Annonce

Danmark
18. november 2016 - 15:05

Uber færdig i Danmark

Landsrettens dom mod Uber-chaufførerne levner ikke plads til app'en i Danmark. Nu går anklageren efter Uber, som blev politianmeldt af Trafikstyrelsen for to år siden for ulovlig taxakørsel.

Uber-kørsel er ulovlig i Danmark.

Det slog Østre Landsret fast, da den fredag den 18. november stadfæstede en tidligere byretsdom mod en Uber-chauffør.

To af seks chauffører ankede en dom, de fik i Københavns Byret den 8. juli. Da sagerne startede i landsretten i går, mødte den ene af bilisterne ikke op, og derfor blev hans bøde på 3.500 kr. umiddelbart stadfæstet. Den anden chauffør mødte op i dag fik stadfæstet sin dom på 6.000 kr.

- Nu har vi fået fjernet enhver tvivl om, hvorvidt denne form for kørsel er lovlig eller ej. Nu har vi sort på hvidt at Uber-kørsel er ulovligt i Danmark, sagde Søren Nicolaisen, der er formand for brancheforeningen Taxiførere i Danmark til Modkraft umiddelbart efter dommen

- Vi går ud fra nu, hvor klokken er 11, og dommen afsagt, at det er lovlydige mennesker, som overholder landets love.


Søren Nicolaisen. Foto: Jan Nielsen

Læs artiklen »Trods dom slås taxachauffører stadig med Uber« hos Modkraft

Taxaselskab uden chauffører

Myndighederne i Holland har sendt oplysninger til skat om, hvem der har kørt for Uber og hvor meget. Det har ifølge Søren Nicolaisen fået mange til ophøre med den ulovlige taxakørsel.

- Men der er stadig en hård kerne, der er fuldstændig ligeglade med love og regler, siger brancheforeningens formand.

- Vi holder øje med dem for at sikre, at de overholder loven og ikke kører længere. Jeg tror, at Ubers ledelse er retskafne borgere, så når der nu ligger en dom, der kender deres kørselstjeneste ulovlig, går jeg ud fra at de holder op med at sende chauffører ud på den app. Hvis man fortsætter, gør man sig skyldig i at opfordre andre til at begå ulovligheder. De må sammenlignes med et taxaselskab uden chauffører. De har måske nogle ture, som de skal have kørt, men de har ikke nogen der lovligt kan køre dem.

Uber giver ikke op

Uber har ikke umiddelbart smidt håndklædet i ringen, som de gjorde i Sverige, da tjenesten blev kendt ulovlig.

I et blogindlæg efter dommen med overskriften »En afgørelse mod en enkelt chauffør« skriver tjenesten blandt andet:

»Vi er meget positive omkring fremtiden for Uber i Danmark. Der er en stigende anerkendelse af de positive effekter som delekørsel kan have for både byer og landdistrikter, men det halter bagefter med en ny tiltrængt moderne lovgivning. Der er et presserende behov for, at folketinget og andre beslutningstagere sætter tempoet op for udarbejdelsen af en moderne lovgivning. « 

Læs indlægget »En afgørelse mod en enkelt chauffør« hos Uber

Politisk flertal for nej til Uber

Uber skal dog ikke regne med en håndsrækning fra politikerne i en ny taxalov.

Onsdag meldte et politisk flertal bestående af Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Enhedslisten ud, at den snart færdigbehandlede taxalov ikke vil give plads til kørselstjenester som Uber.

Hvis Procesbevillingsnævnet giver tilladelse, kan dommen ankes til højesteret, men med enslydende domme i byret og landsret er det ikke sandsynligt, at dommen ankes. Dermed er der åbnet for, at en sag kan starte mod Uber.

Tilfreds med dommen

- Jeg er tilfreds med dommen, men jeg er ikke tilfreds med, at det skulle tage så lang tid, siger Søren Nicolaisen.

- Køreplanen fra Justitsministeren er nu, at først skulle det afdækkes, om kørslen var lovlig eller ej. Nu hvor denne sag er afgjort, kan man gå videre med den oprindelige sag mod Uber, som blev anmeldt af trafikstyrelsen for to år siden. Nu starter man op mod Uber, og det bliver meget interessant at følge.

I december forventes op mod 50 Uber-bilister at blive slæbt i retten, og med præcedensdommen i landsretten vil det blive ekspeditionssager.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce