Annonce

Yderste højre
28. oktober 2014 - 19:06

Trykkefrihedsselskabet fortier Dan Parks injuriedomme

Besøgende på Trykkefrihedsselskabets omdiskuterede Dan Park-udstilling oplyses ikke om, at den kontroversielle svensker gentagende gange er dømt for injurier. Vi fortæller ikke hele historien, erkender selskabets formand Katrine Winkel Holm.

Den højreorienterede forening Trykkefrihedsselskabet udstiller i denne uge ni plakater lavet af den kontroversielle svensker Dan Park på Østerbro i København og inviterer nysgerrige til at komme forbi og »danne deres egen mening om værkerne«.

For at kvalificere debatten har arrangørerne produceret to informationspapirer – kaldet et program – til de besøgende, der fortæller om baggrunden for hver plakat, ligesom det oplyses at »billedet blev vurderet som ’hetz mod folkegruppe’ og skal destrueres«.  

Trykkefrihedsselskabet har derimod – helt bevidst, gentagende gange valgt at udelade oplysningen om, at Dan Park er blevet dømt for injurier for to af de plakater, der vises på udstillingen.

Fire tilfælde af injurier

Udeladelsen er relevant, fordi Trykkefrihedsselskabets interesse for Dan Park netop udspringer af den fængselsdom på seks måneders fængsel, som den kontroversielle svensker fik ved tingsretten i Malmø den 21. august i år for de ni plakater, der nu udstilles i København.

Her blev Dan Park ikke kun dømt for ’hetz mod folkegruppe’ – svarende til den danske racismeparagraf – men også for hele fire tilfælde af injurier.

Det fremgår desuden af dommen, som Modkraft er i besiddelse af, at Dan Park tre gange tidligere er blevet dømt for både injurier og hetz mod folkegruppe for de samme plakater, og at dette forhold er en særligt skærpende omstændighed.

»Hetz mod Folkegruppe er en forbrydelse, der allerede straffes for bl.a. racistiske indslag, hvorfor den strafskærpende bestemmelse i 29 kap. 2 ikke bør anvendes ved strafudmåling for den gerning. Derimod er der anledning til at se alvorligere på injurieforbrydelsen med brug af ovennævnte bestemmelser. Det skal dog bemærkes, at injurieforbrydelser af normal-grad bare straffes med bøder,« skriver dommeren i sin begrundelse.

Den firedobbelte injurier-dom skyldes den efterhånden kendte plakat, hvor tre navngivne sorte mænd – heriblandt et voldsoffer, der i dag lever under politibeskyttelse – hænges i en galge, samt en mere ukendt plakat, hvor formanden for en forening for romaers rettigheder sættes i forbindelse med kriminalitet. 

Formand: ’Ikke hele historien’

Trykkefrihedsselskabet samler mange prominente medlemmer af Dansk Folkeparti og er dannet for at kæmpe for ytringsfrihed og afskaffelse af racismeparagraffen i Danmark.

På foreningens hjemmeside står dog også: »Ytringsfriheden har selvfølgelig sine grænser og Trykkefrihedsselskabet ønsker hverken at ophæve injurielovgivningen eller tillade opfordringer til vold.«

Alligevel har Trykkefrihedsselskabet i forbindelse med udstilling af Dan Parks plakater besluttet ikke at oplyse om hovedpersonens dom for netop injurier.

Årsagen er ifølge Trykkefrihedsselskabets formand Katrine Winkel Holm, at det angiveligt ikke er relevant for forståelsen af den debat, som Dan Parks såkaldte ’gadekunst’ rejser.

– Det er et spørgsmål, hvor langt det (programmet, red.) skal være. Vi vil ikke skrive en hel roman og fortæller ikke hele historien om retssagen. I programmet vil vi især gerne fortælle om baggrunden for billederne, så man forstår hvad værkerne er en kommentar til, siger Katrine Winkel Holm til Modkraft.

Det fremgår af jeres hjemmeside, at Trykkefrihedsselskabet er tilhænger af injurielovgivningen og mener, at her er en grænse for ytringsfriheden. Gælder det også i denne sag?

– Den svenske dom kan i den grad diskuteres, og vi bøjer os ikke for en svensk domstols afgørelse om injurier.

Men er det slet ikke relevant, at Dan Park er dømt for injurier?

– Hovedspørgsmålet i sagen handler om hetz mod folkegruppe, mens injurie-delen kun er en mindre del af sagen og et mindre bødespørgsmål. Det afgørende er, at han (Dan Park, red.) er blevet idømt en fængselsstraf for hetz mod folkegruppe.

Dødstrusler og spin

Ikke alle er enig i det syn på sagen.

Foreningen African Empowerment Center Danmark (AECD), der er en del af European Network Against Racism, har flere gange demonstreret imod udstillingen af Dan Parks plakater i Danmark.

En mindre gruppe fra AECD var også ude med protestbannere og megafon, da udstillingen på Østrebro åbnede mandag under politibeskyttelse og stor mediebevågenhed.

Foreningens formand Josef W. Nielsen mener, at Trykkefrihedsselskabet forsøger at flytte opmærksomheden væk fra sagens kerne: At privatpersoner ifølge retten i Malmø er blevet uretmæssigt hængt ud, og at det er sket gentagende gange.  

– Jeg opfatter det som et forsøg på at spinne sagen, så opmærksomheden drejes væk fra den del, der er kriminelt. De mener tilsyneladende, at retssamfundet skal blande sig udenom, selvom der er tale om injurier og hetz mod enkeltpersoner, siger Josef W. Nielsen til Modkraft.

Han kender personligt en af de personer, som er blevet hængt ud med navn og en galge om halsen på Dan Parks plakater, og sammenligner plakaterne med at få en dødstrussel.

– Hvis det var mig, der kom hjem fra byen og så mit ansigt og navn på sådan en plakat, så ville jeg blive bange. Jeg synes godt, at det kan opfattes som en trussel. Og det synes jeg politiet skal tage sig af, siger Josef W. Nielsen.

Af samme grund har African Empowerment Center Danmark anmeldt Trykkefrihedsselskabet til politiet for deres udbredelse af plakaterne.

Læs artiklen »Dansk-afrikanere fortsætter kritik af Dan Park-udstilling« hos Modkraft

Læs artiklen »Dansk-afrikanere indkalder til demonstration imod Dan Park« hos Modkraft.

Kendt for aktiviteter i nazikredse

Parallelt med debatten om de juridske aspekter af Dan Parks billeder har der også været en diskussion om hans eventuelle politiske motiver og holdninger.

Som tidligere nævnt på Modkraft, så har Dan Park deltaget i en nynazistisk demonstration og ophængt hyldest-plakater for både den norske højreekstremistiske massemorder Anders Behring Breivik og den afdøde tyske nazi-leder Adolf Hitler.

Det seneste indlæg i debatten er en artikel på hjemmesiden ProjektAntifa, hvor det fremgår, at Dan Park har optrådt i højrenationale sammenhænge flere gange. 

– I antifascistiske kredse har Dan Park været et kendt navn i en årrække. Ikke på grund af sin ’kunst’, men på grund af sine aktiviteter i nazikredse, skriver ProjektAntifa.

Læs artiklen »Dan Park – forfulgt kunstner eller aktiv nazist?« hos ProjektAntifa.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce