Annonce

Udland
6. november 2013 - 11:09

Tyskland indfører kønskategori for interseksuelle

Fra den 1. november har Tyskland som det første land i Europa indført en officiel kønskategori for interseksuelle. Intersexorganisation kritiserer dog loven for ikke at gå langt nok.

Forældre til babyer i Tyskland med såkaldt 'ubestemmeligt' køn har nu mulighed for at undlade at udfylde kønskategorien på barnets fødselsattest.

Den nye mulighed skal være med til at fjerne presset på forældre til at træffe forhastede konklusioner om deres børns køn, som kan medføre omfattende operationer og årelang behandling med hormoner.

Intersex-organisationer er dog skeptisk.

Læs artiklen »Germany allows 'indeterminate' gender« hos BBC. 

Risiko for stigmatisering

Intersex-organisationer kritiserer loven for ikke at gå langt nok og samtidig øge presset på læger og forældre til at foretage tidlige operative indgreb.

Foreningen Organisation Intersex International (OII) påpeger, at det stadig er op til lægerne – og ikke fx forældrene –  at bestemme, hvem der kan kategoriseres som henholdsvis dreng, pige eller intersex.

Og ikke mindst kravet om, at de pågældende børn nu tvinges til at undergå kønskorrigerende genitaloperationer, hvis de skal registreres som enten drenge eller piger vækker stor vrede.

»Risikoen for stigmatisering er meget høj, og denne nye lov vil medføre at (potentielle) forældre og læger i endnu højere grad og for enhver pris vil forsøge at undgå et 'kønsubestemmeligt' barn (ved abort, prenatal 'behandling' eller såkaldte korrigerende operationer og/eller hormonbehandling«, lyder det i en pressemeddelelse fra OII.

Og den fortsætter: »Hvad vi har brug for er et stop for den ekstern bestemte kønstilskrivelse, udøvelsen af kønnet standardisering og tilskæring såvel som den medicinske definitionsret i forhold til køn«.

Læs artiklen »Why Intersex Germans Aren't That Crazy About Germanys New Third Gender Law«.

Læs pressemeddelelse fra OII »Sham package for Intersex: Leaving sex entry open is not an option«.

International tendens

I Australien har det været muligt at vælge kategorien X som et tredje køn siden 2011, og en lignende mulighed blev indført i New Zealand i 2012.

I Bangladesh har det siden 2011 været muligt at vælge kategorien »Andet« og i Pakistian har der på de nationale identifikationskort været mulighed for at vælge en tredje kønskategori siden 2011.

I Indien blev der allerede i 2009 indført en tredje kønskategori på landets valglister.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce