Annonce

Spanien
13. marts 2013 - 13:49

Transkønnet udvises til politivold i Panama

Fernanda Milan, der opnåede asyl i Danmark i november, opfordrer til solidaritet med en transkønnet kvinde, der er flygtet fra chikane og politivold i Panama, og som står til udvisning fra Spanien.

En transkønnet kvinde, Yasira, flygtede i starten af året fra den mellemamerikanske stat Panama og søgte asyl i Spanien. Hun har nu fået afslag og står i udvisning.

I Panama har Yasira været udsat for flere overgreb fra landets myndigheders side. Hun har flere gange været arresteret. Hun har desuden været udsat for peberspray, er blevet sparket og har fået elektrisk stød.

Yaziras forbrydelse består i, at hun er transkvinde og har gået på gaden iklædt ’kvindetøj’.

Ifølge Paloma Favieres, advokat fra den spanske asylorganisation CEAR, har Yasira været udsat for overgreb siden 2000. Hun er blandt andet blevet voldtaget af politibetjente og andre fanger under fængslinger.

Fra 2008 har Yasira været en del af en LGBT-organisation i Panama. Aktiviteter i organisationen har ført til, at overgrebene er blevet værre, og både naboer og bandemedlemmer i det område, hvor hun bor, har chikaneret hende.

Overgrebene medførte, at Yasira har forsøgt at begå selvmord tre gange.

Forundring over afslag

For nyligt flygtede Yasira fra Panama. Den 7. marts ankom hun til Madrid, hvor hun søgte asyl med baggrund i sin kønsidentitet. Hun fik afslag på asyl og står derfor nu til deportation tilbage til Panama.

Yasiras advokat, Paloma Favieres, er forundret over afslaget.

– Politifolk [i Panama] har udsat Yasira for overgreb, trusler, fysiske og seksuelle krænkelser et utal af gange de seneste 13 år, siger Paloma Favieres.

I afslaget til Yasira står der, at myndighederne »i rapporter fundet på internettet« ikke har fundet bevis på, at LGBT-personer befinder sig i en risiko i Panama.

De spanske myndigheder erkender dog, at der er et eksempel på to kvinder, som er blevet fængslet for at have kysset hinanden i det offentlige rum, og at seks transpersoner er blevet rapporteret fængslet på grund af deres påklædning.

Ifølge myndighederne er der dog ikke grundlag for asyl til Yasira, idet »der er tale om social diskrimination og ikke forfølgelse,« som der står i afslaget.

I Spanien har kønsidentitet været juridisk anerkendt som asylmotiv siden 2009. Men spanske NGO’er mener ikke, at der tages tilstrækkeligt højde for kønsidentiteten i de konkrete sager, hvilket de mener, Yasiras sag er et udtryk for.

Læs artiklen »Deniegan asilo a una transexual maltratada por la policía panameña durante 13 años« hos El Mundo (spansk)

Danske protester

Også danske organisationer protesterer over de spanske myndigheders afslag til Yasira, blandt andet gruppen Trans-Project.

– Jeg synes, Yasiras sag viser, at de spanske myndigheder slet ikke har undersøgt sagen grundigt nok. Det er tydeligt, at de har givet afslag på asyl uden at kende nok til forholdene for LGBT-personer i Panama, siger Fernanda Milán fra Trans-Projekt til Modkraft.

Fernanda Milan, der stammer fra Guatemala, fik i november opholdstilladelse i Danmark efter en lignende sag.

– Det ligner det afslag, jeg fik, da jeg søgte asyl i Danmark. Først efter en lang og sej kamp genoptog Flygtningenævnet min ansøgning og underlagde sagen en grundig undersøgelse. Jeg håber, at protesterne kan hjælpe Yasira til at få asyl i Spanien, så hun kan begynde at leve sit liv, siger hun.

Læs artiklen »Protester redder transaktivist fra udvisning« om Fernanda Milán på Modkraft

Besøg hjemmeside, hvor der indsamles underskrifter mod deportation af Yazira

Læs spansksproget brev som Trans-Project opfordrer organisationer og enkelt personer at sende til den spanske justitsminister og indenrigsminister  på Facebook 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce