år.

Vil det sige, at I har brudt med de holdninger, som kendetegner Socialistisk Standpunkt?

– Vi er ikke sådan nogle Ole Sohn-typer, der vil tage afstand fra vores fortid, og jeg er stadig revolutionær marxist. Vi stiller os stadig solidarisk med International Marxistisk Tendens og vil ikke fornægte den tradition, lyder det fra Andreas Bülow.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce