Annonce

Tyrkiet
23. november 2015 - 10:44

Tyrkisk oppositionsleder udsat for attentatforsøg

Medformanden for det pro-kurdiske venstrefløjsparti HDP, Selahattin Demirtaş, blev søndag den 22. november udsat for et formodet attentatforsøg, da hans bil blev ramt af et skud under en køretur i det sydøstlige Tyrkiet. Ingen kom dog til skade.

Selahattin Demirtaş, der sammen med medforkvinden Figen Yüksekdağ udgør formandskabet for det pro-kurdiske venstrefløjsparti HDP (Folkets demokratiske parti, Halkların Demokratik Partisi) blev søndag den 22. november udsat for et formodet attentatforsøg i den overvejende kurdiske by Diyarbakir i det sydøstlige Tyrkiet.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Efter en køretur i byen, hvor HDP fik 71,8 % af stemmerne ved parlamentsvalget den 1. november, opdagede sikkerhedsvagter et skudhul i bagruden af Demirtaş' skudsikre bil. Ingen kom dog til skade, og ingen hørte skuddet under køreturen.

Bilen er nu sendt til en undersøgelse hos politiets kriminalafdeling.

Presset af både tyrkisk nationalisme ...

Det er endnu uvist hvem der står bag det formodede attentatforsøg, men HDP har for nylig været udsat for en række politisk motiverede angreb.

Læs artiklen »EL frygter for borgerkrig efter bombeangreb: Kurdere offer for voldshetz i Tyrkiet« på Modkraft

Partiet, der især tiltrækker kurdiske og venstreorienterede stemmer, fik 13,2 % af stemmerne ved det tyrkiske parlamentsvalg i juni, og kom således over den tyrkiske spærregrænse på ti procent. Dermed lykkedes det HDP at fratage det regerende parti, AKP, flertallet i parlamentet.

AKP var efterfølgende ude af stand til at sikre et flertal for en ny regering og udskrev et nyt valg den 1. november. Efter en månedlang valgkamp, hvor AKP-regeringen optrappede den militære indsats mod PKK, og hundredevis af HDPs partikontorer blev raseret af tyrkiske nationalister, lykkedes det AKP at genvinde sit flertal i november.

HDP gik tilbage til 11,9 % af stemmerne, men bevarede sin plads i parlamentet.

...og islamisk terrorisme

Under valgkampen blev HDP dog også ramt af et blodigt terrorangreb ved en fredsdemonstration i den tyrkiske hovedstad, Ankara. To selvmordsbombere detonerede bomber og dræbte 102 demonstranter, hvoraf mange var medlemmer af HDP. 

Bombeangrebet er efterfølgende blevet tilskrevet Islamisk Stat, da angrebet minder om tidligere angreb udført af bevægelsen i de tyrkisk-kurdiske områder. Men HDP har også anklaget den tyrkiske regering for at være delvist ansvarlig, blandt andet ved ikke at tage de nødvendige sikkerhedsmæssige foranstaltninger.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce