Annonce

Udland
3. september 2015 - 13:07

Tyrkiet sigter britiske journalister for terror

Den tyrkiske regering og myndighedern strammer kontrollen med medierne og opposition samtidig med at krigen mod kurderne blusser op igen.

To journalister fra den internationale nyhedsorganisation Vice News blev torsdag den 27. august anholdt og fængslet i den kurdisk dominerede by Diyarbakir i det sydøstlige Tyrkiet.

Flere internationale menneskerettigheds- og journalistorganisationer, herunder Amnesty International, International PEN, Tyrkisk PEN og den amerikanske Commitee to Protect Journalists (CPJ) fordømmer sigtelserne og opfordrer til øjeblikkelig løsladelse af journalisterne. 

Læs Commitee to Protect Journalists’ åbne brev til premierminister H.E. Ahmet Davutoğlu »Turkey should drop terrorism charges against detained VICE crew«

Flyttet til højsikkerhedsfængsel

Journalist Jake Hanrahan, kameramand Philip Pendlebury og den tyrkiske oversætter og journalist, Mohammed Ismael Rasool, blev mandag stillet for retten i Tyrkiet og sigtet »samarbejde med en terrororganisation«.

Ifølge The Guardian er det ikke helt afklaret, hvilken organisation medieholdet angiveligt skulle have samarbejdet med, Islamisk Stat eller det kurdiske parti, PKK.

De tiltaltes afviser anklagen.

De tre sigtede er onsdag den 2. september overført til det topsikrede Diyarbakir fængsel, Type F, som især bruges til terrorsigtede. Fængslet ligger fem timers kørsel fra journalisternes advokater.

Rapporterede fra sammenstød mellem kurdere og sikkerhedsstyrker

De tre journalister var sammen med lokale hjælpere, en oversætter og en chauffør, i gang med at rapportere fra sammenstød mellem sikkerhedsstyrker og en yderligtgående seperatistgruppe, The Patriotic Democratic Youth Movement, da de blev arresteret.

De blev ved anholdelsen beskyldt for at filme en militærbase uden tilladelse og deres computere og kameraer blev undersøgt.

AKP strammer grebet om opposition og medier

Anholdelserne falder sammen med en genopblussen af konflikten mellem den tyrkiske stat og det kurdiske mindretal i landet – og en stramning af kontrollen med medier og opposition i Tyrkiet selv.

Tyrkiets militær har i de sidste uger gennemført adskillige bombninger af formodede PKK-baser. Flere hundrede kurdere er blevet dræbt ved bombardementerne og sammenstød med tyrkiske sikkerhedsstyrker.

Anholdelsen af de tre journalister anses af tyrkiske journalister som en »advarsel«. En journalist har ifølge BBC eksempelvis tweeted: »Præsident Erdogan sender et budskab til os. Han siger: Hvis vi kan gøre det her mod udenlandske journalister, så forestil jer, hvad vi kan gør mod jer«.

Flere medier har protesteret imod stramningerne om ytringsfriheden. Onsdag den 2. september udkom avisen Söscü med en redaktionel kommentar til de restriktioner, man oplever: »Hvis Söscü er tavs, er Tyrkiet tavs«.

Det skete samtidig med, at tyrkisk politi gennemførte en ransagning mod en kritisk mediegruppe, Koza-Ipek Media, der har forbindelse til en oppositionspolitiker Fethullah Gulen.

Kritikere af præsident Erdogan beskylder den tyrkiske regering for at bruge den skærpede kurs over for kurderne og medier for at dæmme op for fremgangen til det prokurdiske og venstreorienterede parti Folkets Demokratiske Parti, HDP, som ved valget i juni opnåede 14 procent af stemmerne – og dermed hindrede Erdogans APK-parti i et opnå kvalificeret flertal til grundlovsændringer i det tyrkiske parlament.

Regeringen afviser beskyldningerne. Den har siden valget i juni ikke kunnet finde parlamentariske støttepartier i det tyrkiske parlament og nye valg vil blive holdt i november.

Læs artiklen »Turkey arrests more journalists alleging terrorist links to Erdogan opponent« hos The Guardian

Læs artiklen »Turkey: 'Silent' columnists protest media restrictions« hos BBC

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce