Annonce

Interview
18. august 2016 - 14:00

Transdebat til Copenhagen Pride: Personlige historier rokker ikke ved strukturerne

»Vi får aldrig lov til at være eksperter på transområdet – vi får allerhøjst lov til at »føle« noget«. Der blev diskuteret narrativer og stereotyper om transpersoner med Transpolitisk Forum i debatteltet til Copenhagen Pride. Modkraft bringer her et interview med gruppen.

Copenhagen Pride startede officielt tirsdag med flere dages koncerter og debatter, som leder op til den store parade på lørdag, og der forventes mere end 200.000 gæster på Københavns Rådhusplads i løbet af ugen.

Ifølge Transpolitisk forum, der var inviteret til at holde et oplæg om et valgfrit emne i debatteltet i løbet af ugen, har Priden gjort et godt arbejde i forhold til transrepræsentation i kraft af flere paneldebatter om transemnet.

»Det er et udtryk for, at vi har taget hinandens kritikker til efterretning«, siger Elias Magnild fra Transpolitisk Forum. 

Transaktivisme for mere end juridiske rettigheder

Gruppen, der har eksisteret siden 2014 efter Sundhedsstyrelsen ændrede retningslinjerne for behandling af transpersoner, og de privatpraktiserende gynækologer ikke længere måtte behandle transpersoner, har et erklæret mål om at »skabe en platform for transaktivisme,« og den »kæmper for mere end juridiske rettigheder for en bestemt marginaliseret befolkningsgruppe. En transaktivisme, der stiller sig kritisk over for og kæmper imod strukturer i samfundet.«,

Se Transpolitisk Forums side på Facebook

Læs kommentaren »Vi må selv organisere os for at lave transpolitik, der giver mening« hos Modkraft

Transpolitisk Forum holdte oplægget »Token Trans«, som handler om de narrativer, gruppens medlemmer mener findes, når transpersoner bliver kontaktet af debatarrangementer eller andre former for oplæg.

Det følgende er et interview med Elias Magnild, der er aktiv i Transpolitisk Forum og deltog i debatten.

Hvad er en token?

– At blive »tokenised« betyder, at man bliver inviteret til fx et debatarrangement, som en form for diversitets- eller mangfoldighedsmarkør, så arrangørerne kan sætte et flueben ved den minoritet og ligesom give udtryk for, at de er inkluderende overfor denne minoritetsgruppe, blot ved at have inviteret dem. Denne form for »tokenisation« oplever vi rigtigt ofte i forbindelse med interviews og invitationer.

– Det betyder, at det rum vi bliver inviteret ind i ofte ikke er spor inkluderende i sig selv, fordi trans ikke er tænkt ind i andre dele af programmet. I forhold til medier oplever vi rigtigt ofte, at de kun vil bruge os til at tale om vores personlige historier, hvilket betyder at vi aldrig får lov til at udtale os politisk eller snakke om samfundsstrukturelle problemstillinger, hvilket vi jo som aktivister ser som det allervigtigste.

Fra følelser til eksperter

– Vi mener at ændringer i forhold til transfobi i samfundet sker ved at snakke om den samfundsstrukturelle undertrykkelse og ikke ved fortællinger om vores personlige historier. Dette betyder også, at vi aldrig får lov til at være eksperter på transområdet – vi får allerhøjst lov til at »føle« noget, og derefter får andre »eksperter« som fx Amnesty lov til at udtale sig som eksperterne på området og på den måde verificere vores oplevelser.

– Vi snakkede også om, hvordan mediernes fremstilling af transpersoner ofte reproducerer stereotype billeder af binære transpersoner, som filmen »The Danish Girl« eller programserier med titlen »Født i den forkerte krop«, eller journalister, der kan finde på at afvise, at ikke-binære kan stille op, for »folk kan jo ikke forstå det«

– Det usynliggør for det første ikke-binære transpersoner og for det andet kan skabe en følelse af at være »forkert transperson«, hvis man ikke passer ind i de fortællinger om transpersoner, som medierne skaber. 

Læs også Modkraft-artiklen »Amir er iraker og queer: Vi risikerer at blive kastet ud fra bygninger eller forsvinde«

Hvordan kan arrangører, som vil være opmærksom på repræsentation og invitere minoriteten, undgå at gøre folk til en token?

– Første grundregel er i virkeligheden, at man som arrangør altid bør lave et forarbejde og uddanne sig selv på området inden man kontakter en minoritetsgruppe. Lav en googlesøgning, sæt dig ind i emnet og find selv ud af, hvad vi som minoritet har sagt om den sag, man nu ønsker at snakke om. 

­– Det ville skåne os alle sammen for en masse spildt tid og vi ville ikke behøve at starte med at uddanne folk i de samme ting hver eneste gang vi taler med arrangører. En anden ting, som også er vigtig, er at spørge sig selv, hvorfor man ønsker at have denne minoritet med til sit arrangement. Er det udelukkende fordi, man gerne vil bryste sig af at være inklusiv? Er arrangementet sat op på en måde, som man tænker, at den her minoritetsgruppe faktisk ville være fedt at være til?

Hvad sker der på de overordnede linjer lige nu i forhold til transpolitik og »LGBTQ-miljø«?

– I denne uge afslutter Amnesty deres kampagne #sygtsystem, som har været en kampagne, der har sat fokus på transpersoners rettigheder i det danske sundhedssystem. Det har været en kampagne, der er blevet til i samarbejde med forskellige transorganisationer – bl.a. Transpolitisk Forum, aktivister og transpersoner.

– Det har været en virkelig god øvelse i at samarbejde på tværs af forskellige politiske ståsteder og på tværs af LGBTQ-miljøet. Det har til tider været op ad bakke, men overordnet set tror jeg, at vi er kommet tættere på hinanden, og jeg ser det som en mulighed for at vi kan stå stærkere og mere samlet i de kampe, der kommer.

– Kampagnen har bl.a. bevirket at diagnosen »transseksualisme« bliver slettet fra listen over psykiatriske diagnoser d. 1. Januar 2017. Det vi skal kæmpe for nu, er at selve den medicinske behandling af transpersoner også bliver flyttet ud af psykiatrisk regi, og at det igen bliver en mulighed for privatpraktiserende gynækologer at varetage vores behandling (som det var før 2014), hvilket bliver en hård og lang kamp, da Sundhedsstyrelsen holder meget stramt fast på den model, der er nu. 

Læs artiklen »Transkønnede i oprør over LGBT Danmark« hos Killjoy 

– Men behandlingsvejledningen for transpersoner er i dette øjeblik under revidering, og vi er flere organisationer, der har indsendt anbefalinger til den nye vejledning, og så må vi se hvad der sker derfra og kæmpe videre. Sammen!!!

Læs artiklen »LGBT fører en bekymrende og usolidarisk transpolitik« hos Modkraft 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce