Annonce

Yderste højre
14. juli 2014 - 19:25

Trykkefrihedsselskabet til Folkemøde på Bornholm med kendt højreekstremist

Den militante højre-ekstremist André Eiby boede i sommerhus med bestyrelsesmedlemmer, formand og næstformand i Trykkefrihedsselskabet under Folkemødet på Bornholm. Vi skulle have tjekket hans baggrund, erkender foreningens næstformand, Aia Fog.

Trykkefrihedsselskabet afholdte torsdag eftermiddag den 12. juni et velbesøgt debatmøde med den tidligere efterretningsagent Morten Storm på Folkemødet på Bornholm om islamisme og »radikaliseringstendenser i Danmark«. 

Under opholdet på solskinsøen boede, spiste og hyggede ledelsen af Trykkefrihedsselskabet sig samtidig sammen med én af landets mest yderligtgående højreekstremister.

Det drejer sig om den tidligere talsmand for den højrenationale gruppe Danish Defence League, Andre Eiby, der alene i år har deltaget i to demonstrationer arrangeret af den nynazistiske gruppe Danmarks Nationale Front (DNF) og flere gange har optrådt maskeret og bevæbnet på sociale medier.

Læs artiklen »Søren Krarups datter i sommerhus med militant nynazist« hos P77.

Læs om arrangementet »Islamisme, hellig krig og radikalisering af unge« på Folkemødets hjemmeside her.

Hylder nazistisk terrorgruppe

Andre Eiby fungerede frem til 2011 som talsmand for den antimuslimske gruppe Danish Defence League – en gruppe, der er berygtet for deres forbindelser til voldelige racistiske hooligans.

I dag ses han ofte i selskab med egentlige nynazistiske organisationer, og var med, da DNF i begyndelsen af maj demonstrerede foran Christiansborg Slotsplads den 10. maj, samt ved en demonstration samme sted i januar, hvor også medlemmer af det danske nazistparti deltog.

Læs artiklen »Retronazister i fremgang før demonstration i København« hos Redox.

Andre Eiby stod også bag begivenheden »Gi´på munden i Korsør« med følgeteksten »Vær voldelige og opfør jer Dansk« vendt mod ikke-etniske danske beboere i boligområdet Motalavej i Korsør i januar i år.

I et interview med TV2 Øst bekræftede André Eiby dengang, at der var tale om en »voldelig demonstration«.

Se indslaget »Højreorienterede nåede ikke Motalavej« hos TV2 her.

Han har desuden offentliggjort et billede af sig selv på de sociale medier, hvor han holder et banner for den militante nazistiske gruppe Blood And Honour og terrororganisationen Combat 18 (18, der er kodesprog for Adolf Hitler red.).

Billedet er tager i det danske nazistpartis hovedkvarter i Greve.

Læs artiklen »Racistisk fiasko i Korsør« hos Redox.

»Han var sød og høflig«

Trykkefrihedsselskabets næstformand og folketingskandidat for Dansk Folkeparti, Aia Fog bekræfter overfor Modkraft, at den kendte højreekstremist boede sammen med Trykkefrihedsselskabet i et sommerhus under Folkemødet.

Med på turen var udover næstformanden også Trykkefrihedsselskabets formand Katrine Winkel Holm, samt bestyrelsesmedlemmerne Torben Mark Pedersen og Kit Louise Strand.

Aia Fog fortæller, at det var Morten Storm, der havde inviteret sin »ven« med, og at de to mænd blot overnattede i et telt udenfor sommerhuset en enkelt nat.

Hun er chokeret over oplysningerne om deres gæsts engagement på den yderste højrefløj, og siger, at hun og Trykkefrihedsselskabet tager skarpt afstand fra racistiske og nynazistiske holdninger.

– Jeg kender ham ikke, og han er ikke medlem hos os. Og i de timer vi tilbragte sammen kom han ikke med nogle udtalelser, der var hverken racistiske eller nazistiske, siger Aia Fog til Modkraft.

– Han var sød og høflig, Men set i bagklogskabens klare lys skulle vi nok have tjekket ham. Jeg tager selvfølgelig dybt afstand fra de holdninger, og det er virkelig beklageligt, siger næstformanden, og tilføjer, at hun er »rystet« over afsløringen.

»Ren misforståelse«

Ifølge bestyrelsesmedlem i Trykkefrihedsselskabet, Torben Mark Pedersen, var Andre Ejby i kontakt med Trykkefrihedsselskabet, inden han ankom til sommerhuset på Bornholm, og havde tilsyneladende givet det indtryk, at han fungerede som Morten Storms bodyguard.

– Det var en ren misfortåelse, at andre kom med til folkemødet, vi troede faktisk at han var Morten Storms bodyguard, da han henvendte sig til Trykkefrihedsselskabet om at komme med Morten Storm til folkemødet. Det var således en ren misforståelse, at han kom med, og vi kendte intet til mandens fortid eller holdninger, skriver Torben Mark Pedersen på facebook.

Og konstaterer, at det derfor er »helt uforvarende, at vi er havnet i selskab med en person, som bagefter hænges ud som havende naziforbindelser«.

– Det var først om aftenen efter debatarrangementet, at han fortalte om sin kriminelle fortid med fængselsophold i størstedelen af sit voksne liv, bl.a. for vold og våbenhandel. Han fortalte også, at han tidligere havde været med til at stifte Danish Defence League og været tilknyttet forskellige nationalistiske grupper, som jeg i øvrigt ikke kender, men han fortalte også, at han havde forladt alle disse grupper, fortæller bestyrelsesmedlemmet.

Redox: PR-katastrofe

Hos den venstreorienterede researchgruppe Researchkollektivet Redox, der følger udviklingen på den yderste højrefløj tæt, mener man derimod, at sagen er et eksempel på Trykkefrihedsselskabets dobbeltstandarder.

Researchgruppens talsperson Simon Bünger minder om, at selskabet tidligere har afvist en ung mand ved navn Jihad, at deltage i et møde alene på grund af vedkommendes navn.  

Dengang blev den unge mand afvist uden, at Trykkefrihedsselskabet havde undersøgt og dermed fundet ud af, at den unge danske mand ikke var en kendt terrorist, mens man denne gang heller ikke undersøger sagen – men kommer til den modsatte konklusion og inviterer vedkommende indenfor. 

– I dette tilfælde er der jo tale om en person, der offentligt har opfordret til vold og optræder på internettet med våben og hylder nazistiske grupper, lyder det fra Simon Bünger.  

– PR-mæssigt er Andre Eiby formentlig den værst tænkelige person at blive associeret med for Trykkefrihedsskabet, siger talspersonen til Modkraft.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken Andre Eiby, Katrine Winkel Holm eller Morten Storm til denne artikel.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce